Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag känner mig utanför i nya skolan

Fråga

Jag trivs inte i min skola. Jag har gått tredje dagen på gymnasiet och de andra har redan hittat sina "typer" medan jag är helt utanför. Vad ska jag göra?

Svar

Vad tråkigt att höra att du inte trivs på din nya skola. Du kan få hjälp med att förändra så att det känns bättre för dig.

Personal på skolan har ansvar för att du ska trivas och må bra i skolan. Det betyder att de är skyldiga att göra allt de kan för att hjälpa dig så att det blir bättre.

Prata med någon vuxen på skolan. Du kan prata med en lärare, rektor eller med någon inom elevhälsan. Då kan ni tillsammans göra en plan för vad skolan ska göra för att du ska få det bättre.

De kan till exempel hjälpa till att dela in klassen i grupper där du får möjlighet att vara med och bestämma vilka du skulle vilja vara med. De kan också göra olika övningar med klassen där alla får en chans att lära känna varandra bättre.

När ni lär känna varandra bättre så är det oftast mycket lättare att hitta nya vänner och hitta saker som ni kanske har gemensamt med varandra. Du kan också själv komma med förslag på vad du skulle önska att skolan gör för att det ska kännas bättre för dig.

Det är viktigt att du säger till så snart som möjligt så att du får den hjälp du behöver.

Det kan ta lite tid att hitta kompisar och att känna sig hemma när man har börjat på en ny skola. Något du kan göra själv är att försöka vara så tydlig som möjligt och visa att du vill vara med de andra i klassen. Testa att fråga om du kan hänga med och äta lunch eller sitta bredvid några som pratar på rasten.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Skolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

Artikel

UMO frågade: Vem pratar du med för att få stöd?

UMO ställde frågan "Vem pratar du med om du till exempel mår dåligt eller oroar dig för något?" Här är några av svaren.

Till toppen av sidan