Blygdläppar

Precis som alla har sitt eget utseende med färg på ögon, rakt eller lockigt hår, långa ben eller platta fötter ser också blygdläpparna olika ut.

En person som tittar på sitt underliv med en spegel, illustration.

Det är inte självklart att man vet hur ens snippa egentligen ser ut. Om du vill se ordentligt kan du använda en spegel. Det som till att börja med kan vara lättast att se är blygdläpparna. De ser olika ut hos alla.

Hos en del täcker de yttre blygdläpparna de inre, hos andra sticker de inre blygdläpparna ut mellan de yttre. Det är lika vanligt. Blygdläpparna kan också vara olika stora, så att den ena är större än den andra. I puberteten kan färgen på blygdläpparna bli mörkare.

Vad är blygdläppar?

Blygdläpparna består av fett och svällkroppsvävnad, men de innehåller också svettkörtlar, talgkörtlar, små blodkärl och nervändar. Talgen från talgkörtlarna smörjer till exempel blygdläpparnas ytor. Blygdläpparna ligger mot varandra och skyddar slidan och urinröret mot bakterier och smuts. 

På de yttre blygdläpparna växer det hår på utsidan, men inte på inre. De inre blygdläpparna möts där klitoris sitter.

Det finns inget ”rätt” utseende på blygdläpparna

Det finns inget rätt eller fel utseende på blygdläppar. Ändå kan det verka så. Bilder på blygdläppar i biologiböcker kan till exempel vara ritade så att det ser ut som att blygdläppar bara kan se ut på ett sätt. I porrfilmer kan personernas blygdläppar vara opererade så att de har blivit mindre.

Försök att inte jämföra dig med andra. Kom ihåg att du är unik på alla sätt i ditt utseende.

Om du är omskuren kan blygdläpparna vara mer eller mindre borttagna. Ibland har blygdläpparna sytts ihop, helt eller delvis. Då kan det vara så att blygdläpparna inte syns alls, eller bara lite grann.

Lär dig mer om hur du ser ut

Det är bra att lära känna sin snippa och förstå att det finns ett syfte med alla delar. Att blygdläpparna ser lite rynkiga och skrovliga ut är till exempel för att det ska finnas plats för dem att svullna när du blir kåt. Om du tittar just då, ser du en stor skillnad.

Du kan ta en spegel och titta, sära och känn lite på de mjuka vecken, undersök och pilla. Snippan är en del av kroppen som förtjänar uppmärksamhet och som kan göra mycket bra.

Underliv där bland annat venusberg, klitorishuva, blygdläppar och mellangård är utmärkt. Illustration.
Underliv där bland annat venusberg, klitorishuva, blygdläppar och mellangård är utmärkt. Illustration.

Tvätta med vatten

I vecken mellan de inre och yttre blygdläpparna kan det samlas lite vit smegma. Det är talg, ett fett som är kroppens egna smörjmedel, som bildas av talgkörtlarna som sitter där. Det räcker om du tvättar snippan med ljummet vatten, men helst inte oftare än en gång om dagen.

Om du får besvär av blygdläpparna

Ibland kan blygdläpparna bli ömma, torra eller irriterade på grund av tajta kläder eller skavning mot exempelvis en cykelsadel. Då kan du smörja med lite parfymfri olja, som till exempel barnolja eller en matolja, så brukar det kännas bättre.

Hos en del skaver blygdläpparna ofta och det gör ont att till exempel cykla eller rida. Om du har så mycket besvär att du känner dig hindrad att göra saker som du gillar, finns det hjälp att få. Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral, eller gå till skolsköterskan eller skolläkaren om du går i skolan. De kan hjälpa dig att få kontakt med rätt ställe om det behövs någon annan hjälp eller behandling. 

Om det behövs kan de inre blygdläpparna opereras för att minska skavet, men det är ovanligt. Den läkare du träffar avgör om problemen kan minska med hjälp av en operation. En operation i underlivet innebär alltid en risk att känseln försämras och att sex inte känns lika skönt som det skulle kunna göra.

Till toppen av sidan