UMO frågar: Hur får man nya vänner?

Hur får man nya vänner? Här kan du läsa andra personers svar på den frågan, och tips och berättelser om att få nya vänner.

Ett meddelande på en mobilskärm: "Ska vi ses?". Foto.
 • Om du vill ha vänner så måste du prata med dem och fråga om de vill hänga med dig och prata med dem.
  /deqa
 • Det kan vara svårt att få nya vänner. Att vilja få nya vänner kan det finnas många anledningar till. Jag personligen behövde fler vänner för att jag konstant var hemma ensam på fritiden för att mina andra vänner inte fick eller orkade att gå ut. Det bästa sättet att skaffa nya vänner är sociala medier. Men var försiktig. Du kan ju börja med att kanske skriva till någon på Instagram och sen fråga om den personens Snapchat, om du tycker att det är lättare att kommunicera där. Och om du och den andra personen bestämmer er för att träffas ta med ett äldre syskon eller någon iaf för att se till att det är en riktig person. Bara för säkerhets skull :)
  /Anonym, 15
 • Man kan får nya vänner genome att t.ex att hänga med till nån av ungdomarsprogram eller ungavuxna som jag när jag kom till Sverige. jJag hade inga vänner och det var svårt för mina klasskamrater att prata med mig, och jag kännde mig ensam. Men när jag hittade någon kyrka som hade ungdomarsprogram varannan fredag då träffade jag nya människor, då hittade jag några av nya vänner där.
  /Prince 17 år
 • Vänner är nästan som kärleksförhållanden förutom att vänskap är utan kladd om man ska uttrycka sig på det sättet. Vänskap är ömtålig men är den stark klarar den det mesta. Utanförskap kände jag mest när jag var nio år. Min bästa vän hade en bättre vän och jag var med på ett hörn. Sen på en klassresa blev jag sammanföst med en annan tjej som jag skulle paddla kanot med för att de andra två ville paddla tillsammans. Vi pratade och skrattade hela resan och vi är bästa vänner idag.
  Anna, 15 år
 • Jag har fått många genom internet. Det har varit någon som känt någon som jag också känner eller som varit helt okänd för mig. De vänner man får genom skolan är inte mina bästa vänner, då ofta enda sambandet är skolan eller klassen man går i. Jag har ofta känt mig utanför. Det gäller inte att försöka komma in i gemenskapen utan hitta en ny eller skapa en. Ofta hjälper det att ignorera personerna och ha kul på annat sätt. Jag träffade ett helt gäng tjejer som jag lärt känna på internet på grund av att vi lyssnade på samma musik/band.
  Amanda, 17 år
 • Bara genom att säga "Hej", så har man startat vad som kan utvecklas till en stark vänskap. Sedan är det bara att vara social, och relationen blir starkare med tiden.
  Petra, 14 år
 • Är svårt att säga "var inte blyg" för det är nästan varje person som börjar på en ny skola eller så. Jag tror att det gäller att bara hitta någon som har samma intresse. Man kanske hör någon prata om något som man är intresserad av och så vet man något man kan berätta som passar i samtalet. När jag började på gymnasiet var det relativt lätt att få kompisar för alla hade ett intresse för datorer.
  Anonym, 20 år
 • Ofta kan det vara så att elaka människor gör att andra tyr sig till varandra och man får vänner på det viset. Det tycker jag känns lustigt, men det kan vara om man märker att nån sagt något till nån som verkar bli ledsen. Då kan man prata med den och säga att det är okej och att den personen är så mot alla. På så vis kan man faktiskt bli vänner.
  Lisa, 22 år
 • När jag känner mig utanför så försöker jag börja samtala med någon om ingen kommer fram till mig. Allt beror på i vilket sammanhang det är i. Senast jag tog kontakt med en främling var på en förlovningsfest jag var på förra helgen. Då var värdinnan, som är en klasskompis till mig, orolig över att en annan väninna till henne var lite utanför. Ingen av oss två kände de andra. Så började jag fråga hur hon kände min klasskompis. Hon frågade detsamma, sen fortsatte vi fråga ut varandra och därefter gick vi in på olika samtalsämnen. Sen bytte vi nummer innan vi sa hej då för kvällen.
  Anonym, 22 år
 • Man kan försöka att få nya vänner genom att till exempel gå direkt till några i klassen och hälsa på varandra och så. Börja med små saker så att du får kontakten till personerna. Sedan kan du gradvis öka kontakten, till exempel adda dom och chatta med dom och så vidare.
  Dennis, 15 år
 • Man blir oftast behandlad trevligt tillbaka om man själv är trevlig. Sen förstår jag inte varför en del ska vara i behov av att vara vän med allt och alla. En del blir helt förstörda om de kanske är "utanför" eller en viss person inte "vill" vara vän med en. Sak samma, om den personen eller de personerna inte vill vara trevliga så är de inte värdiga att ens lägga ned tid på. Ett sätt som jag träffade nya vänner på var att gå på olika "fester" och "filmkvällar" där jag såg massa nya ansikten.
  David, 18 år
 • Det bästa tipset jag har är att våga ta plats! Låt inte andra trycka ner dig. Några roliga sätt att lära känna nya kompisar är att börja i nya grupper, kanske en lokal teatergrupp eller något liknande.
  Jennifer, 15 år
 • Jag fick nya vänner genom att jag blev osams med mina förra vänner. Varenda en av dem. Men i min klass gick det en jättesnäll och framåt tjej och hon frågade om vi skulle äta tillsammans. Sen blev jag kompis med alla hennes kompisar.
  Anonym, 16 år
Till toppen av sidan