Bröst - tjejkropp

Alla bröst ser olika ut. Vissa är små, andra stora. Några bröst är hängiga andra står rakt ut. Det ena bröstet kan vara större än det andra. De kan vara mjuka eller knöliga.

För de allra flesta är brösten en kroppsdel som kan väcka sexuella känslor, oavsett hur de ser ut. Det kan vara skönt att smeka både dina egna och någon annans bröst och det är vanligt att du blir kåt av det.

Bröstets delar

Inuti brösten

Närmast bröstkorgen finns en bröstmuskel och utanpå den sitter fettväv. Tjejers bröst består till största delen av fett- och bindväv. I fettväven finns bröstkörteln som består av flera delar, så kallade lober. Här i bildas mjölk. Det kan ske under en graviditet eller precis efter att du har fött barn eller gjort en abort. Från loberna går mjölkgångar till bröstvårtan.

Anatomisk beskrivning av bröstets olika delar, illustration.

Bröstvårtorna och vårtgårdarna

På brösten sitter bröstvårtorna och runt dem vårtgårdarna. Också bröstvårtorna och vårtgårdarna ser olika ut från person till person. Vissa har stora bröstvårtor eller vårtgårdar, andra små. En del har hår runt vårtgårdarna.

Bröstvårtorna kan stå ut men för många gör de inte det. Särskilt när du är ung är det vanligt att bröstvårtorna är platta eller indragna. Men bröstvårtorna och vårtgårdarna är känsliga för kyla och beröring. Därför brukar de dra ihop sig och bröstvårtorna stå ut när du fryser. Ibland kan de också stå ut om du tar på dem eller är sexuellt upphetsad, kåt.

Bröstvårtorna kan bli torra och nariga precis som annan hud på kroppen. Då kan de klia. I så fall kan du smörja in dem med en mjukgörande kräm så brukar de bli bättre. Du kan också försöka använda kläder som inte skaver mot bröstvårtorna.

Bröstutveckling

Att brösten börjar växa är något av det första som händer när du kommer in i puberteten. Det du först brukar känna är små hårda knölar runt bröstvårtorna. Det är körtlarna i brösten som utvecklas.

Överkropp med bröst, illustration.
Överkropp med bröst, illustration.

Det händer någon gång mellan att du är 8 och 13 år. Oftast börjar det ungefär två år innan du får mens

Brösten utvecklas så länge som puberteten pågår, det är ungefär i sex år. När brösten växer kan de kännas ömma och en del tycker att det gör ont eller kliar. Det är vanligt att brösten växer i olika takt och att det ena bröstet börjar växa före det andra. Även när brösten är färdigutvecklade är det vanligt att det ena bröstet är lite större än det andra.

När brösten utvecklas och växer kan du få strimmor och streck i huden på brösten, så kallade hudbristningar. Det beror på att huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig. Förändringarna bleknar och blir mindre synliga med tiden.

Även när brösten är färdigutvecklade fortsätter de att förändras. Till exempel blir brösten annorlunda om du är gravid och efter att du fött barn.

Stora eller små bröst

Hur stora bröst du har hänger ofta ihop med hur du ser ut i övrigt. Eftersom brösten till stor del består av fett har den som är smal ofta små bröst medan den som är kraftigare brukar ha större bröst. Men hur stora bröst du har kan också bero på ärvda anlag som inte har att göra med hur mycket fett du har på kroppen.

Det finns inga kosttillskott eller krämer som gör brösten större eller mindre. 

Större bröst av p-piller eller andra graviditetsskydd?

P-piller och andra graviditetsskydd som innehåller hormonet östrogen kan göra att brösten blir lite större, men det är inte alls säkert. Vissa tycker att brösten växer medan andra inte märker någonting.

Överkropp med bröst, illustration.
Överkropp med bröst, illustration.

Under en graviditet däremot brukar brösten bli större för många. Det beror på att östroget ökar kraftigt om du är gravid. Mängden östrogen i graviditetsskydd är mycket mindre och därför blir brösten bara lite eller inte alls större av det.

Efter en graviditet eller efter att du slutat använda graviditetsskydd med östrogen, går brösten tillbaka till sin vanliga storlek igen.

Vissa kan få ont av stora bröst

Stora bröst kan göra att du får ont i ryggen, nacken och axlarna. Om du tycker att det är ett problem och är överviktig kan du börja med att försöka gå ner i vikt. Eftersom brösten till stor del består av fett kan de bli mindre om du går ner. För vissa kan också operation vara till hjälp. Om du har problem på grund av stora bröst ska du börja med att vända dig till en vårdcentral och prata med en läkare där.

