Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Kommer jag att bli längre?

Fråga

Jag är en tjej på 13 år. Jag har ett stort problem. Det är nämligen så att jag är jättekort. Jag störs hemskt mycket av det. Jag skulle göra vad som helst för att bli längre. De två senaste åren har jag vuxit ungefär 9 centimeter per år. Jag har inte fått mens än. Kommer jag att bli längre? Hur ska jag göra för att bli så lång som möjligt?

Svar

Ja, du kommer växa mer. Du har växt ganska mycket de senaste åren, det är vanligt att göra det innan första mensen kommer. Efter att första mensen har kommit växer de flesta sex till åtta centimeter till, men det kan variera så det både blir mer eller mindre.

Hur lång du blir som vuxen är till stor del ärftligt. Du kan inte göra något för att påverka hur lång du kommer att bli.

Ta kontakt med din skolsköterska om du vill prata mer om din längd. Hen kan lätt avgöra om du växer som förväntat genom att jämföra din nuvarande längd och vikt med hur du har växt tidigare.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Aktuella artiklar

ArtikelKroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Skriv ett svar eller läs vad andra tycker om med sina kroppar.

Egna berättelserTips på vad man inte ska säga till korta personer

Jag är en femtonåring som har gått igenom mycket när det handlar om pubertet och tillväxt. När jag var liten växte jag inte så jättemycket vilket slutade med att jag var knappt en meter i förskoleklass. Under den första tiden i lågstadiet blev jag inte så påverkad över min längd förutom att många av mina klasskompisar lyfte upp mig och mätte sig med mig. Det blev lite jobbigt men jag trodde att det var normalt.

Egna berättelserVi korta fattar att ni är längre än oss!

Att fråga "når du det" är inte ett roligt skämt. Vi är inte fem år. (SLUTA GE MIG BARNMENY!!) Mät er inte med oss. Vi fattar att ni är en halvmeter längre än oss.

Till toppen av sidan