Panik - lämna sidan!
Vänskap

UMO frågar: Hur får man nya vänner?

Här kan du tipsa andra och berätta hur du gjort för att få nya vänner. Du kan också läsa andras tips, eller se en film med andras tips.

Se en film med andras svar här:

I den här filmen ger unga sina tips på hur man får nya kompisar.

Läs andras svar här:

 • Man kan försöka prata med hen och börja en diskussion. Det lättaste är att säja hej.
  /Sofia
 • Va alltid positiv och ge bra energi till folk runt omkring. Prata mycket och våga fråga folk om man får hänga med
  /Jessica
 • Allt börjar nästan alltid med ett Hej sen kan det leda till att man börjar vara med varandra på tex raster idrotten mm sen ksk man börjar vara med varandra efter skolan och det ksn leda till att man blir kompisar❤
  /Vera
 • De kompisar jag har, har jag fått genom skolan. Det kan börja med att man sitter brevid varandra i klassrummet och man börjar prata. Det är väldigt viktigt att du är dig själv mot andra människor så att de får lära känna riktiga du och inte någon verision som "andra skulle tycka bättre om".
  /Anonym :)
 • Det går bäst med att prata med någon som sitter själv på lektionerna eller är själv på rasten. Det är också bättre att fråga dem många frågor så de kan öppna upp för dig. Ibland kan det gå fel men oftast vill personen bli vän med någon. När ni börjar prata så kan det kännas som ni har känt varandra hela livet. Du kanske kommer få mer vänner av denna person. Det är också bra att man är trygg och säker med sig själv och ha positiva tankar.
 • Man ska inte vara rädd för andra människor. Nästan alla vill ha vänner! Bli vän med hur många du vill och bry dig inte om det går fel ibland. Det går fel ibland för alla. Lycka till! :)
  Signatur : /anonym
 • Jag vet inte hur jag fått nya vänner men jag har fått en vän hon är också min enda vän eftersom alla andra tycker att jag är en idiot men man kan få nya vänner genom att vara social och snäll men det är också bra att kunna visa sig sårbar och att man bryr sig<3
  /Anonym
 • Man är social och pratar med folk.
  /Sandra
 • Försök att vara glad och ha bra energi så när folk går förbi dig ska dom tänka att du verkar va en kul person o hänga med. 
  /jessica
 • När någon trillar så hjälper du honom eller henne. Du låter han få av dina majskakor eller en läsk. Men när de blir sura så ska du gå där ifrån.
  /adam
 • Hitta en sport eller aktivitet. (dans, gymnastik etc). Hitta någon som du kan tänka dig att ha som vän. Gå fram till dem, hälsa och börja med frågor som tillexempel: Vad heter du? Hur gammal är du? Gillar du (något du gillar)? Grattis, du har nu fått en vän! Upprepa detta på andra personer i rummet för att få fler vänner.
  /Hoppas du får en riktigt bra vän!
 • Man får nya vänner genom att vara social, snäll, och vara sig själv. När man skaffar nya vänner ska man inte vara rädd för att ställa frågor, det är hur man lär sig att känna varandra. ❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍❣💕💞💓💗💖💘💝💟💌
  /Anonym
 • Det finns tusen olika sätt att skaffa en ny vän, ibland räcker det bara med att prata mycket och att respektera varandra. Men ett till bra sätt är att kanske hitta en person som gör din sport eftersom att då har ni alltid nåt att prata om. Man kan hitta kompisar online men man ska helst se till att dom också är den dom utger sig för att vara. Om man hittar en person som man tycker verkar snäll så kan man fråga om dom har sociala medier så man kan hålla kontakten hela tiden.
  /Anonym
 • Några saker man kan göra är att skriva på sociala medier, börja i en ny aktivitet efter skolan eller gå fram till en person som är ensam. Jag tror den sista punkten är den bästa. Det kommer hjälpa dig men också den ensamma personen. Du behöver inte göra planer efter skolan med personen. Men att bara säga hej eller starta en konversation kan göra personens dag
  /Jag älskar att läsa
 • Man kan börja med att gå fram och säga hej och ställa frågor, och om man är pratglad och pratar på så kanske den andra blir mer bekväm och också börjar prata mer.
  /Mitt pro tips :)
 • Först kan man börja att göra lite små prat med någon. Sen så kan man lära känna personen. Man kan också föröaka stötta dem när dem mår dåligt som visar att du är där för dem och att du stöttar dem. Man kanske kan också bjuda dem på något. Man kan umgås med dem ofta och hjälpa dem med olika saker.
