Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför dröjer mensen när man slutat med minipiller?

Fråga

Jag slutade med mina minipiller för en månad sen, men jag har inte fått tillbaka min mens än och det gör mig orolig. Kan det vara så att jag är gravid eller är mensen bara väldigt sen?

Svar

Det kan vara lite olika hur snabbt mensen kommer tillbaka efter att man slutat med minipiller eller p-piller. En del får regelbunden mens direkt, men för andra kan det ta några månader, det är helt normalt.

Det kan finnas en risk att du är gravid om du haft oskyddat sex efter att du slutade med minipiller. Det finns också en risk att du kan vara gravid om du glömde något piller innan du slutade med minipiller och hade oskyddat sex.

Vill du inte bli gravid och har sex på sätt som kan göra att du blir det, är det viktigt att du så snart som möjligt börjar använda något nytt preventivmedel.

Det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning. Där kan du också göra ett graviditetstest om du vill. Det är gratis. Du kan också köpa ett test själv på ett apotek.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Aktuella artiklar

Egna berättelserMin mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Egna berättelserPressad att använda skydd med hormoner

Det slutade att jag mot min vilja skaffade p-piller, eftersom jag ville vara honom till lags. P-pillerna fick mig att må dåligt psykiskt, jag fick humörsvängningar och gick upp i vikt.

Egna berättelserPinsamt att alla såg mina mensiga trosor

Jag frös till, just i det ögonblicket sa min kompis: ”Nikki, är inte det dina trosor?” Jag skämdes ihjäl även fast det inte borde vara nånting att skämmas om.

Svara varandraHur skaffar ni kondomer utan att det blir pinsamt?

Jag älskar att runka med kondomer men har tills nu stulit från min pappas nattduksbord. Detta är inte ett hållbart sätt att skaffa kondomer ...

Svara varandraHur ber jag honom att testa sig för könssjukdomar?

En kille jag dejtar vill ha sex utan kondom, något som jag är ok med, men vill inte riskera att få könssjukdomar.

Svara varandraVilka mensskydd använder ni?

Vill veta vad andra föredrar då jag inte riktigt vet vad jag gillar än.

Egna berättelserFick hjälp med min hemska mensvärk

Jag fick plötsligt en starkare mensvärk än jag någonsin upplevt tidigare. Jag blev alldeles svimfärdig och när jag reste mig upp vek sig benen under mig. Efter den händelsen började min mens bli mer och mer problematisk än den tidigare varit. Jag chockades av hur vården och internet svarade "det är normalt", men fick snart träffa en barnmorska. Vi kom fram till att sätta in en hormonspiral, och jag är idag jätteglad att jag gjorde det.

Egna berättelserTrodde mensen var bajs

Min bästis som bor väldigt långt ifrån mig och jag hade en deal: när någon av oss fick mens då skulle vi berätta för varandra. Jag fick den först av oss. Jag skrev till henne att du vill inte ha mens hon bara ”bättre än att inte ha den :)”. Jag ville ha den senare men det ville inte min kropp.

Frågor och svarVar kan jag få gratis kondomer?

Jag tycker att kondomer är rätt dyra. Finns det ställen som ger bort kondomer gratis? Till exempel nåt ställe på nätet där man kan beställa?

ArtikelOm mens

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Till toppen av sidan