Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Jag fick vad jag tror var min första mens i slutet på sommarlovet mellan 6:an och 7:an. Det kom något brunt i trosan och jag fick lite ont i magen men tänkte inte så mycket mer på det.

Dagarna och veckorna gick, skolan började och någon vecka innan höstlovet fick jag mens igen. Det var en torsdag och på förmiddagen gick jag på toa för att det kändes som om jag hade fått en riktigt stor flytning. Jag går in på toan, drar ner byxorna och ser en stor röd fläck. Först blev jag rädd och förstod inte riktigt vad det var, men ganska snabbt insåg jag att det var mens. I skolan har vi aldrig haft några mensskydd på toaletterna vilket borde finnas. Så jag rullade i massa papper i trosan och knöt en tröja runt midjan för att dölja blodfläcken.

Vi hade förmiddagsrast och mina kompisar väntade på mig utanför toan. När jag kom ut sa jag snabbt att jag bara behövde gå ner till skolsyster en snabbis. Mina kompisar följde med ner men dörren var låst och skolsyster var inte där. Jag bad mina kompisar att gå ut på rast så länge. Jag gick först runt i skolan på jakt efter skolsyster eller en binda, men inget av det fann jag. Jag hoppades att pappret i trosan skulle hålla men jag förstod ganska snabbt att jag snart skulle blöda igenom ännu mer. Jag bestämmer mig för att gå ut och ta vara på rasten.

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra men ser då min mentor som vi kan kalla för Karin vara ute på rastvakt. Jag går mot henne och ropar sedan att hon ska komma. Jag tar henne till sidan och säger att det har hänt en sak. Hon frågar då vad som hade hänt var på jag svarar att jag har fått mens med en lite orolig röst. Hon svarar då, men lilla vännen är det din första? Det var min första så jag svarade ja. Hon frågade ifall att jag hade någon binda men det hade jag inte. Jag sa även att skolsyster inte var här idag. Vi går tillsammans in till personalrummet där det fanns en liten låda med bindor och tamponger. Hon ger mig två stycken och säger att jag bara ska säga till om det är något mer jag behöver.

Dagen går och till slut slutar vi skolan. När vi får våra mobiler sms:ar jag snabbt till mamma att jag hade fått mens. Hon blev glad och skickade en bild på vart vi hade mensskydd hemma. När jag kom hem hade hon lagt lite choklad och mensskydd på mitt nattygsbord. På bordet låg det också en liten lapp där det stod "nu är du stor". Sedan var det inget mer med det.
/Ebba

Aktuella artiklar

Egna berättelserSlidan var för trång - operation löste problemet

Tillslut hade jag samlat mod för att kunna gå till ungdomsmottagningen och kolla upp det. Där berätta att de att hålet var så litet att inte ens en tops kunnat komma in.

Frågor och svarHur använder man intimdeo?

Jag tänkte börja med intimdeo för att snippan ska lukta gott och kännas fräsch. Hur använder man den? Kan det vara dåligt på något sätt?

Svara varandraVill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Egna berättelserOpererade bort skinnbiten över slidöppningen

För ungefär ett år sedan upptäckte jag att jag hade en liten skinnbit som satt över min slidmynning och delade upp slidmynningen så att det blev som två hål istället för ett.

Svara varandraKänner mig obekväm att byta om med andra!

Jag tror att en av anledningarna är att jag inte gillar mitt kropp /snopp. Vad ska man göra? Om det ens finns något att göra?

Egna berättelserPinsamt att alla såg mina mensiga trosor

Jag frös till, just i det ögonblicket sa min kompis: ”Nikki, är inte det dina trosor?” Jag skämdes ihjäl även fast det inte borde vara nånting att skämmas om.

Svara varandraVilka mensskydd använder ni?

Vill veta vad andra föredrar då jag inte riktigt vet vad jag gillar än.

Svara varandraHur slipper jag duscha efter idrotten?

Jag vågar inte duscha efter idrotten. Vad ska jag göra? Om jag struntar i att duscha så kmr alla tycka att jag är äcklig eller fråga: "ska du inte duscha"?

Egna berättelserFick hjälp med min hemska mensvärk

Jag fick plötsligt en starkare mensvärk än jag någonsin upplevt tidigare. Jag blev alldeles svimfärdig och när jag reste mig upp vek sig benen under mig. Efter den händelsen började min mens bli mer och mer problematisk än den tidigare varit. Jag chockades av hur vården och internet svarade "det är normalt", men fick snart träffa en barnmorska. Vi kom fram till att sätta in en hormonspiral, och jag är idag jätteglad att jag gjorde det.

Till toppen av sidan