UMO frågar: Hur får man nya vänner?

Hur får man nya vänner? Här kan du läsa andra personers svar på den frågan, och svara själv om du vill.

Ett mobiltelefon med ett meddelande där det står "Ska vi ses?". Fotografi.

Svar:

 • Jag vet inte :(
  /Abdi
 • man pratar med folk
  /arvid är cool
 • Man säger att den är snygg
  / ebba
 • Var ute oftare.
  /Korven
 • Om du ska vara en bra vän ska du vara hjälpsam. Få din nya vän att börja le och skratta men inte åt andra.
  /Moslem_2005
 • Jag tycker faktiskt att man kan få nya vänner genom att gå på kurser eller sporter som du gillar. Då kommer du säkert träffa folk som du klickar med. Om du går i skolan kan jag säga så här att du kommer få vänner för du kommer gå i gymnasiet, sedan är det högskolan och sedan när du jobbar. Om du är osocial kan du ändå försöka att våga på att prata med personen. Om du inte vågar kan du bara vinka och le till personen och då kommer den säga hej och kanske gå fram till dig och prata med dig. Då kommer du säkert vara vän med den.
  /Skolelev
 • Genom att börja på olika aktiviteter kan man lära känna nytt folk. Kom på någon anledning till att prata med dem som tex. "ursäkta vad är portkoden" eller liknande
  /Anonym
 • Börja på en sport.
  /Anonym
 • Jag är bara mig själv, började nyss högstadiet och har massvis med kompisar som är som mig och vi klickar jättebra. Det kan vara svårt om man är blyg men det är inte jag men var bara dig själv är mitt tips :)
  /13 årig tjej
 • Tips 1: Om du ska vara en bra vän ska du vara hjälpsam. Tips 2: Om du ska vara en bra vän ska du vara snäll och skratta vid rätt tillfälle, du ska inte skratta t.e.x när en person skada sig nej du ska göra tvärtom, du ska hjälpa person och fråga gick det bra är det okej? Och du ska inte få nån att skratta åt din vän när det inte rätt tillfälle. (Jag som person har vänner som är känsliga och det inget problem men jag menar stå upp för din vän när hen bhöver hjälp t.e.x när det nån som håller på och dissa din vän och håller på att bråka ska du gå fram till personen. Och om en vän skulle stå upp för mig skulle jag säga att den vännen är äkta. Tips 3: Få din nya vän att börja le och skratta men inte åt andra då bli det ett rykte att du prata dåligt om folk och då kanske folk inte så interserade att vara din vän för att de tror att du kommer också prata bakom deras rygg och prata dåligt. 
  Anonym, 13 år
 • När jag känner mig utanför så försöker jag börja samtala med någon om ingen kommer fram till mig. Allt beror på i vilket sammanhang det är i. Senast jag tog kontakt med en främling var på en förlovningsfest jag var på förra helgen. Då var värdinnan, som är en klasskompis till mig, orolig över att en annan väninna till henne var lite utanför. Ingen av oss två kände de andra. Så började jag fråga hur hon kände min klasskompis. Hon frågade detsamma, sen fortsatte vi fråga ut varandra och därefter gick vi in på olika samtalsämnen. Sen bytte vi nummer innan vi sa hej då för kvällen.
  /H
 • VIKTIGT är att vara dig själv. Folk runt dig kommer och går men de som uppskattar DIG är DINA vänner och stannar. skit i andra och vill någon att du ska vara på ett visst sätt för att du ska duga så är dom INGET att ha. Oavsett om man har den mest älskvärda personligheten eller den värsta tror jag inte fejk vänner stannar länge. och man behöver inte massa vänner för att känna att man duger. Det viktigaste är att dom du har eller får är äkta, funkar med dig och bryr sig.
  /anonym sak
 • Man ska ALLTID vara sig själv och hittar man ingen vän ändå finns det ingen äkta, för att om en person inte respekterar eller tycker om din riktiga sida är den inte äkta. Man kan gå fram till personer eller skriva på olika sociala medier, men man ska alltid vara försiktig på nätet för det kanske inte alltid är personen du tror bakom skärmen
  /LYSSNA
 • Hur gjorde jag för att få två av mina närmaste vänner? Jag har alltid haft problem med att få en nära vän. Bara för jag har själv känt mig utanför klassen på gymnasiet och ingen som helst kontakt med de som jag växte upp med.

  Jag kanske träffar på de ibland och har frågat om de vill va, men får alltid ett nej/kanske. Bara för man fick det där nejet så har man iallafall försökt. Det är väldigt viktigt att man vågar försöka annars kommer det aldrig leda till något. Men när jag hittade en av de första som jag kallade för min närmaste. Så började allt med att la till mig på instagram som gick vidare till snapchat som är väldigt bra att kunna kommunicera mellan varandra och nästan alla har det idag, som är ungdomar.

