Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur vet jag att jag kan bli gravid?

Fråga

Jag och min pojkvän har haft samlag ett antal gånger utan skydd och jag har inte blivit gravid, vilket jag tycker är konstigt. Jag vill inte bli gravid, men jag börjar ändå oroa mig för framtiden. Så nu undrar jag hur jag vet att jag kan bli gravid?

Svar

Du kan inte få ett säkert svar på om du kan bli gravid utan att göra en utredning. Utredningen görs på en gynmottagning eller kvinnoklinik. Men den görs endast om du har försökt bli gravid i mer än ett år utan att lyckas.

De flesta kan bli gravida och de flesta blir lättare gravida när de är unga. Trots det kan du ha många oskyddade samlag utan att bli gravid. Det betyder inte att något är fel. Det kan också räcka med ett enda samlag för att bli gravid. Det beror på var i menscykeln du är när du har samlag.

Du blir lättast gravid dagarna innan och efter ägglossning. De dagar du inte har ägglossning kan du ha samlag hur ofta som helst utan att bli gravid. Men det är svårt att veta exakt när ägglossningen sker.

Oskyddat samlag är alltså mycket osäkert. Därför tycker jag att ni ska använda något skydd mot graviditet när du inte vill bli gravid. På så sätt kan du själv bestämma och planera för en graviditet när du vill.

Skydd mot graviditet får du hjälp med på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral, gynmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning.

Kontakta en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du fortsätter att fundera eller har fler frågor kring det här.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Till toppen av sidan