Ömma bröst

Brösten kan kännas ömma av flera anledningar. Till exempel när brösten utvecklas, när du har ägglossning, dagarna innan mens eller när du är gravid. De kan också bli ömma om du använder något graviditetsskydd som innehåller östrogen eller progesteron.

Överkropp med bröst, illustration.
Överkropp med bröst, illustration.

Östrogen och progesteron är hormoner som finns i kroppen. De finns också i graviditetsskydd som till exempel kombinerade p-piller, p-plåster och p-ring. Ibland är brösten extra känsliga för kroppens östrogen och progesteron och det påverkar brösten så att de kan kännas spända och ömma.

Knölar i brösten

Bröst är knöliga i sig själva. Det beror på att de innehåller körtlar som kan svullna upp. Det kan de göra då och då men framför allt dagarna innan mens.

Om du upptäcker en knöl i bröstet kan du bli orolig och börja tänka på cancer. Men det finns också många andra orsaker till att du kan få nya, helt ofarliga knölar i brösten. Till exempel kan det bero på att en del av bröstet växer snabbare än den omgivande vävnaden och då kan det bildas knölar i bindväven. Eftersom en stor del av bröstets volym är fett kan du också känna att bröstet blir knöligt om du går ner i vikt. Det beror på att den lite mer oregelbundna bindväven då känns tydligare. Knölar i brösten kan också vara ofarliga cystor.

Men en knöl i bröstet kan också vara en cancertumör även om bröstcancer är väldigt ovanligt när du är ung. Det är också därför som mammografiundersökningar inte görs regelbundet när du är ung.

Överkropp med bröst, illustration.
Överkropp med bröst, illustration.

Upptäcker du en förändring i brösten ska du ändå ta det på allvar och gå och kolla upp det. Det kan du göra genom att gå till en ungdomsmottagning, elevhälsan, en vårdcentral eller en gynekolog. På vissa större sjukhus finns det också särskilda bröstmottagningar.

För att lära dig hur brösten känns är det bra att själv undersöka dem då och då. Då är det också lättare att upptäcka om något känns annorlunda. En bra dag att undersöka dina bröst på är efter mensen eftersom de då brukar vara mjuka och lätta att undersöka. Ett tips är att känna igenom brösten i duschen eftersom det är lättare att känna ojämnheter om du är intvålad.

Vätska ur brösten

Det händer att det kommer mjölkliknande vätska ur bröstvårtan trots att du inte är gravid eller har fött barn. Det kan ibland bero på att det bildas för mycket av ett hormon som påverkar produktionen av bröstmjölk. Om det kommer vätska ur brösten ska du fråga någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral om du behöver bli undersökt.

Bh

Bh, eller behå som det ibland skrivs, är en förkortning för bysthållare. Syftet med en bh är att hålla upp brösten, ge dem stöd och tillfälligt forma dem.

Att använda bh kan vara skönt, särskilt om du har stora bröst eller när du sportar eftersom det håller brösten på plats. Men tycker du att det är skönare att inte använda bh behöver du inte göra det. Brösten påverkas inte på något sätt av en bh. Du får till exempel inte hängigare bröst om du inte använder bh, eller mindre bröst om du använder en för liten bh.

Finnar på brösten

Brösten är ett av de områden på kroppen där man har som mest talgkörtlar. Talgkörtlarna tillverkar en sorts fett som ska smörja huden och hålla den mjuk och smidig. Men talgkörtlarnas fett kan också leda till att man får finnar på och runt brösten.

Överkropp med bröst, illustration.
Överkropp med bröst, illustration.

På vårtgården finns en särskild sorts talgkörtlar som förutom att hålla vårtgården mjuk också är bakteriedödande. Det är de körtlarna som gör att vårtgårdarna kan se knottriga ut. Ibland kan knottrorna bli variga, man har fått en finne.

Det är inte farligt med finnar på brösten, eller andra ställen på kroppen. Men du ska försöka låta bli att klämma och pilla på dem eftersom det kan göra att inflammationen kan bli värre.

Frågor om bröst

Om du känner dig orolig för något eller har frågor om sina bröst kan du alltid kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning. På en ungdomsmottagning kan du till exempel få träffa en barnmorska eller en gynekolog. Personalen som jobbar på ungdomsmottagningar har tystnadsplikt vilket betyder att de inte får berätta för någon vad ni har pratat om.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan