Sexleksaker

Det finns många olika sexleksaker att använda när du har sex med dig själv eller andra. De kan göra det lättare att ha skönt sex. Om du har en funktionsnedsättning som gör det svårare att ha sex på ett skönt sätt kan sexleksaker vara bra.

Det finns ingen åldersgräns för att få köpa sexleksaker. De går att köpa på en del apotek, i särskilda sexleksaksaffärer och på nätet. Det är vanligt att använda sexleksaker och är, så länge de används rätt och det känns skönt, helt ofarligt.

Vad är en sexleksak?

Sexleksaker kan var något som gör det lättare att ha sex, eller något som gör sex skönare och mer spännande. De kan ha många olika former, utseenden och funktioner. Klicka dig fram i bildspelet:

Att med vibrationer stimulera ollonet eller klitoris kan vara ett sätt att få orgasm och utlösning, själv eller tillsammans med en sexpartner. Förutom de som säljs som sexleksaker finns det speciella stånd- och utlösningsvibratorer. Dessa är speciellt framtagna medicinska vibratorer om du till exempel har en ryggmärgsskada.

På slidväggens framsida, mot magen, kan det kännas extra skönt med stimulans eftersom klitoris inre delar finns innanför. En del kallar det området för g-punkten. Det finns vibratorer framtagna för att särskilt stimulera vissa områden, som just g-punkten eller till exempel prostatan.

Prostatan är en körtel som sitter mellan urinblåsan, ändtarmen och där penisen börjar inne i kroppen. Att via ändtarmen stimulera prostatan med ett finger eller en sexleksak kan kännas skönt. De här typerna av sexleksakerna kallas ofta för g-punktsstimulator och prostatastimulator eller prostatastav.

Dildo

En dildo är en stav som är gjord i plast, latex (gummi), silikon eller jelly (ett slags gelématerial). Om det finns inbyggd vibrering kan den istället kallas för massagestav, massageapparat eller vibrator.

En dildo som är gjord speciellt för att föras in analen kallas för analplugg eller buttplugg och är kortare och gjord med ett tydligt stopp. Det är för att den inte ska kunna glida in helt och hållet. För om det skulle hända kan det vara svårt att själv få ut sexleksaken.

Vibrator

En vibrator är ofta gjord i plast eller silikon. Den kan vara stavformad som en dildo men kan också ha andra former, exempelvis som ett ägg eller som olika typer av ringar. Det finns ringar för att sätta på penisen eller på ett finger för att stimulera klitoris. Med hjälp av vibrationer kan du stimulera könet eller andra sköna ställen på kroppen, vilket också kan öka lusten och kåtheten.

Omslutande sexleksaker

Sexleksaker som är gjorda för att omsluta en penis finns i många olika varianter. En del är gjorda för att se ut och kännas så mycket som möjligt som en snippa, mun eller rumpa. Andra har ett neutralt utseende men är utformade att användas på samma sätt som de med ett kroppsliknande utseende.

Penisring

Penisringar, som också kallas för pubesringar, finns både med och utan vibratorer och sätts runt penisroten. De är ofta gjorda i latex, silikon eller jelly. Ringar utan vibrator används för att hålla kvar blodet i penisen så mycket som möjligt. Det ger ett hårdare stånd, vilket kan höja njutningen vid samlag eller onani.

Det kan också vara ett sätt att behålla ståndet. Men innan du använder penisringar kan det vara bra att rådfråga en läkare eller någon annan kunnig inom området för att ta reda på orsaken till att du har problem med ståndet. Du bör inte heller använda ringarna i mer än 20-30 minuter.

Om du har en funktionsnedsättning som till exempel ryggmärgsskada eller ryggmärgsbråck, multipel skleros eller cerebral pares kan du ha användning av en penisring. Men det är viktigt att tänka på att om du har en nedsatt handfunktion behöver det vara lätt att både få på och av ringen.

Vad ska jag välja?

För att veta vad du ska välja kan det vara bra att fundera över vad du vill använda sexleksaken till och vilken känsla du vill uppnå. En dildo utan vibration är oftast tänkt att användas för att föras in i snippan eller analen.

För stimulering av klitoris, ollonet eller någon annan del av kroppen kan det vara bättre med en vibrator. En dildo med vibrator är enkel att hålla i om du har nedsatt handfunktion och funkar bra för att stimulera klitoris, ollon eller penisskaft.

Om du saknar hand- eller fingerfunktion kan en vibrator som sätts på fingret vara bra. Du kan också pröva en omslutande vibrator som har fäste, som kan monteras på till exempel en vägg.

Om du har frågor

Om du av någon anledning har nedsatt känsel i underlivet kan du behöva en vibrator med extra starka vibrationer. För att få en uppfattning om hur stark vibrationen är kan du testa mot nästippen.

Många som jobbar i specialbutiker är kunniga och kan hjälpa dig att hitta det du vill ha. Om du handlar på nätet finns ofta kommentarer från andra som handlat och satt betyg. Om du behöver hjälp kan du också ta kontakt med en ungdomsmottagning. Där kan du få tips om andra mottagningar och kunniga personer.

Vart du kan gå eller vem du kan träffa är olika beroende på var du bor. Men det kan till exempel vara till en habiliteringsmottagning, kunskapscenter för funktionsnedsatta eller ryggmärgsskadeenhet. Det finns också läkare, kuratorer, sexualrådgivare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter med extra kunskaper inom området.

Tips

Om du har torra slemhinnor kan du använda extra glidmedel. Glidmedel kan vara vatten- eller silikonbaserade. Silikonbaserade glidmedel har den längsta effekten och torkar inte in lika fort. Om du inte använder kondom kan du även använda en oparfymerad olja. De flesta kondomer är gjorda i latex och då ska du tänka på att bara använda silikon- eller vattenbaserade glidmedel, eftersom olja kan göra kondomen svagare.

Det är alltid bra att använda glidmedel vid sex med sexleksaker, speciellt om du använder dem för analsamlag. Om du använder sexleksaker som en dildo när du har sex med någon annan kan det vara bra att ha en kondom på, eller tvätta den efter att den har använts.

Det kan vara upphetsande och ge en skön känsla av närhet att massera eller bli masserad med olja. Det går att använda en oparfymerad olja eller en hudkräm. Det finns också speciella massageoljor, ofta med doft och smak. En del framkallar också till exempel värme när de masseras in i huden. Såna oljor, precis som hudkrämer, ska användas utanpå kroppen och inte som glidmedel.

Om du tycker att sexleksaker är dyra eller tycker att det är pinsamt att köpa kan du använda något annat som du tycker är skönt. Tänk på att det du använder är rent, inte kan gå sönder och inte är vasst så att det kan skada underlivet. En bra idé kan vara att sätta en kondom på det du för in. Om du för in något analen bör det vara något med ett tydligt stopp, som inte kan åka in och bli svårt att få ut.

Till toppen av sidan