Fråga

Jag trivs inte i min nya skola

Fråga

Jag trivs inte i min skola. Jag har gått tredje dagen på gymnasiet och de andra har redan hittat sina "typer" medan jag är helt utanför. Vart ska jag ta mig till?

Svar

Vad tråkigt att höra att du inte trivs på din nya skola. Det går att få hjälp för att förändra så att det känns bättre för dig.

All personal på skolan har ett ansvar för att alla elever ska trivas och må bra i skolan. Det betyder att de är skyldiga att hjälpa till så att det blir bättre till exempel för en elev som inte trivs.

Det du ska göra är att prata med någon vuxen på din nya skola. Du kan prata med en lärare, rektor eller till någon ur elevhälsan. De kommer tillsammans med dig göra upp en plan för vad skolan ska göra för att du ska få det bättre.

De kan till exempel hjälpa till att dela in klassen i grupper där du får möjlighet att vara med och bestämma vilka du skulle vilja vara med. De kan också göra olika övningar med klassen där alla får en chans att lära känna varandra bättre.

När man lär känna varandra bättre så är det oftast mycket lättare att hitta nya vänner och hitta saker som man kanske har gemensamt med varandra. Du kan också själv komma med förslag på vad du skulle önska att skolan gör för att det ska kännas bättre för dig.

Det är viktigt att du säger till så snart som möjligt så att du får den hjälp du behöver.

Med vänliga hälsningar

Sara André, kurator

Till toppen av sidan