UMO frågar: Hur får man nya vänner?

Hur får man nya vänner? Här kan du läsa andra personers svar på den frågan, och svara själv om du vill.

Ett mobiltelefon med ett meddelande där det står "Ska vi ses?". Fotografi.
 • Jag tror att det är viktigt att inte bry sig för mycket om vad andra tycker om en själv. Det är lättare sagt än gjort, men grunden till att lära känna nya människor är att våga börja prata... Ställ inte så höga krav på dig själv i början och var beredd på att det kan ta lång tid innan ni lär känna varandra riktigt ordentligt. Hitta gemensamma intressen och börja umgås på det sättet. Låt den andra personen kom till dig också, vänskapen måste vara ömsesidig. Tro på dig själv OCH försök att varken döma dig själv eller andra <3
  /Cecilia, 18 år
 • Man kan hitta nya vänner om man ibland vågar gå fram till personer när man t.ex. är ute på stan. Man ska våga presentera sig och inte vara så blyg. Man ska vara rolig som person, då kanske människor vill lära känna en. Man ska ha ett trevligt bemötande så att personer "vågar" komma fram till en. Man kan skaffa nya vänner med hjälp av Snapchat, Instagram eller What's up, där man kan vara positiv och glad. Man kan skaffa nya vänner om man går på konserter, där man lär känna nya personer som gillar samma sak som en själv. Man kan börja på en sport så får man nya träningskompisar. 
  /Bror, Galaxy & Pricken
 • Mina böcker är bättre än mina vänner. I alla fall de gör mig glad.
  /🐣
 • Försök hitta kopplingar till personen. Jag och min kompis gjorde det och det visade sig att hon har varit min konståkningslärare en gång och man kan skratta ganska bra åt detta. Kom fram till personen och frågade hur den mår varje dag för att visa att du bryr dig och jag vet att det är svårt men va inte så blyg för då kan du verka väldigt introvert. Lycka till!!!
  /T, 14
 • Man får nya vänner genom att försöka umgås med den nya i klassen även om personen är blyg. Sen kanske när man kommer hem kan man skriva till personen om den vill ses.
  /E
 • Jag fick massa nya vänner när jag var på Staare och same-SM förra året, och dom vännerna är jag jätte tacksam över. Men mina allra bästa tips är:
  1. Våga träffa nya människor och va inte rädd för att dom inte ska tycka om dej för dom är säkert lika nervösa, men så länge du är trevlig och är dej själv så löser sej dehär!
  2. far gärna till nått event eller aktivitet där du kan träffa jämnåriga ungdomar och samtidigt göra nått kul (det var på same-SM jag träffade mest nya kompisar och tävlade tävla tsm med dom)
  3. hitta nått gemensamt, t.ex en sport båda gillar eller nån musik, gemensamma intressen är superbra grund för en vänskap. Så ja, kan bara önska dej lycka till!
  /E M, 13
 • Våga ta initiativet att börja prata med någon ny. Försök hitta gemensamma intressen
  /Anonym
 • De kan vara svårt. Jag började prata med en tjej på en buss som kände en gammal klasskompis. Hellt plötsligt var vi vänner. Vi är inte vänner längre men ändå. Att bara ta plats och försöka kan vara bra
  /Belle, 14 år
 • Jag har själv inte så mycket vänner. I alla fall inte så nära. Man kan försöka hitta vänner med gemensamma intressen. Att gå med i någon grupp eller aktivitet man tycker är rolig. För mig har jag liksom inte hittat vänner i skolan. Bara kompisar jag kanske är lite med på rasten för att jag inte har någon annan att vara med. Och man ska inte låta det vara så tror inte jag.

  Ett tips är också att VÅGA. Man måste våga ta plats och gå fram till folk. Träffar man en ny person ska man ta chansen att ta kontakt med den personen och kanske bli hens kompis. Och våga fråga: "Vill du ses och ta en fila någon gång?". "Har du Snapchat?" eller bara: "Vill du hitta på något någon dag?". Man ska inte vara rädd att ta kontakt, för den person kan vara din själsfrände eller någon du skulle ha jätteroligt tillsammans med. Och så tar inte du den chansen. Det kan såklart vara läskigt, men både du och den andra vinner på det.

  Va dig själv, men visa dina bästa sidor. Va glad och pratsam. Man måste inte visa sina bästa sidor att man ska vara duktig på t.ex fotboll. Man ska visa sina bästa sidor i ens personlighet. Vara glad och snäll. Det kan också vara enklare att träffas flera. Du måste inte ta med dig en kompis om du inte har någon så nära eller någon du vill ta med. Man kan träffas flera i grupp.

