Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur länge kan man glömma att ta sitt minipiller?

Fråga

Jag tar minipiller men har missat mitt piller en gång, och kom på det efter nio timmar och tog det då. Dagen efter så hade jag och min sambo samlag, vi försökte med kondom först men det var för obekvämt och skavde så vi körde utan. Han drog sig ur när han kom, men vi tror ändå att han kom lite i mig. Det var ungefär en vecka sen nu. Tror ni att det finns risk att jag har blivit gravid?

Svar

Det kan finnas en risk att du blev gravid, men det beror på vilken sorts minipiller du använder.

Det är skillnad på minipiller och så kallade mellanpiller. Minipiller ska du ta vid samma tid varje dag och det får inte gå mer än 27 timmar mellan två piller, annars kan skyddet mot graviditet påverkas. Mellanpiller ska du också ta varje dag, men så länge det aldrig går mer än 36 timmar mellan två piller är du fortsatt skyddad.

För att du ska vara helt säker på vad som gäller för dig kan du läsa bipacksedeln som ligger i läkemedelsförpackningen. Eller kontakta barnmorskan eller läkaren som skrivit ut pillerna till dig och fråga. Du kan också söka på Fass.se.

Gör ett graviditetstest om du använder minipiller med den kortare tiden för glömska. Tre veckor efter det oskyddade samlaget visar testet ett säkert svar. Graviditetstest får du hjälp med gratis på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. Du kan också köpa ett test på ett apotek eller i en matbutik.

Du har ett säkert skydd mot graviditet igen när du har tagit minipiller sju dagar i rad. Använd kondom om du har samlag under den tiden. Om du inte har använt kondom under den första veckan kan du skydda dig extra med ett akut p-piller eller genom att få en kopparspiral insatt.

Avbrutet samlag, att din sambo drar sig ur innan utlösning, är inget säkert skydd mot graviditet. Det kan komma spermier redan innan utlösningen.

Med vänliga hälsningar
Ulrika Damström, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Glömt att ta ett p-piller?

Skyddet mot graviditet kan påverkas om du glömmer att ta ett p-piller. Klicka framåt i bildspelet för att läsa vad du ska göra om du glömt ett p-piller på första, andra, tredje eller fjärde raden.

Till toppen av sidan