  Mitt tips till dig är att lägga till tjejer eller killar som du känner igen från skolan eller en annan skola på instagram. Om de inte följer tillbaka så ska du strunta i de Men om de faktiskt börjar följa dig är det bara att adda snapchat och börja skriva. Du ska tänka på när du skriver med de är att du bjud på dig själv, ställ frågor till de, var inte för på och var social. Det är såklart viktigt att vara på att de händer något med många idag gillar inte när du skriver hela tiden, så chilla och andas.
  /Erik, 18 år
 • Mitt tips är att kanske lägga till folk på Snapchat samt Instagram och börja intressera sig i varandras liv ;) Det funkade för mig. Sedan är det bara till att skriva "ska vi ses någon dag?"
  /Engla, 14 år
 • Man kan säga hej till alla man träffar och le och vara trevlig och ge komplimanger men inte bara om utseende utan också om personligheten. Sen är det väldigt bra att vara öppen och komma ihåg att alltid älska sig själv! <3
  /Skolan Bergius
 • Jag har inte så många vänner för de har fått nya vänner så det är lite tråkigt:( Men mitt tips är att om du går i någon sport t.ex dans kan man t.ex fråga hur man gör och sen säga tack för hjälpen även fast man kanske kan men då känner oftast personen sig lite speciell eftersom att man frågade just den personen Jag skulle behöva lite hjälp!
  Jag känner en person lite halvt och när vi är med varandra och så har vi det jättetrevligt och vi skrattar 24/7 men jag skulle vilja lära känna han bättre och vilja typ börja prata å snapa med han men vet inte vad jag ska säga? 
  /❤️❤️ 13
 • Det bästa sättet att få nya vänner är att våga. Gå fram till en person och säg hej och va glad. Det bästa folk vet är när man är glad och positivitet sprids. En annan bra sak att tänka på är att inte vara rädd för att misslyckas samt att man inte ska se ner på sig själv. Jag själv kan tycka det här är svårt men om du utstrålar bra självförtroende så kommer folk anförtro sig till dig. Så våga och tro på dig själv så kommer du må bättre samt även finna nya vänner.
  /En tjej på 15 år
 • Man umgås och visar sin starka sida av sig själv. Man måste våga! T.e.x fråga: får jag vara med, eller: ska vi leka, och om man ser att någon är utanför, så ska man ALLTID fråga om den personen vill vara med.
  Jag som person, skulle vilja att folk tar tag i detta oerhört extrema problem! Nu för tiden, har typ INGEN någon att leka med på t.e.x rasterna. Detta är att STORT problem, och nu ökar mobbningen i skolor! Detta MÅSTE tas på allvar! Då det kan vara svårt att hitta vänner när man är blyg och så. Jag ser ganska många som t.e.x står bara några meter ifrån varandra, helt ensamma, båda två, men dom vill inte höra ihop, passa ihop, och paras ihop, och detta är faktiskt väldigt synd när man ser hur olika det är från person till person!
  Men jag tycker i alla fall att detta starka ämne måste tas på allvar. Och jag tycker att man ska vara snäll, öppen, glad, allvarlig, seriös, m.m. Och om just DU är blyg och så, så kan du försöka och öva på att vara lite mer öppen, och det kommer säkert gå jättebra! Lycka till!
  /Florence, Lärare, 24 år.
 • Man söker upp vänner och hittar dem i skolan.
  /Engla
 • Jag tror att det är viktigt att inte bry sig för mycket om vad andra tycker om en själv. Det är lättare sagt än gjort, men grunden till att lära känna nya människor är att våga börja prata... Ställ inte så höga krav på dig själv i början och var beredd på att det kan ta lång tid innan ni lär känna varandra riktigt ordentligt. Hitta gemensamma intressen och börja umgås på det sättet. Låt den andra personen kom till dig också, vänskapen måste vara ömsesidig. Tro på dig själv OCH försök att varken döma dig själv eller andra <3
  /Cecilia, 18 år
 • Man kan hitta nya vänner om man ibland vågar gå fram till personer när man t.ex. är ute på stan. Man ska våga presentera sig och inte vara så blyg. Man ska vara rolig som person, då kanske människor vill lära känna en. Man ska ha ett trevligt bemötande så att personer "vågar" komma fram till en. Man kan skaffa nya vänner med hjälp av Snapchat, Instagram eller What's up, där man kan vara positiv och glad. Man kan skaffa nya vänner om man går på konserter, där man lär känna nya personer som gillar samma sak som en själv. Man kan börja på en sport så får man nya träningskompisar. 
  /Bror, Galaxy & Pricken
 • Mina böcker är bättre än mina vänner. I alla fall de gör mig glad.
  /🐣
 • Försök hitta kopplingar till personen. Jag och min kompis gjorde det och det visade sig att hon har varit min konståkningslärare en gång och man kan skratta ganska bra åt detta. Kom fram till personen och frågade hur den mår varje dag för att visa att du bryr dig och jag vet att det är svårt men va inte så blyg för då kan du verka väldigt introvert. Lycka till!!!
  /T, 14
 • Man får nya vänner genom att försöka umgås med den nya i klassen även om personen är blyg. Sen kanske när man kommer hem kan man skriva till personen om den vill ses.
  /E
 • Jag fick massa nya vänner när jag var på Staare och same-SM förra året, och dom vännerna är jag jätte tacksam över. Men mina allra bästa tips är:
  1. Våga träffa nya människor och va inte rädd för att dom inte ska tycka om dej för dom är säkert lika nervösa, men så länge du är trevlig och är dej själv så löser sej dehär!
  2. far gärna till nått event eller aktivitet där du kan träffa jämnåriga ungdomar och samtidigt göra nått kul (det var på same-SM jag träffade mest nya kompisar och tävlade tävla tsm med dom)
  3. hitta nått gemensamt, t.ex en sport båda gillar eller nån musik, gemensamma intressen är superbra grund för en vänskap. Så ja, kan bara önska dej lycka till!
  /E M, 13
 • Våga ta initiativet att börja prata med någon ny. Försök hitta gemensamma intressen
  /Anonym
 • De kan vara svårt. Jag började prata med en tjej på en buss som kände en gammal klasskompis. Hellt plötsligt var vi vänner. Vi är inte vänner längre men ändå. Att bara ta plats och försöka kan vara bra
  /Belle, 14 år
 • Jag har själv inte så mycket vänner. I alla fall inte så nära. Man kan försöka hitta vänner med gemensamma intressen. Att gå med i någon grupp eller aktivitet man tycker är rolig. För mig har jag liksom inte hittat vänner i skolan. Bara kompisar jag kanske är lite med på rasten för att jag inte har någon annan att vara med. Och man ska inte låta det vara så tror inte jag.

