Gynekologisk undersökning

En gynekologisk undersökning, som också kallas gynundersökning, är en undersökning av utsidan och insidan av snippan. Du bestämmer själv när du vill göra en gynundersökning. Den som gör undersökningen kan inte se om du har haft sex eller inte.

Gynstol, illustration.

Alla som vill kan gå till en mottagning för att bli gynundersökta. Det gäller även om du är omskuren. En gynundersökning påverkar inte slidöppningen och ingen kan se om du har varit på undersökning. 

Varför gör man en gynundersökning?

Du bestämmer själv när du vill göra en gynundersökning. Några anledningar:

  • Att du vill veta att allt ser bra ut i snippan.
  • Att du har upptäckt någon förändring i snippan, till exempel annorlunda flytningar, eller har besvär som att det kliar, är irriterat eller gör ont.
  • Att du blöder mycket eller har mycket ont när du har mens.
  • Att du vill testa dig för vissa könssjukdomar.

Från det år du fyller 23 år blir du vart tredje år kallad till gynekologisk cellprovtagning. Det är som en gynundersökning, som gör att det går att upptäcka sånt som kan vara tidiga tecken på livmoderhalscancer.

Hur går en gynundersökning till?

Undersökningen görs av en barnmorska eller läkare. När du kommer till mottagningen får du först några frågor, som varför du vill bli undersökt och om du har blivit det förut. Du brukar få berätta om du har haft samlag eller annat sex någon gång. Och så brukar den som gör undersökningen berätta hur det går till.

Sen får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologstol. I den ligger du med benen uppe på två benstöd. Den som undersöker sitter på en pall mellan stolens benstöd, och riktar en lampa mot snippan för att kunna se bra. Även under själva undersökningen brukar den som undersöker berätta vad hen gör och ser. Det kan kännas konstigt att ligga i gynekologstolen och att någon ska titta på och röra vid ens kön. Men du kan tänka på att den som undersöker är van att se snippor.

Först tittar barnmorskan eller läkaren på snippans utsida, på de yttre och inre blygdläpparna, på slidöppningen och området mellan slidöppningen och analöppningen. 

Händer som håller de instrument som används vid en gynekologisk undersökning. De heter speculum och depressor, fotografi.

Sen använder hen två instrument i plast eller metall för att kunna titta inuti slidan.

Barnmorskan eller läkaren känner också på livmodern och äggstockarna med en hand på magen och ett eller två fingrar i slidan, med handske på sig.

En gynundersökning brukar ta max tio minuter. Det går bra att göra undersökningen även om du har mens.

Hur känns det?

En gynundersökning brukar inte göra ont. Det kan kännas lite ovant första gången. Om du är orolig eller om något känns fel eller gör ont kan du alltid säga det till den som undersöker. Du har rätt att avbryta undersökningen när du vill.

Om det ska tas något prov i samband med undersökningen, till exempel för vissa könssjukdomar, brukar det göras med en liten bomullspinne i slidan. Ibland får du även lämna urinprov vid samma tillfälle. Provtagningen gör inte ont.

Var kan jag göra en gynundersökning?

Du kan göra en gynundersökning på en ungdomsmottagning, vårdcentral, hud- och könsmottagning, barnmorskemottagning eller kvinnoklinik. Det finns också privata mottagningar med gynekologer.

Vad kostar det?

Gör du en gynundersökning på en ungdomsmottagning är det gratis. Om du går till något annat ställe brukar det kosta som ett annat besök hos en sjuksköterska eller läkare. Om du testar dig för könssjukdomar eller om undersökningen görs i samband med preventivmedelsrådgivning ska det inte kosta något.

Om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp

Om du har haft sex på ett sätt som inte var okej, eller varit utsatt för sexuella övergrepp, ska du göra en undersökning så snart som möjligt. Då kan läkaren se om du har några skador.

Du kan gå till akutmottagningen på ett sjukhus. På vissa ställen finns särskilda akutmottagningar för personer som utsatts för våldtäkt. När du blir undersökt kan också chansen öka att den som har begått övergreppet åker fast. 

Personalen har tystnadsplikt

Alla som jobbar inom sjukvården, till exempel på ungdomsmottagningarna, har tystnadsplikt. Det betyder bland annat att de inte får berätta för en förälder eller någon annan att du har varit och gjort en gynundersökning, förutom i vissa speciella fall. Om du undrar kring det kan du börja ditt besök med fråga om tystnadsplikten.  

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan