Panik - lämna sidan!
Puberteten

Vad händer i puberteten hos tjejer?

Puberteten brukar börja någon gång mellan 8 och 13 år. Det första som händer brukar vara att brösten börjar växa. Det händer mycket under puberteten. Både med kroppen och med tankar och känslor. Det kan kännas både roligt och jobbigt.

En tjej i 13-års åldern.
För tjejer brukar puberteten hålla på fyra till sex år.

När börjar puberteten? 

För tjejer brukar puberteten börja någon gång mellan 8 och 13 år. Hela puberteten brukar ta fyra till sex år. När du börjar få bröst kommer du att växa snabbt. Efter att du fått din första mens kommer du fortfarande att växa lite till men du växer inte lika snabbt som i början av puberteten. Två år efter första mensen brukar de flesta ha vuxit färdigt.

På 1177.se kan du läsa mer om hur barn växer.

”Jag är en tjej på 13 år. Jag har inte fått mens än. Kommer jag att bli längre?”

 

Fråga UMO: Kommer jag att bli längre?

Kroppen växer inte bara på längden utan ändrar också form, framför allt höfterna och magen. När kroppen växer snabbt kan du få bristningar i huden. Bristningar ser ut som streck eller ränder. De brukar blekna med tiden.  Du kan läsa mer om hudbristningar här. 

Hur vet jag att jag är i puberteten? 

Det första tecknet på att du kommit i puberteten brukar vara att brösten börjar växa. Du kan känna små hårda knölar bakom bröstvårtorna. Det är körteln i brösten som utvecklas. När brösten växer kan de klia och ömma. Det är också vanligt att det gör ont när brösten stöter i något. Oftast börjar det ena bröstet växa före det andra. Det är vanligt att brösten fortsätter att växa i olika takt. Här kan du läsa mer om bröst.

Du börjar också få flytningar, en slags vätska från slidan. Flytningar brukar vara vita eller gulvita. Flytningarna håller slidan fuktig och fri från bakterier. Här kan du läsa mer om flytningar från slidan.

Hår på kroppen

Du får hår på könet och under armarna. Det är också vanligt att du får mer hår på andra delar av kroppen, som ansiktet, armarna, benen, låren, rumpan och runt vårtgårdarna på brösten.  

Under puberteten blir håret på huvudet snabbare fett än tidigare. Det beror på att talgkörtlarna tillverkar mer fett.

Du kan läsa mer om hår på kroppen här.

Snippan förändras

I puberteten växer blygdläpparna och klitoris. De blir också mörkare. Ofta växer de inre blygdläpparna så att de syns utanför de yttre. I vecken mellan blygdläpparna bildas smegma. Det är kroppens eget smörjmedel och bildas av talgkörtlarna. 

Talgkörtlarna börjar synas tydligare vilket gör att du kan börja se prickar och knottror på till exempel blygdläpparna. Könet kan börja lukta annorlunda i puberteten. 

Att få mens

Mensen brukar komma någon gång mellan 9-16 år. Får du mens tidigare eller senare kallas det för tidig eller sen pubertet. Du kan läsa mer om tidig och sen pubertet här.

Att du får mens betyder att du är könsmogen. Alltså att äggstockarna har börjat producera ägg och att du kan bli gravid om du till exempel har samlag och spermier kommer in i slidan.

Det är vanligt att mensen är oregelbunden i början. Du kan till exempel få mens en gång och sen kan det dröja flera månader till nästa mens. 

Här kan du läsa mer om mens.

Du börjar svettas mer

Det är vanligt att svettas mer. Svetten kan också börja lukta på ett sätt som den inte har gjort tidigare. Du kan behöva tvätta dig oftare. Du kan också använda deodorant under armarna om du tycker att det behövs.

Du kan få finnar och pormaskar

Under puberteten börjar talgkörtlarna producerar mer fett än tidigare, ibland mer än vad som egentligen behövs. Du kan märka det genom att huden blir glansig, särskilt runt näsan och i pannan, men också på kinderna och ryggen. Att huden blir fetare kan göra att du får finnar och pormaskar. Finnar har alltså ingenting med dålig hygien att göra.

Även håret på huvudet blir snabbare fett än tidigare.

Sexlust

Du kan vara kåt, onanera och få orgasm redan innan du är könsmogen. Men när du blir könsmogen kan du få mer lust och längta efter sex. Även om du har onanerat tidigare är det oftast under puberteten som de flesta börjar onanera mer medvetet. Kanske tänker du oftare på sånt som har med sex att göra och funderar på hur det kommer att kännas första gången du ska ha sex med någon annan.

Tankarna och känslorna förändras 

Ditt humör kan ändras snabbare än tidigare. Du kan bli irriterad på saker du inte blev irriterad på tidigare. Du kan känna dig ledsen ibland eller börja fundera mer. 

Prata med någon om du har några frågor, eller om puberteten känns jobbig på något sätt. Det kan till exempel vara skolsköterskan, skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning

Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du dina bröst inte alls har börjat växa när du är 13 år. Puberteten kan sättas igång med hjälp av hormoner om det behövs.

Aktuella artiklar

Svara varandra

Komplex för mina små bröst - vad ska jag göra?

Jag vill börja tycka om min bröst och sluta va beroende av push up och annat men jag kan ju inte helt plötsligt bara få hälften så stora bröst.

Artikel

Tidig och sen pubertet

Om dina bröst inte har börjat utvecklas när du är i 13-årsåldern som tjej eller dina testiklarna inte har börjat växa i 14-årsåldern som kille kallas det sen pubertet. Då kan du prata med skolsköterskan eller någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Svara varandra

När fick ni hår på nya ställen?

När fick ni hår på nya ställen och vilket var först?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Svara varandra

Vill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Svara varandra

Känner mig obekväm att byta om med andra!

Jag tror att en av anledningarna är att jag inte gillar mitt kropp /snopp. Vad ska man göra? Om det ens finns något att göra?

Svara varandra

Hur slipper jag duscha efter idrotten?

Jag vågar inte duscha efter idrotten. Vad ska jag göra? Om jag struntar i att duscha så kmr alla tycka att jag är äcklig eller fråga: "ska du inte duscha"?

Svara varandra

Fler som ligger efter i utvecklingen?

Jag är kortast av alla killar i min klass, ljusast röst, minst finnar osv. Vet att det inte är någon tävling men det är ändå jobbigt att vara så sen och ligga så långt efter i utvecklingen. Någon som kan relatera?

Svara varandra

Jag är först in i puberteten, hjälp!

Det känns jobbigt att duscha efter idrotten och så, snälla hjälp!

Svara varandra

Fler som längtar efter att få mörk röst och bli långa?

Jag har hår på pungen men det händer aldrig något mer känns det som! Vad ska jag göra? Jag blir alltid jätteledsen när jag tänker på det och jag känner mig så barnslig även om jag är lika mogen som dem på insidan.

Till toppen av sidan