Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur länge kan man glömma att ta sitt minipiller?

Fråga

Jag tar minipiller men har missat mitt piller en gång, och kom på det efter nio timmar och tog det då. Dagen efter så hade jag och min sambo samlag, vi försökte med kondom först men det var för obekvämt och skavde så vi körde utan. Han drog sig ur när han kom, men vi tror ändå att han kom lite i mig. Det var ungefär en vecka sen nu. Tror ni att det finns risk att jag har blivit gravid?

Svar

Det kan finnas en risk att du blev gravid, men det beror på vilken sorts minipiller du använder.

Det är skillnad på minipiller och så kallade mellanpiller. Minipiller ska du ta vid samma tid varje dag och det får inte gå mer än 27 timmar mellan två piller, annars kan skyddet mot graviditet påverkas. Mellanpiller ska du också ta varje dag, men så länge det aldrig går mer än 36 timmar mellan två piller är du fortsatt skyddad. Det är bara ett mellanpiller, Slinda, som måste tas exakt samma tid varje dag för att skydda mot graviditet.

För att du ska vara helt säker på vad som gäller för dig kan du läsa bipacksedeln som ligger i läkemedelsförpackningen. Eller kontakta barnmorskan eller läkaren som skrivit ut pillerna till dig och fråga. Du kan också söka på Fass.se.

Det står i bipacksedeln som ligger i minipillrens förpackning vilken sort du har och vad som gäller för den sorten. Du kan också söka efter namnet på ditt minipiller på Fass.se. Där finns information om alla läkemedel. Du kan också fråga där du fick dina minipiller.

Du behöver göra ett graviditetstest om du använder minipiller med den kortare tiden för glömska. Det kan du göra tidigast tre veckor efter det oskyddade samlaget. Då får du ett säkert svar. Graviditetstest kan du få hjälp med gratis på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Du kan också köpa ett själv på ett apotek eller i en matbutik.

Du behöver ta minipiller på rätt sätt i sju dagar innan du har ett säkert skydd mot graviditet igen. Använd kondom som skydd om du har samlag under den tiden. Om du inte har använt kondom under den tiden kan du skydda dig extra med ett akut p-piller.

Ett avbrutet samlag, att din sambo drar sig ur innan utlösning, är inte ett säkert skydd mot graviditet. Det kan komma spermier redan innan utlösningen och det kan finnas kvar spermier i urinröret från en tidigare utlösning.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Till toppen av sidan