Panik - lämna sidan!
Bröst

Bröst - tjejkropp

Bröst kan se ut på många olika sätt. Många tycker att det är skönt att ta på andras bröst eller att själva bli smekta på brösten. Brösten börjar växa i puberteten. De fortsätter sen att förändras under livet. Kontakta en ungdomsmottagning eller skolsköterskan om du undrar något om dina bröst.

Två bilder av en person med bar överkropp. Illustration.
Mitt på brösten sitter bröstvårtorna. Runt dem finns de så kallade vårtgårdarna som har lite mörkare färg än resten av bröstet.

Det kan vara skönt att smeka sina egna eller andras bröst, eller att bli smekt av någon annan. Det är vanligt att bli kåt av det.

Bröstvårtorna och vårtgårdarna är särskilt känsliga för beröring. De kan dra ihop sig och stå ut om du tar på dem. De är också känsliga för kyla och kan bli hårda och stå ut om du fryser.

Bröst ser ut på många olika sätt

Vissa har stora bröst, andra har små. En del har stora bröstvårtor eller vårtgårdar, andra har små. Många har hår eller små knottror runt vårtgårdarna. Hos en del är bröstvårtorna platta eller indragna, hos andra är de långa och sticker ut. Det är vanligt att brösten är lite olika stora.

Det finns inga kosttillskott eller krämer som gör brösten större eller mindre. En del får lite större eller mer spända bröst om de använder skydd mot graviditet som innehåller hormoner, till exempel p-piller. Men det blir inte så för alla.

Fyra personers nakna överkropp. Illustration.
Bröst kan se ut på många olika sätt. Det kan hår, ögon, näsor, magar, rumpor och fötter också göra. Det finns inget rätt eller fel sätt att se ut.

Det är många som jämför sin kropp och sitt utseende med andras, och oroar sig för att inte vara bra som de är. Du kan träna på att få bättre självkänsla om det är så för dig.

Brösten börjar växa i puberteten

Brösten börjar växa under puberteten, ungefär två år innan mensen börjar. Det bildas små hårda knölar runt bröstvårtorna, och brösten kan kännas ömma eller klia. Det är vanligt att det ena bröstet börjar växa före det andra. Brösten fortsätter att utvecklas under hela puberteten.

När brösten växer kan du få strimmor och streck i huden på brösten, så kallade hudbristningar. Bristningarna brukar synas mindre med tiden.

Brösten fortsätter att förändras efter puberteten. Till exempel kan brösten bli annorlunda om du blir gravid och om du föder barn.

Inuti brösten finns muskler, fett och körtlar

Närmast bröstkorgen finns en bröstmuskel. Brösten består också av fett, bindväv och bröstkörtlar. Bröstkörtlarna kallas också för mjölkkörtlar.

Det kan bildas mjölk i mjölkkörtlarna när du är gravid, efter att du har fött barn eller har gjort en abort. Från mjölkkörteln finns det så kallade mjölkgångar som går till bröstvårtan.

Anatomisk genomskuren bild av ett bröst från sidan. Illustration

Bh

Du kan använda en bh för att hålla upp brösten, ge dem stöd och tillfälligt forma dem. Bh skrivs ibland också behå.

Det kan vara skönt att använda bh, särskilt om du har stora bröst eller när du sportar. Den håller brösten på plats. Du behöver inte använda bh om du inte vill. Brösten förändras inte vare sig du använder bh eller inte. De blir till exempel inte mer hängiga av att inte använda bh.  

Problem eller besvär med brösten

Bröst är bra på många sätt. De kan vara sköna att ta på när du onanerar eller har sex med någon. Och med hjälp av bröst kan små barn amma och få i sig mjölk och näring. Men ibland kan man få olika besvär, här är några exempel:

  • Bröstvårtorna kan bli torra och klia precis som resten av huden. Testa att smörja in dem med en mjuk kräm. Använd kläder som inte skaver mot bröstvårtorna.
  • Ibland kan brösten göra lite ont. Till exempel för att de har börjat växa, för att du har ägglossning, för att du ska få mens om några dagar, för att du är gravid eller för att du använder skydd mot graviditet som innehåller hormoner, till exempel p-piller.
  • Stora bröst kan göra att du får ont i ryggen, nacken eller axlarna. Du kan testa att använda en stadig bh för att få bättre stöd. Eller gå ner lite i vikt om du är överviktig. Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp om det är jobbigt.
  • Hos vissa kan det läcka ut lite vit vätska ur bröstvårtan. Kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral om det blir så för dig, fast du inte är gravid eller nyligen har fött barn. Det kan bero på olika saker och du behöver undersökas för att få rätt hjälp.
  • Det är vanligt att få utslag på brösten och vårtgårdarna. De kan se ut som finnar och är inte farliga. Kläm och pilla inte på dem eftersom det kan göra det värre. Utslagen försvinner oftast av sig själv efter ett tag. Kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller en vårdcentral om du tycker att det är jobbigt och vill få hjälp.
  • Bröst är ganska knöliga och en knöl i bröstet kan bero på många saker. Till exempel kan körtlar i bröstet svullna dagarna innan mens. Det är väldigt ovanligt att knölar i bröstet beror på cancer när man är ung. Men kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller en vårdcentral om du får en ny knöl som inte försvinner efter ett par veckor.

Lär känna dina bröst

Känn igenom dina bröst ofta. Gärna varje gång du duschar, de är lättare att känna igenom när de är intvålade. Då lär du dig hur just dina bröst känns, och det blir det lättare att upptäcka om något känns annorlunda.

Att operera brösten

Vissa vill operera brösten för att få dem att se annorlunda ut. Såna operationer får man betala själv. Prata gärna med en läkare på en ungdomsmottagning om du funderar på att operera brösten. Då kan du få bra information om vilka problem och risker det finns.

Du bör inte operera dig innan brösten har utvecklats klart, det vill säga efter puberteten. Då kanske du också har hunnit blivit nöjd med din kropp precis som den är, och inte längre vill gå igenom en operation.

Här kan du få hjälp och råd

Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning  eller en vårdcentral om du har frågor, mår dåligt eller är orolig för något som handlar om dina bröst. De som jobbar där kan undersöka dina bröst och ge dig råd eller behandling om du har några besvär. Du kan också få prata med någon om du vill få hjälp att tycka mer om din kropp.

Här kan du läsa andras frågor och svar om bröst.

Mer på UMO

Svara varandra

Finns det killar som gillar små bröst?

Jag är rädd att det ska bli en första träff och han ser i verkligheten hur små bröst jag har och att det ser fult och äckligt ut. Vad tycker ni? Hur stora ska man ha? Är det oattraktivt med små bröst?

Frågor & svar

Vilka risker finns med rump- och bröstförstoring?

Är det någon skillnad om man gör operationen utomlands, till exempel i Turkiet? Och finns det nån åldersgräns för plastikkirurgi?

Bröst

Innehåll om bröst.

Kroppen

Innehåll om kroppen.

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Till toppen av sidan