Minipiller

Minipiller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som ska tas varje dag. Till skillnad från p-piller så innehåller minipiller bara hormonet gestagen. Om du tar dina minipiller som du ska har du ett säkert skydd mot graviditet.

Ett piller i en pillerkarta. Foto.
Ett piller i en pillerkarta. Foto.

Minipiller gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårt att komma in i livmodern. Minipillren gör också slemhinnan inne i livmodern tunn så att den inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Vissa sorter gör också att du inte får någon ägglossning till exempel Cerazette, Azalia och Gestrina. De kallas även för mellanpiller eller östrogenfritt p-piller.

Hur använder jag minipiller?

Om du använder minipiller har du en karta med 28 tabletter. Du ska ta en tablett vid samma tid varje dag utan uppehåll.

När du använder minipiller blir mensen alltid mer eller mindre förändrad. Det kan innebära att du får oregelbunden mens och har mens oftare än vanligt, mer sällan, eller ingen mens alls. Hur det blir för just dig vet du först när du har prövat.

Kroppen behöver vänja sig

Hormonet i minipillren påverkar kroppen och ofta behöver den lite tid att vänja sig. I början kan du få besvär som senare försvinner. Det kan vara till exempel mellanblödningar, ont i huvudet, finnar, nedstämdhet eller mindre sexlust. Om besvären inte har försvunnit efter tre månader kan du prova någon annan typ av skydd istället.

Att börja med minipiller

För att börja med minipiller ska du boka tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning. Det går också bra att få hjälp på en gynekologisk mottagning eller Sesammottagning.

Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Ibland får du även väga dig och tala om hur lång du är.

Du får ett recept

Du får ett recept som oftast skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina minipiller. På apoteket behöver du visa en legitimation.

Om det är första gången du ska äta minipiller brukar du först få ett recept för tre månader. Inom den tiden får du komma på ett återbesök till den mottagning du varit på och stämma av hur det funkar för dig. Om allt är bra får du sen ett recept som räcker ett år.

Innan dina minipiller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept. Om du vill fortsätta med minipiller behöver du förnya receptet en gång per år.

Börja med en gång

Börja med dina minipiller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Om du börjar på mensens första dag är du däremot skyddad redan från den första dagen.

Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina minipiller. Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina minipiller. Det finns även minipiller-appar att ladda ner till mobilen.

Vad kostar minipiller?

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21. Det gäller i hela landet. I en del landsting och regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du är 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Hur säkert är minipiller?

Om du tar dina minipiller som du ska har du ett säkert skydd mot graviditet.

Om du glömt ta ett minipiller

Om du har glömt ett minipiller ska du ta det så fort du kommer på det. Det innebär att det kan bli två tabletter på samma dag. Om skyddet påverkas beror på hur många timmar du har glömt din tablett och vilket sorts minipiller du använder.

För vissa minipiller som till exempel Exlutena eller Mini-pe får det gå högst 27 timmar mellan två tabletter.

Om du till exempel använder Cerazette, Azalia eller Gestrina får det gå högst 36 timmar mellan två tabletter. Glömmer du längre än dessa tidsmarginaler är du inte längre skyddad mot graviditet.

Du kan läsa i bipacksedeln som ligger i asken du får dina minipiller i, där står det exakt vad som gäller för just din sort.

Om du har glömt ett minipiller mer än den tillåtna tiden tar det sju dagar med minipiller tills du är skyddad mot graviditet igen. Om du har samlag under den tiden så använd kondom som skydd.

Om du hade slidsamlag dygnen innan du missade att ta din tablett är det bra att ta ett akut-p-piller, eftersom spermier kan överleva i livmodern och äggledarna i flera dagar.

Om du kräkts upp ditt minipiller

Om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt minipiller, eller om du har haft upprepade kraftiga diarréer är det inte säkert att tabletten har hunnit få effekt. Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad. Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen.

Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett minipiller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång. Du kan även klippa ur några tabletter från den kartan och till exempel ha i handväskan i fall du sover borta och inte har med dig din ordinarie karta.

Om du har varit magsjuk eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig tabletterna som du ska, bör du skydda dig med kondom om du har slidsamlag under de kommande sju dagarna.

Du kan alltid fråga en barnmorska på till exempel en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker.

Hur slutar du med minipiller?

Du kan sluta ta dina minipiller när du vill. Om du inte vill bli gravid så är det viktigt att direkt börja använda något annat skydd mot graviditet.

Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med minipiller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta flera månader. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader.

Om du inte vill bli gravid är det viktigt att komma ihåg att skydda dig mot graviditet om du har slidsamlag även om mensen inte har kommit tillbaka. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.

Fördelar

  • Ger ett säkert skydd mot graviditet om du tar dem som du ska.
  • Kan användas om du inte kan använda ett preventivmedel som innehåller östrogen.

Nackdelar

  • Det kan vara svårt att komma ihåg att ta sitt minipiller varje dag.
  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Kan speciellt i början ge besvär som ont i huvudet, finnar, ökad aptit, oregelbundna blödningar, minskad sexlust och nedstämdhet.