Bakteriell vaginos

Det finns alltid flytningar i slidan. Men om de börjar lukta illa kan du ha fått bakteriell vaginos. Det är inte farligt men du kan behöva medicin för att det ska gå över.

En person som sitter i morgonrock på golvet med korslagda ben, illustration.

Det kommer alltid mer eller mindre flytningar från slidan. De är oftast vita eller svagt gula, och kan vara lite gryniga. De brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk.

Men om flytningarna luktar mycket illa kan det bero på att du har fått bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos är ganska vanligt. Det är också vanligt att ha svamp i underlivet samtidigt.

Hur märker jag att jag har bakteriell vaginos?

Det vanligaste symtomet är flytningar som luktar väldigt illa. Lukten kan speciellt märkas när du har mens och efter samlag. Det brukar lukta illa även om du har tvättat underlivet nyligen.

Flytningarna är ofta tunna och gråvita. 

Varför får jag bakteriell vaginos?

Det finns alltid bakterier i slidan. Bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans bland de bakterierna. Ingen vet varför det blir så, men det är vanligare hos dem som haft samlag med flera olika personer. Använd därför gärna kondom eller femidom.

När ska jag söka vård?

Bakteriell vaginos är inte farligt och kan gå över av sig själv. Men bakteriell vaginos kan också göra att du lättare få andra infektioner. Därför bör du bli undersökt om dina flytningar har ändrat utseende eller luktar illa.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekolog för att bli undersökt. Du får veta om du har bakteriell vaginos direkt efter undersökningen.

Medicin mot bakteriell vaginos

Du kan behöva medicin för att bli av med besvären. Medicinen kan vara en kräm eller tabletter som du för upp i slidan. Det finns också tabletter som du sväljer.

Behandlingen tar tre till sju dagar beroende på vilken medicin du använder. Det är vanligt att symtomen kommer tillbaka efter ett tag. Då kan du behöva en ny behandling, så det kan vara bra att få flera uttag på receptet.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan