Det finns ingen mödomshinna
Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Det är bara en myt. Det finns varken någon hinna eller något annat som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan.

Att det skulle finnas en mödomshinna är en myt som handlar om att kontrollera tjejers sexualitet. För en del anses det viktigt att tjejer inte har haft samlag innan de gifter sig.
De flesta tjejer blöder inte vid första samlaget
De som tror att mödomshinnan finns tror också ofta att tjejer ska blöda första gången de har samlag. Men det vanligaste är att det inte blöder första gången man har samlag. Att inte blöda eller att vara rädd för att inte blöda, vare sig man har haft samlag eller inte, kan vara ett problem för många tjejer. I vissa fall kan det till och med innebära fara för livet - att man blir straffad för att det inte blöder. Men det är inte okej att kontrollera eller styra över någon annans kropp eller när personen ska ha samlag, varken för en förälder, partner eller för någon annan.
Varje person bestämmer själv över sin egen kropp och om man vill ha sex. Det står i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och i svensk lag.
Om det blöder
Om det blöder kan det bero på att du är spänd eller inte tillräckligt upphetsad. Sexuell upphetsning gör att slidan vidgar sig och blir våt och då brukar det inte göra ont eller blöda vid samlag. Ibland kan det blöda för att kanten runt slidans öppning är stram.
Om det blöder vid varje samlag, eller om det gör ont, kan du kontakta en ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning för att få hjälp.
Slidöppningen
Hur slidöppningen ser ut skiljer sig från person till person. Vid ingången till slidan finns det flera slemhinneveck. De har en oregelbunden form och kan vara lite veckiga och flikiga.
På en liten flicka är öppningen till slidan liten, men när man växer och kommer in i puberteten blir den större och mer töjbar.
Men det finns alltså ingen hinna som stänger till slidan, vad andra än säger. Det skulle inte funka för då skulle inte flytningarna och mensen kunna komma ut.
Slidöppningen påverkas inte av träning eller sex
Slidöppningen påverkas inte heller av att du tränar, sportar, rider, cyklar, använder tampong, gör en gynekologisk undersökning, onanerar eller har samlag.
Om du vill se hur slidöppningen ser ut kan du ta hjälp av en spegel. Genom att sära på de inre blygdläpparna går det att se öppningen, som är lite veckig och flikig. För att känna på den, för in ett finger i slidan. Det gör inte att öppningen förändras på något sätt.
Ingen kan se om du har haft sex
Det går inte att se om någon annan har haft sex eller inte. Inte ens en läkare eller barnmorska kan se det vid en gynekologisk undersökning. Det kan du bara veta själv.
Var kan jag få hjälp?
Om du har frågor som har med underlivet att göra kan du alltid kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få råd och hjälp. Du får gå till vilken mottagning du vill i hela landet. Om du går i skolan kan du också gå till elevhälsan.
Samma ställen kan hjälpa dig om du känner dig rädd eller hotad av till exempel någon närstående. Då kan du även kontakta socialtjänsten. Alla som jobbar inom vården och socialtjänsten har tystnadsplikt.