Fråga

Hur länge kan man glömma att ta sitt minipiller?

Fråga

Jag tar minipiller men har missat mitt piller en gång, och kom på det efter nio timmar och tog det då. Dagen efter så hade jag och min sambo samlag, vi försökte med kondom först men det var för obekvämt och skavde så vi körde utan. Han drog sig ur när han kom, men vi tror ändå att han kom lite i mig. Det var ungefär en vecka sen nu. Tror ni att det finns risk att jag har blivit gravid?

Svar

Om det finns risk för graviditet beror på vilken sorts minipiller du använder.

Det finns minipiller där säkerheten minskar redan tre till sex timmar efter den tidpunkten som du skulle tagit ditt piller. Det finns andra minipiller där säkerheten inte minskar förrän efter tolv timmar.

Vilken sort du har och vad som gäller för den står i bipacksedeln som ligger i minipillrens förpackning. Du kan också söka efter namnet på ditt minipiller på FASS.se. Där finns information om alla läkemedel. Du kan också fråga där du fick dina minipiller.

Om du använder minipiller med den kortare tiden för glömska behöver du göra ett graviditetstest. Det kan du göra tidigast tre veckor efter det oskyddade samlaget. Då får du ett säkert svar. Graviditetstest kan du få hjälp gratis med på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Du kan också köpa ett själv på ett apotek eller i en matbutik.

Om du har glömt ett minipiller längre tid än vad som är okej beroende på sort, behöver du ta pillren på rätt sätt i sju dagar innan du har ett säkert skydd mot graviditet igen. Om du har samlag under den tiden kan du använda kondom som skydd. Om du inte använt kondom under den tiden kan du skydda dig med ett akut p-piller.

Så kallat avbrutet samlag är tyvärr inget säkert skydd mot graviditet. Det kan komma spermier redan innan utlösningen kommer och då finns det risk att du blir gravid.

Med vänliga hälsningar

Ulrika Damström, barnmorska

Till toppen av sidan