  /TOASTMANNEN!!!
 • Man ska försöka vara utrovärt och inte introvert. du ska le och prata med varandra om saker som du tror båda gillar. man kan hitta vänner lite överallt som på en träningsaktivitet eller sociala medier.
  /GG
 • Man kan vara snäll och lojal. Att vara sig själv.
  /kakor
 • Man är sig själv, man är snäll och man respekterar den andra. Man kan ge komplimanger och fråga om dom vill ses efter skolan till exempel.
  /HuR mYcKeT kÖtTbUlLaR äTeR jAg På En DaG?
 • gå fram till en du vill vara kompis med. sen så säger du "hej" får jag vara med dig?" och då så säger den personen "Ja såklart" och sen när du har varit med den personen ett litet tag så frågar du" kan jag få ditt mobilnummer eller snap " och då så svarar den personen ja eller nej.
  /protips101
 • Man frågar hur de mår, man är snäll mot dem, man vågar vara sig själv med dem. Man ska absolut inte vara taskig eller elak mot nya vänner. Man måste kunna våga prata med andra personer. Om man inte gör det så kan man inte få nya vänner.
  /noneofyourbussiness
 • om man har många människor i sin omgivning så kan man gå fram och snacka med dom. och man kan prata med människor online via spel eller textmeddelanden.
  ///////////////////////////////////////////////////////
 • Var bara dig själv, du kommer långt med det. Snäll och lojal vän.
  /Doña
 • jag har fått vänner för att jag är en människa som får lätt vänner för jag är alltid snäll så om man vill ha många vänner ska man vara sig själv.
  /wilda
 • Man kan hälsa på hen och fråga om hen vill vara kompisar. När någon är ny i skolan kan du säga: "hej vill du bli vänner jag kan visa dig runt här skolgården". Man kan få nya vänner av att man inte säger taskiga saker till hen. Och ibland kan man dra ett skämt till hen så att de skrattar med varann och då börjar de bli vänner. Man kan fråga dem massa med frågar. Man kan säga: "hej vill du hänga efter skolan?". Eller när någon kollar på dig och ler till dig kan du le tillbaka och då kan du gå fram till hen och börja säga: "vill du också vara med?".
  /Så här är de att få en ny vän
 • Om man vill ha nya vänner så måste man gå och prata med den som man vill vara vän med. Och sen så hänger ni med varandra och sen så blir man bra vänner.
  \\The bäst tall girl in the hole world❤️😻💸
 • Jag tror att de börjar att med skoj. Du kan börja med att skoja till exempel att jag säga nåt som de tyckte är roligt.
  /ahmad
 • Det är bra att vara sig själv när man får nya vänner och att inte försöka vara någon annan. Man ska stå upp för sina vänner/bästisar. Man ska inte ställa många frågor när man är ledsen och absolut inte tjata när man är ledsen att dom ska berätta vad som har hänt. Man ska kunna håla en hemlis när dom säger en hemlis till dig.
  /Natalie
 • Man får nya vänner genom att vara snäll och att inte mobba,reta eller säga elaka saker. om man vill få bra vänner så är det bra att vara en bra att vara en bra vän själv.
  /Trygve
 • Genom att man säger snälla saker.
  /Glitter

Mer på UMO

Svara varandraHur blir jag bekväm med svenskan?

Jag har varit i Sverige 3 år men det finns ett problem och det är att jag har svårt att få vänner.

UMO-poddenReportage: "Vi blev kompisar på fotbollen"

16. "Efter träningen när jag bytte om och satt och knöt skorna hörde jag någon som sa mitt namn. Då satt Abdu där och vinkade."

Svara varandraKompisen har förändrats efter lovet, hjälp!

Hon var mestadels trött och ovanligt tyst. Nästan lite irriterad kändes det som. När jag frågade om hon var ledsen sa hon att hon bara var trött.

Svara varandraVad kan jag göra för att känna mig mindre ensam?

Jag känner mig alltid så ensam även om jag har människor runtomkring mig. Hör av er om ni har några tips på ensamhet/ hur man tar reda på sin tid.

Svara varandraVilka fritidsaktiviteter ger nya vänner?

Jag vill helst inte ha en för svår sport och helst inte någon där man tävlar mycket. Jag skulle gärna ta några tips på aktiviteter/ sporter att gå på!

ArtikelAtt vara blyg

De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.

Till toppen av sidan