Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur vet jag att jag kan bli gravid?

Fråga

Jag och min pojkvän har haft samlag ett antal gånger utan skydd och jag har inte blivit gravid, vilket jag tycker är konstigt. Jag vill inte bli gravid, men jag börjar ändå oroa mig för framtiden. Så nu undrar jag hur jag vet att jag kan bli gravid?

Svar

Du kan inte få ett säkert svar på om du kan bli gravid utan att göra en utredning. Utredningen görs på en gynmottagning eller kvinnoklinik. Men den görs endast om du har försökt bli gravid i mer än ett år utan att lyckas.

De flesta kan bli gravida och de flesta blir lättare gravida när de är unga. Trots det kan du ha många oskyddade samlag utan att bli gravid. Det betyder inte att något är fel. Det kan också räcka med ett enda samlag för att bli gravid. Det beror på var i menscykeln du är när du har samlag.

Du blir lättast gravid dagarna innan och efter ägglossning. De dagar du inte har ägglossning kan du ha samlag hur ofta som helst utan att bli gravid. Men det är svårt att veta exakt när ägglossningen sker.

Oskyddat samlag är alltså mycket osäkert. Därför tycker jag att ni ska använda något skydd mot graviditet när du inte vill bli gravid. På så sätt kan du själv bestämma och planera för en graviditet när du vill.

Skydd mot graviditet får du hjälp med på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral, gynmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Kontakta en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du fortsätter att fundera eller har fler frågor kring det här.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Graviditet – så går en befruktning till

En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De allra flesta kan bli gravida eller göra någon gravid men möjligheten minskar när man blir äldre. För att det inte ska bli en graviditet är det viktigt att skydda sig.

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Artikel

Samlag - slidsamlag

Slidsamlag är sex där en penis eller sexleksak förs in i slidan. Det är viktigt att du är kåt om du för in något. Slidan behöver vara våt för att det ska glida bra och kännas skönt.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Till toppen av sidan