Panik - lämna sidan!
Snippan

Gynekologisk undersökning

Du kan vilja få snippan undersökt av flera anledningar. Till exempel om det gör ont, du undrar över något eller dina flytningar har förändrats. Den som gör undersökningen kan inte se om du har haft sex eller inte.

En personer sitter på en brits och pratar med en vårdpersonal. Illustration
Före undersökningen pratar du och den som ska undersöka dig. Då kan du berätta om du är nervös. Du kan också fråga hur undersökningen går till.

En gynekologisk undersökning kallas ofta för gynundersökning. Det spelar ingen roll om du är omskuren, om du har mens, eller om du har haft sex eller inte när du ska göra en gynundersökning. Men du bör inte ha mens om du ska lämna ett så kallat cellprov

Det kan kännas nervöst och lite ovant första gången någon ska undersöka din snippa. Men det brukar inte göra ont och undersökningen går ganska fort. Den som undersöker dig är van att se och undersöka snippor.

Det känns eller syns inget i snippan efteråt, och ingen kan se eller märka att du har gjort en gynundersökning.

Du kan göra en gynundersökning av flera anledningar

Här är några exempel på varför du kan vilja bli undersökt:

Du bestämmer om du vill göra en gynundersökning

Du väljer själv om du vill göra en gynundersökning eller inte. Ingen annan får tvinga dig. Du har också rätt att avbryta en gynundersökning när du vill om det känns jobbigt på något sätt.

Det syns inte om du har haft sex

Du kanske har hört att det finns en så kallad mödomshinna, som finns kvar i slidan tills du har haft sex.  Men så är det inte. Det finns ingen mödomshinna. En läkare eller barnmorska kan inte se om du har haft sex när de gör en gynundersökning.

Ni pratar innan undersökningen börjar

När du kommer till mottagningen pratar du och läkaren eller barnmorskan som ska undersöka dig. Då får du till exempel berätta varför du vill bli undersökt och om du har några besvär.

Du kan fråga saker som du undrar över och berätta om du är nervös. Du kan be den som ska undersöka dig att förklara hur undersökningen kommer att gå till innan ni börjar. Du kan också be hen att säga vad hen gör och ser under själva undersökningen.

Du får ligga i en särskild stol

En gynekologstol. Det ser ut som en brits med hållare för benen.
Så här ser en gynstol ut.
En person ligger i en gynstol.
Du lägger benen i gyntolens benstöd när du ska bli undersökt.

Du får klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynstol innan du blir undersökt. Du får lägga upp benen på två benstöd.

Den som undersöker dig sitter på en pall mellan stolens benstöd, och riktar en lampa mot snippan för att kunna se bra.

En gynundersökning tar ungefär fem minuter. Det brukar inte göra ont. Säg till om något känns jobbigt, fel eller gör ont.

Insidan och utsidan av snippan undersöks

Händer som håller i två redskap som används vid en gynundersökning.
Redskapen som används för att se in i snippan är gjorda av plast eller metall.

Först tittar barnmorskan eller läkaren hur det ser ut på utsidan, till exempel runt blygdläpparna och slidöppningen.  

Sen särar hen på dina blygdläppar och för försiktigt in två redskap för att kunna se inuti slidan. Här kan du läsa mer om snippans olika delar.

Ibland tar läkaren eller barnmorskan ett prov inne i slidan med hjälp av en liten bomullspinne. Till exempel om du ska testa om du har svamp i slidan eller någon könssjukdom.

Hen kan också känna på livmodern och äggstockarna. Då har hen en handske på ena handen och för in ett eller två fingrar i slidan, och känner med den andra handen utanpå magen.

Ibland behöver livmodern undersökas mer noga. Du kan läsa om fler sorters gyndersökningar på 1177.se.

Var kan jag göra en gynundersökning?

Du kan göra en gynundersökning på en ungdomsmottagning, vårdcentral, hud- och könsmottagning, barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning eller kvinnoklinik.

Du kan också få göra en gynundersökning på en akutmottagning om du har så svåra besvär att du inte kan vänta på att få en tid.

Vad kostar en gynundersökning?

Du behöver inte betala något om du blir undersökt på en ungdomsmottagning, eller ska testa dig för gonorré, klamydia eller någon annan könssjukdom som ingår i smittskyddslagen.

Det kostar heller inte något om du ska träffa en barnmorska för att du är gravid, ska ta cellprov eller behöver få råd om vilka skydd mot graviditet som kan funka för dig.

Annars brukar det kosta som andra besök hos en sjuksköterska eller läkare. Det finns också privata mottagningar som tar betalt om du ska träffa en barnmorska. Du kan fråga mottagningen vad som gäller innan du bokar tid.

Personalen har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom vården har tystnadsplikt. Det betyder att de oftast inte får berätta för andra personer att du har gjort en gynundersökning eller vad undersökningen visade. Men det finns vissa undantag. Här kan du läsa mer om hur tystnadsplikten funkar.

Börja med att fråga personalen om du undrar något om tystnadsplikten, eller är orolig för att dina föräldrar eller vårdnadshavare ska få veta något.

Mer på UMO

Snippan

Innehåll om snippan.

Artikel

Film: Barnmorska

Eivan Heidari berättar om sitt jobb som barnmorska på en ungdomsmottagning

Artikel

Gynekolog

Anna Palm berättar om sitt jobb som gynekolog på en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan