Panik - lämna sidan!
Puberteten

Finnar

Nästan alla får finnar i puberteten, oftast i ansiktet. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras. Det går att minska besvären av finnar, även om det kan ta lite tid.

En person med finnar i ansiktet tittar sig i en spegel.
De flesta får finnar i puberteten. Det har inget med hygien att göra utan beror på hormoner. För den som behöver finns mediciner som hjälper.

Finnar, eller akne som det egentligen heter, är väldigt vanligt när du är ung. Det går att minska besvären av finnarna. På apotek finns receptfria medel som du kan använda. Om de inte hjälper kan en läkare på vårdcentralen skriva ut starkare mediciner. Om du behöver ännu effektivare behandling kan du få hjälp av en hudläkare. 

Varför får jag finnar?

I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och du får mer könshormoner. De gör att talgkörtlarna börjar bilda mer talg. Det är en sorts fett som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning proppas igen och du får en pormask.

Samtidigt ökar mängden av en bakterie som också spelar roll för att du får akne. Under pormasken kan du få en inflammation, en finne. Finnen kan vara allt från en liten gul upphöjning på hudens yta till en stor, röd, ömmande böld som går djupare ner i huden.

Du kan få finnar var som helst på kroppen men de är vanligast i ansiktet, på ryggen och på bröstet eftersom det är där du har flest talgkörtlar.

Vem får finnar?

De flesta får finnar. Vissa får lite, andra får mycket. Ju tidigare du kommer i puberteten desto tidigare brukar du få finnar eftersom det har med hormonproduktionen att göra.

Det är också vanligt att få finnar dagarna innan eller under mensen.

Finnar är till viss del ärftligt så om någon som du är släkt med hade mycket finnar i tonåren är det troligare att du själv får det.

Hur blir jag av med finnarna?

Finnar har ingenting med dålig hygien att göra, därför hjälper det inte att tvätta sig ofta eller med dyra rengöringsprodukter. Det går att minska besvären med finnarna även om det brukar ta lite tid:

  • Försök att låta bli att klämma och pilla på dina finnar eftersom det kan göra att inflammationen blir värre och öka risken för att få ärr.
  • Tvätta dig en till två gånger om dagen med en mild tvål som inte torkar ut huden, eller med ansiktstvätt för fet och finnig hy.
  • Om huden blir torr kan du smörja in dig med en fettfri gel. På apotek finns en receptfri, milt bakteriedödande kräm som innehåller propylenglykol och som är bra för torr hud. Du ska inte använda feta krämer och oljor eftersom de kan täppa till huden så att du får mer finnar.
  • Testa aknelösning eller aknegel med salicylsyra som finns receptfritt på apotek. Du kan fråga någon som jobbar på apoteket vilket medel som är bra. 
  • Om inte det hjälper finns receptfria läkemedel på apotek, som innehåller ämnet bensoylperoxid. De hjälper mot både pormaskar och finnar. Det kan ta flera veckor innan du märker någon skillnad. Tänk på att ämnet gör huden känsligare och att därför inte vara för länge i solen. Bensoylperoxid kan också bleka tyg som till exempel handdukar och sängkläder.
  • Om du vill dölja finnarna kan du använda ett särskilt täckstift som är anpassat för fet och finnig hy.

Om inget hjälper

Om de receptfria medicinerna inte hjälper efter att du har använt dem i en eller två månader, kan du kontakta elevhälsan i skolan eller en vårdcentral. Då kan en läkare skriva ut receptbelagda mediciner. Du bör också kontakta elevhälsan eller en vårdcentral om du har mycket finnar, stora ömmande knölar eller om du får ärr av finnarna. 

Kan jag bli av med ärr efter finnar?

Finnar läker nästan alltid utan att du får några ärr. Om du får ärr kan de gå att slipa bort men hur effektiv behandlingen är varierar från person till person. Behandlingen kan ges av en plastikkirurg, en hudterapeut eller vissa hudläkare. Slipningen kan inte göras förrän alla finnarna är helt borta och du har slutat att få nya.

Att slipa huden är dyrt och du får betala för det själv. Behandlingen kan göra att du får andra problem, som att du blir känslig mot att till exempel sola. Därför är det bättre att du söker hjälp tidigt för dina finnar om inte receptfria krämer funkar.

Mer på UMO

Frågor & svarVad gör jag åt mina finnar?

Jag har fått finnar som är som bölder. Jag har olika hudkrämer som jag använder varje dag, men inget funkar.

Utseende

Här hittar du innehåll om utseende.

ArtikelAtt komma i puberteten

Någon gång mellan 8 och 13 år brukar de flesta komma i puberteten. Då utvecklas kroppen från barn till vuxen. Till exempel förändras rösten och könet och en del får finnar. När du kommer i puberteten och hur du upplever den varierar mycket från person till person.

Till toppen av sidan