Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Det svider när jag har samlag efter aborten

Fråga

Jag undrar varför jag får så ont när jag har samlag med min kille. Jag njuter inte längre för det svider i underlivet. Är det något fel på mig eftersom jag alltid får ont? Det blev så här efter att jag gjorde en abort för ett år sedan. Kan det bero på det? Vad kan jag göra?

Svar

Att det svider när du har samlag har troligtvis inget med aborten att göra. Jag kan inte svara exakt på vad som är orsaken till dina besvär, men här är några tänkbara orsaker:

  • Du kan få ont om du har samlag trots att du inte är tillräckligt våt och upphetsad. Man kan lätt få små skavsår eller bristningar i slemhinnan i slidan om man har samlag utan att vara upphetsad och våt. Det kan både svida och göra ont.
  • Det kan bero på att du spänner underlivet. Det gör man ofta helt omedvetet. Om man spänner sig drar underlivet ihop sig och det blir svårt att föra in något. Om man ändå för in något då känns det ofta obehagligt och det kan svida och göra ont.
  • Det kan bero på att du har fått en svampinfektion eller bakteriell vaginos. Då blir huden ömtålig och skör och det kan ofta svida just när en penis eller något annat förs in. Det är också vanligt att det gör ont en stund efteråt.
  • Det finns något som heter vestibulit eller vestibulodyni som kan orsaka smärta och sveda när man har samlag. Det innebär att nerverna i slidöppningen blivit överkänsliga för beröring. Det betyder att sånt som egentligen inte är smärtsamt ändå kan göra ont. Det finns bra hjälp att få om man har vestibulit, men det kan ibland ta tid innan man blir helt bra.

Oavsett varför just du får ont kan du få hjälp. Jag tror inte att det är något fel på dig och jag tror att du kommer att kunna njuta av sex igen när du fått den hjälp du behöver.

Du behöver göra en gynekologisk undersökning för att ta reda på varför du har ont och för att få rätt behandling. Det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

UMO-podden

Varför får jag ont när jag har samlag?

59. "Det gjorde ont i slidöppningen och var en stark och svidande känsla".

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Gynekologisk undersökning

Du kan vilja få snippan undersökt av flera anledningar. Till exempel om det gör ont, du undrar över något eller dina flytningar har förändrats. Den som gör undersökningen kan inte se om du har haft sex eller inte.

UMO-podden

Min tjej får ont vid sex, hjälp!

58. "Ett tips är att inte ha samlag en period och istället ha andra typer av sex".

Till toppen av sidan