Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur vet jag att jag kan bli gravid?

Fråga

Jag och min pojkvän har haft samlag ett antal gånger utan skydd och jag har inte blivit gravid, vilket jag tycker är konstigt. Jag vill inte bli gravid, men jag börjar ändå oroa mig för framtiden. Så nu undrar jag hur man vet att man kan bli gravid?

Svar

Du kan tyvärr inte få ett säkert svar utan att göra en utredning. Utredningen görs på en gynmottagning eller fertilitetsklinik om du har försökt bli gravid i mer än ett år utan att lyckas.

Det är ganska vanligt att man blir fundersam när man inte blir gravid efter oskyddat samlag, även om man inte vill bli gravid. Kanske vil du bara veta att din kropp fungerar som den ska.

De flesta kan bli gravida och de flesta blir lättare gravid när de är unga. Trots det kan du ha många oskyddade samlag utan att bli gravid. Det betyder inte att något är fel. Det kan också räcka med ett enda samlag för att bli gravid. Det beror på var i menscykeln du är när du har samlag.

Du blir lättast gravid dagarna innan och efter ägglossning. De dagar du inte har ägglossning kan du ha samlag hur ofta som helst utan att bli gravid. Men det är inte så lätt att veta exakt när ägglossningen är.

Oskyddat samlag är alltså mycket osäkert. Så jag tycker att ni ska använda något skydd mot graviditet eftersom du inte planerar att bli gravid just nu. På så sätt kan du själv bestämma och planera för en graviditet när du vill.

Skydd mot graviditet får du hjälp med på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral, gynmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Om du fortsätter att fundera eller känna dig orolig över det här så tycker jag att du ska kontakta en ungdomsmottagning för mer information.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Till toppen av sidan