Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Finns det risker med att få barn med sin kusin?

Fråga

Finns det någon risk med att få barn med en kusin? Kan barnet få något fel? Och är det lagligt att gifta sig med sin kusin?

Svar

Ja, risken för att barnet ska få en missbildning eller ärftlig sjukdom ökar om du får barn med en kusin. Risken är ungefär dubbelt så stor om föräldrarna är kusiner, jämfört med när föräldrarna inte är släkt med varandra.

Risken är ännu större om kusiner har fått barn med varandra i flera generationer, till exempel om barnets mor- eller farföräldrar också är kusiner.

Det finns inget sätt att minska risken för missbildningar när två kusiner får barn.

Det är lagligt att gifta sig med en kusin i Sverige, men det är du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Ingen får tvinga, övertala eller lura dig att gifta dig med någon.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska


Mer på UMO

Artikel

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Att utsätta någon för det kan vara brottsligt. Du kan få hjälp om du är utsatt.

Artikel

Blir du kontrollerad av din familj?

Bestämmer familjen vem du ska gifta dig med? Har de åsikter om din fritid, dina kläder och dina kompisar? Får du inte bli ihop med någon? Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få.

Frågor & svar

Jag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Frågor & svar

Jag får inte göra det jag vill på fritiden

Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Artikel

Hur ser din familj ut?

Familjer kan se ut på många olika sätt. Vilka ser du som din familj?

Till toppen av sidan