Panik - lämna sidan!
Snippan

Blygdläppar

Precis som alla har sitt eget utseende med färg på ögon, rakt eller lockigt hår, långa ben eller platta fötter ser också blygdläpparna olika ut.

En person som tittar på sitt underliv med en spegel, illustration.
Det finns inre och yttre blygdläppar och de har olika storlek och form för olika personer. Ibland är det inre blygdläpparna större än de yttre och ibland är det tvärtom.

Blygdläpparna börjar från venusbergets undersida och följer på varsin sida klitoris och slidöppningen, för att sen gå ihop igen. De består av inre och yttre delar som är känsliga för beröring. Blygdläpparna skyddar slidan och urinröret mot bakterier och smuts. På de yttre blygdläpparna växer det hår på utsidan, men inte på inre.

För att se hur blygdläpparna och resten av snippan ser ut kan du ta en spegel och titta genom att sära på blygdläpparna.

Blygdläppar ser olika ut

Det finns inget rätt eller fel utseende på blygdläppar. Du är unik på alla sätt i ditt utseende. Precis som du har ett eget utseende på andra delar av kroppen så har du ett eget utseende på blygdläpparna. De kan vara små eller stora.

Hos en del täcker de yttre blygdläpparna de inre, hos andra kan de inre blygdläpparna vara större än och synas utanför de yttre blygdläpparna. Det är lika vanligt. Blygdläpparna kan också vara olika stora, så att den ena är större än den andra. I puberteten kan färgen på blygdläpparna bli mörkare.

Blygdläpparna ser lite rynkiga och skrovliga ut. När du blir kåt fylls de med blod och sväller.

I porrfilmer och porrbilder visas oftast blygdläppar som är små och utan hår, men så är det inte i verkligheten.

Omskärelse av snippan

Blygdläpparna kan vara mer eller mindre borttagna om du är omskuren. Ibland har blygdläpparna sytts ihop, helt eller delvis. Då kan det vara så att blygdläpparna inte syns alls, eller bara lite grann. Lär mer om könsstympning här.

Underliv där bland annat venusberg, klitorishuva, blygdläppar och mellangård är utmärkt. Illustration.

Du kan smörja med lite olja om blygdläpparna känns ömma eller torra

Ibland kan blygdläpparna bli ömma, torra eller irriterade på grund av tajta kläder eller skavning mot exempelvis en cykelsadel. Då kan du smörja med lite parfymfri olja, som till exempel barnolja eller en matolja, så brukar det kännas bättre.

Om du har besvär eller frågor om dina blygdläppar kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral, eller gå till skolsköterskan eller skolläkaren om du går i skolan.

Det räcker om du tvättar snippan med ljummet vatten en gång om dagen, annars kan du bli torr.

Mer på UMO

Snippan

Innehåll om snippan.

Frågor & svar

Mina blygdläppar skaver när jag rider!

Det ser liksom konstigt ut och är besvärande.

Frågor & svar

Jag har olika stora blygdläppar

Jag kommer aldrig våga ha sex med någon när jag ser ut så här.

Till toppen av sidan