Panik - lämna sidan!
Snippan

Bakteriell vaginos – flytningar som luktar illa

Flytningar från slidan brukar lukta lite syrligt, men om de börjar lukta illa kan du ha fått bakteriell vaginos. Det är inte farligt men du kan behöva behandling för att bli av med besvären.

En person som sitter i morgonrock på golvet med korslagda ben, illustration.
Bakteriell vaginos gör att flytningarna luktar illa, ofta luktar det mer när du har mens och efter slidsamlag.

Det finns alltid mer eller mindre flytningar i slidan. De är oftast vita eller svagt gula, och kan vara lite gryniga. De brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk.

Men om flytningarna luktar mycket illa kan det bero på bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos är ganska vanligt. Det är också vanligt att ha svamp i slidan samtidigt.

Hur märker jag att jag har bakteriell vaginos?

De flesta som får bakteriell vaginos får flytningar som luktar mycket illa. Det luktar ofta mer när du har mens och efter slidsamlag. Det brukar lukta illa även om du nyligen har tvättat snippan.

Flytningarna är ofta tunna och gråvita om du har bakteriell vaginos. 

Varför får jag bakteriell vaginos?

Det finns alltid bakterier i slidan. Bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans mellan de bakterierna. Ingen vet varför det blir så, men det är vanligare hos personer som ofta har sex med nya personer. Använd därför gärna kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny person.

När ska jag söka vård?

Bakteriell vaginos kan gå över av sig själv. Men det kan göra att du lättare får andra infektioner. Därför blir bör du bli undersökt om dina flytningar har ändrat utseende eller luktar illa.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekolog för att bli undersökt. Du får veta direkt om du har bakteriell vaginos.

Medicin mot bakteriell vaginos

Du kan behöva medicin för att bli av med besvären. Medicinen kan vara en kräm eller tabletter som du för upp i slidan. Det finns också tabletter som du sväljer.

Behandlingen tar tre till sju dagar beroende på vilken medicin du använder. Det är vanligt att symtomen kommer tillbaka efter ett tag. Då kan du behöva en ny behandling.

Mer på UMO

Snippan

Här hittar du innehåll om snippan.

ArtikelKlamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. De vanligaste är att du inte har några symtom alls. Om du har utsatts för smitta eller har symtom är du skyldig att inte föra smittan vidare tills du har testat dig och vet om du har klamydia.

ArtikelAtt testa sig

Du bör testa dig om du har haft oskyddat sex. Du kan ha blivit smittad av en könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för.

Till toppen av sidan