Fråga

Det svider när jag har samlag efter aborten

Fråga

Jag undrar varför jag får så ont när jag har samlag med min kille. Jag njuter inte längre för det svider i underlivet. Är det något fel på mig eftersom jag alltid får ont? Det blev så här efter att jag har gjorde abort för ett år sedan. Kan det bero på det? Vad kan jag göra?

Svar

Att det svider när du har samlag har troligtvis inget med aborten att göra. Jag kan däremot inte svara exakt på vad som är orsaken till dina besvär, men jag kan ge dig några tänkbara orsaker. 

  • För att sex ska kännas skönt är det en förutsättning att man är upphetsad och våt. Om man har sex utan att vara upphetsad kan man lätt få små skavsår eller små bristningar i slemhinnan i slidan. Vilket både kan svida och göra ont.
  • Om det ändå svider och gör ont trots att man är upphetsad kan det bland annat bero på att man spänner underlivet. Det gör man ofta helt omedvetet. Om man spänner sig drar underlivet ihop sig och det blir svårt att föra in något. Om man ändå gör det så känns det oftast inte särskilt skönt.
  • En annan anledning till att det gör ont kan vara att man har fått en svampinfektioneller obalans i underlivet. Då blir huden ömtålig och skör och det kan ofta svida just när penisen eller något annat ska tränga in. Det är också vanligt att det gör ont en stund efteråt.
  • Det finns även något som heter vestibulit eller vestibulodyni som också kan orsaka smärta och sveda när man har samlag. Det innebär kortfattat att nerverna i slidöppningen blivit överkänsliga för beröring. Det betyder att sånt som egentligen inte är smärtsamt ändå kan göra ont. Det finns bra hjälp att få om man har vestibulit, men det kan ibland ta tid innan man blir helt bra.

Det är viktigt att veta att det finns hjälp att få oavsett vad som är orsaken till att det gör ont. Jag tror att du kommer att kunna njuta av sex igen när du väl fått den hjälp du behöver.

För att undersöka varför just du har ont, och för att du ska få hjälp med rätt behandling behöver du börja med att göra en gynekologisk undersökning. Det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Till toppen av sidan