  Ett tips är också att VÅGA. Man måste våga ta plats och gå fram till folk. Träffar man en ny person ska man ta chansen att ta kontakt med den personen och kanske bli hens kompis. Och våga fråga: "Vill du ses och ta en fila någon gång?". "Har du Snapchat?" eller bara: "Vill du hitta på något någon dag?". Man ska inte vara rädd att ta kontakt, för den person kan vara din själsfrände eller någon du skulle ha jätteroligt tillsammans med. Och så tar inte du den chansen. Det kan såklart vara läskigt, men både du och den andra vinner på det.

  Va dig själv, men visa dina bästa sidor. Va glad och pratsam. Man måste inte visa sina bästa sidor att man ska vara duktig på t.ex fotboll. Man ska visa sina bästa sidor i ens personlighet. Vara glad och snäll. Det kan också vara enklare att träffas flera. Du måste inte ta med dig en kompis om du inte har någon så nära eller någon du vill ta med. Man kan träffas flera i grupp.

  Så alltså, mina tips är: •Hitta människor med gemensamma intressen. Börja i en aktivitet. •Våga ta kontakt och prata, var inte blyg. •Visa dina bästa sidor i din personlighet. Var snäll och glad. •Träffa flera stycken. Ni kan bli ett gäng som har jätteroligt tillsammans.
  //Vera
 • Det bästa tipset är att liksom gå fram till personen och säga: sho katt eller hej vill du bli min vän liksom, sen blir ni vänner och då kan ni börja umgås mer och sen blir ni vänner och då kan du bli vän med hens vänner. Om personen vill vänta med at bli din vän kan du bara fråga: hur länge ska jag vänta tills du bli min vän. Du kan också försöka fånga uppmärksamhet typ eller göra saker som personen gillar och då bli ni typ mer vänner för liksom jag antar att man liksom vill va vän med en rolig person så yäzz
  /Hiva
 • Det är en sak jag själv också funderat på,tror det gäller att hitta nån med samma intressen. Dock vill jag påpeka att det bara är bra om man har en vän som tycker olika om en sak för vänskapen är starkare än man tror
  /L
 • Man kan får nya vänner genome att t.ex att hänga med till nån av ungdomarsprogram eller ungavuxna som jag när jag kom till Sverige. jJag hade inga vänner och det var svårt för mina klasskamrater att prata med mig, och jag kännde mig ensam. Men när jag hittade någon kyrka som hade ungdomarsprogram varannan fredag då träffade jag nya människor, då hittade jag några av nya vänner där.
  /Prince 17 år

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan