Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Går det att bli gravid under mensen?

Fråga

Jag hade oskyddat samlag precis i slutet av min mens. Visst är det liten risk att bli gravid under mensen?

Svar

Ja, det är mindre risk att bli gravid under mensen. Det är vid ägglossning som det är lättast att bli gravid. Oftast sker ägglossningen ungefär 14 dagar före nästa mens startar. Men spermier kan överleva upp till en vecka i äggledarna eller i livmodern.

Om du har samlag under mensen och har en kort menscykel, kan spermierna ibland finnas kvar och befrukta ett ägg vid nästa ägglossning. Även om det är ovanligt.

Du kan ta ett receptfritt akut-p-piller om det oskyddade samlaget var för mindre än fem dagar sen. De finns att köpa på apotek. Du kan också få det gratis på en ungdomsmottagning.

Det är säkrast är att alltid skydda sig mot graviditet i förväg. På en ungdomsmottagning kan du få hjälp med att skaffa ett bra skydd mot graviditet. Där kan du också testa dig för könssjukdomar och göra ett graviditetstest.

Du ska alltid göra ett graviditetstest när det gått tre veckor efter att du tagit ett akut-p-piller eller satt in en kopparspiral som akut skydd.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Skydd mot graviditet

Innehåll om skydd mot graviditet.

Artikel

Kopparspiral

Kopparspiral är ett sätt skydda sig mot graviditet. Den ger ett mycket effektivt skydd. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen men du kan få rikligare mens.

Till toppen av sidan