  Så alltså, mina tips är: •Hitta människor med gemensamma intressen. Börja i en aktivitet. •Våga ta kontakt och prata, var inte blyg. •Visa dina bästa sidor i din personlighet. Var snäll och glad. •Träffa flera stycken. Ni kan bli ett gäng som har jätteroligt tillsammans.
  //Vera
 • Det bästa tipset är att liksom gå fram till personen och säga: sho katt eller hej vill du bli min vän liksom, sen blir ni vänner och då kan ni börja umgås mer och sen blir ni vänner och då kan du bli vän med hens vänner. Om personen vill vänta med at bli din vän kan du bara fråga: hur länge ska jag vänta tills du bli min vän. Du kan också försöka fånga uppmärksamhet typ eller göra saker som personen gillar och då bli ni typ mer vänner för liksom jag antar att man liksom vill va vän med en rolig person så yäzz
  /Hiva
 • Det är en sak jag själv också funderat på,tror det gäller att hitta nån med samma intressen. Dock vill jag påpeka att det bara är bra om man har en vän som tycker olika om en sak för vänskapen är starkare än man tror
  /L
 • Man kan t.e.x träffa vänner i laget man går inom sport
  //ANONYM, 13 ÅR
 • Om du vill ha vänner så måste du prata med dem och fråga om de vill hänga med dig och prata med dem.
  /deqa
 • Det kan vara svårt att få nya vänner. Att vilja få nya vänner kan det finnas många anledningar till. Jag personligen behövde fler vänner för att jag konstant var hemma ensam på fritiden för att mina andra vänner inte fick eller orkade att gå ut. Det bästa sättet att skaffa nya vänner är sociala medier. Men var försiktig. Du kan ju börja med att kanske skriva till någon på Instagram och sen fråga om den personens Snapchat, om du tycker att det är lättare att kommunicera där. Och om du och den andra personen bestämmer er för att träffas ta med ett äldre syskon eller någon iaf för att se till att det är en riktig person. Bara för säkerhets skull :)
  /Anonym, 15
 • Man kan får nya vänner genome att t.ex att hänga med till nån av ungdomarsprogram eller ungavuxna som jag när jag kom till Sverige. jJag hade inga vänner och det var svårt för mina klasskamrater att prata med mig, och jag kännde mig ensam. Men när jag hittade någon kyrka som hade ungdomarsprogram varannan fredag då träffade jag nya människor, då hittade jag några av nya vänner där.
  /Prince 17 år
 • Vänner är nästan som kärleksförhållanden förutom att vänskap är utan kladd om man ska uttrycka sig på det sättet. Vänskap är ömtålig men är den stark klarar den det mesta. Utanförskap kände jag mest när jag var nio år. Min bästa vän hade en bättre vän och jag var med på ett hörn. Sen på en klassresa blev jag sammanföst med en annan tjej som jag skulle paddla kanot med för att de andra två ville paddla tillsammans. Vi pratade och skrattade hela resan och vi är bästa vänner idag.
  Anna, 15 år
 • Jag har fått många genom internet. Det har varit någon som känt någon som jag också känner eller som varit helt okänd för mig. De vänner man får genom skolan är inte mina bästa vänner, då ofta enda sambandet är skolan eller klassen man går i. Jag har ofta känt mig utanför. Det gäller inte att försöka komma in i gemenskapen utan hitta en ny eller skapa en. Ofta hjälper det att ignorera personerna och ha kul på annat sätt. Jag träffade ett helt gäng tjejer som jag lärt känna på internet på grund av att vi lyssnade på samma musik/band.
  Amanda, 17 år
 • Bara genom att säga "Hej", så har man startat vad som kan utvecklas till en stark vänskap. Sedan är det bara att vara social, och relationen blir starkare med tiden.
  Petra, 14 år
 • Är svårt att säga "var inte blyg" för det är nästan varje person som börjar på en ny skola eller så. Jag tror att det gäller att bara hitta någon som har samma intresse. Man kanske hör någon prata om något som man är intresserad av och så vet man något man kan berätta som passar i samtalet. När jag började på gymnasiet var det relativt lätt att få kompisar för alla hade ett intresse för datorer.
  Anonym, 20 år
 • Ofta kan det vara så att elaka människor gör att andra tyr sig till varandra och man får vänner på det viset. Det tycker jag känns lustigt, men det kan vara om man märker att nån sagt något till nån som verkar bli ledsen. Då kan man prata med den och säga att det är okej och att den personen är så mot alla. På så vis kan man faktiskt bli vänner.
  Lisa, 22 år
 • När jag känner mig utanför så försöker jag börja samtala med någon om ingen kommer fram till mig. Allt beror på i vilket sammanhang det är i. Senast jag tog kontakt med en främling var på en förlovningsfest jag var på förra helgen. Då var värdinnan, som är en klasskompis till mig, orolig över att en annan väninna till henne var lite utanför. Ingen av oss två kände de andra. Så började jag fråga hur hon kände min klasskompis. Hon frågade detsamma, sen fortsatte vi fråga ut varandra och därefter gick vi in på olika samtalsämnen. Sen bytte vi nummer innan vi sa hej då för kvällen.
  Anonym, 22 år
 • Man kan försöka att få nya vänner genom att till exempel gå direkt till några i klassen och hälsa på varandra och så. Börja med små saker så att du får kontakten till personerna. Sedan kan du gradvis öka kontakten, till exempel adda dom och chatta med dom och så vidare.
  Dennis, 15 år
 • Man blir oftast behandlad trevligt tillbaka om man själv är trevlig. Sen förstår jag inte varför en del ska vara i behov av att vara vän med allt och alla. En del blir helt förstörda om de kanske är "utanför" eller en viss person inte "vill" vara vän med en. Sak samma, om den personen eller de personerna inte vill vara trevliga så är de inte värdiga att ens lägga ned tid på. Ett sätt som jag träffade nya vänner på var att gå på olika "fester" och "filmkvällar" där jag såg massa nya ansikten.
  David, 18 år
 • Det bästa tipset jag har är att våga ta plats! Låt inte andra trycka ner dig. Några roliga sätt att lära känna nya kompisar är att börja i nya grupper, kanske en lokal teatergrupp eller något liknande.
  Jennifer, 15 år
Till toppen av sidan