Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför dröjer mensen när man slutat med minipiller?

Fråga

Jag slutade med mina minipiller för en månad sen, men jag har inte fått tillbaka min mens än och det gör mig orolig. Kan det vara så att jag är gravid eller är mensen bara väldigt sen?

Svar

Det kan vara lite olika hur snabbt mensen kommer tillbaka efter att man slutat med minipiller eller p-piller. En del får regelbunden mens direkt, men för andra kan det ta några månader, det är helt normalt.

Det kan finnas en risk att du är gravid om du haft oskyddat sex efter att du slutade med minipiller. Det finns också en risk att du kan vara gravid om du glömde något piller innan du slutade med minipiller och hade oskyddat sex.

Vill du inte bli gravid och har sex på sätt som kan göra att du blir det, är det viktigt att du så snart som möjligt börjar använda något nytt preventivmedel.

Det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning. Där kan du också göra ett graviditetstest om du vill. Det är gratis. Du kan också köpa ett test själv på ett apotek.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Aktuella artiklar

Egna berättelser

Blod i sängen vid första mensen

Jag somnar fort men vaknar mitt i natten av att jag ligger i något blött. Jag reser mig upp och går in i badrummet utan att vända mig om.

Svara varandra

Vad gör ni åt mensvärk?

Om ni har mensvärk, hur brukar ni göra i skolan då?

Svara varandra

Var skaffar ni med liten kuk kondomer?

Var får ni med liten kuk era kondomer? Tänkte skaffa tjej men man måste ju vara lite förberedd.

Svara varandra

När började ni använda tampong?

Jag e 15 och har aldrig använt tampong, asså känns skitskumt.

Svara varandra

Hur var det för er att få hormonspiral?

Jag ska sätta in en hormonspiral för första gången om ca en vecka och undrar några saker. Berätta gärna hur det var för er.

Svara varandra

Var gömmer ni kondomer?

Jag har ingen aning om vart jag kan gömma kondomerna? Har ni tips?

Svara varandra

Hur berättade ni att ni fått mens?

Hur berättar jag att jag har fått mens 🩸?? Hur gjorde ni när ni berättade för en förälder?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Egna berättelser

Pressad att använda skydd med hormoner

Det slutade att jag mot min vilja skaffade p-piller, eftersom jag ville vara honom till lags. P-pillerna fick mig att må dåligt psykiskt, jag fick humörsvängningar och gick upp i vikt.

Egna berättelser

Pinsamt att alla såg mina mensiga trosor

Jag frös till, just i det ögonblicket sa min kompis: ”Nikki, är inte det dina trosor?” Jag skämdes ihjäl även fast det inte borde vara nånting att skämmas om.

Till toppen av sidan