Panik - lämna sidan!
Puberteten

Tidig och sen pubertet

Det är vanligt att jämföra sig med andra. Även om alla kommer in i puberteten vid olika åldrar och utvecklas i olika takt kan det kännas jobbigt att vara sen eller tidig i puberteten.

Puberteten är ärftlig

Puberteten är till stor del ärftlig. Så om du funderar på när du kommer komma i puberteten kan du börja med att prata med en biologisk förälder om du har möjlighet för att höra hur det var för dem.  

Sen pubertet

Medicinskt kallas det för sen pubertet om du som har en tjejkropp inte börjat få bröst när du är i 13-årsåldern. För den som har en killkropp räknas det som sen pubertet om testiklarna inte har börjat växa när du är i 14-årsåldern.

”Jag är en 15-årig tjej och jag har fortfarande inte fått min första mens. Alla mina kompisar har fått sin, till och med min lillasyster och hon är två år yngre än mig! Är det konstigt att jag inte fått mens?”

Fråga UMO: Jag är 15 år och har inte fått mens

”Hej! Jag är kortast av alla killar i min klass, ljusast röst, minst finnar osv. Vet att det inte är någon tävling men det är ändå jobbigt att vara så sen. Någon som kan relatera?”

Tidig pubertet 

Det kallas tidig pubertet om du får pubertetstecken innan du fyllt åtta år om du har tjejkropp eller nio år om du har killkropp. 

När ska jag söka hjälp?

Kontakta skolsköterskan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du tror att du är sen eller tidig i puberteten. Be gärna en förälder eller annan närstående om hjälp med kontakt och att följa med dig. Puberteten kan sättas i gång med hjälp av hormoner om det behövs. Den kan också stoppas om den är för tidig.

Även om du inte behöver behandling kan det kännas skönt att prata med någon. Personalen i elevhälsan och på ungdomsmottagningar är vana att prata om med unga om funderingar kring puberteten.

Aktuella artiklar

Svara varandra

Komplex för mina små bröst - vad ska jag göra?

Jag vill börja tycka om min bröst och sluta va beroende av push up och annat men jag kan ju inte helt plötsligt bara få hälften så stora bröst.

Svara varandra

När fick ni hår på nya ställen?

När fick ni hår på nya ställen och vilket var först?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Svara varandra

Vill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Svara varandra

Känner mig obekväm att byta om med andra!

Jag tror att en av anledningarna är att jag inte gillar mitt kropp /snopp. Vad ska man göra? Om det ens finns något att göra?

Svara varandra

Hur slipper jag duscha efter idrotten?

Jag vågar inte duscha efter idrotten. Vad ska jag göra? Om jag struntar i att duscha så kmr alla tycka att jag är äcklig eller fråga: "ska du inte duscha"?

Svara varandra

Fler som ligger efter i utvecklingen?

Jag är kortast av alla killar i min klass, ljusast röst, minst finnar osv. Vet att det inte är någon tävling men det är ändå jobbigt att vara så sen och ligga så långt efter i utvecklingen. Någon som kan relatera?

Svara varandra

Jag är först in i puberteten, hjälp!

Det känns jobbigt att duscha efter idrotten och så, snälla hjälp!

Svara varandra

Fler som längtar efter att få mörk röst och bli långa?

Jag har hår på pungen men det händer aldrig något mer känns det som! Vad ska jag göra? Jag blir alltid jätteledsen när jag tänker på det och jag känner mig så barnslig även om jag är lika mogen som dem på insidan.

Egna berättelser

Alla andra killar är i puberteten

Allt JAG VILL ÄR ATT FÅ EN STOR KUK. Jag har knappt några tecken på puberteten alls.

Till toppen av sidan