Hudbristningar

Hudbristningar är strimmor eller streck i huden. De beror på att huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig. Det är vanligt att du får dem i puberteten. Du kan inte ta bort bristningarna, men de bleknar alltid med tiden.

Person som tittar ner på sina hudbristningar på höften, illustration.

Hudbristningar, eller striae som de också kallas, är mycket vanligt. Det är inget fel att ha bristningar.  

Bristningarna kan vara olika långa och olika många. I början kan de vara mörkröda, lila eller bruna. De kan också vara ljusare än huden runt omkring. Med tiden blir de smalare och syns mindre och mindre. Hudens yta blir också jämnare med tiden vilket gör att de syns mindre.

Varför får jag bristningar?

Bristningar kan uppkomma när kroppen växer så fort att huden inte hänger med. Huden sträcks helt enkelt ut snabbare än den hinner växa.

Det är vanligt att du får bristningar under puberteten. Hormonerna i kroppen gör att bland annat brösten, höfterna och låren växer snabbt på tjejer. På killar är det vanligast att få bristningar på ryggen och axlarna.

Om du är gravid är det också vanligt att du får bristningar på magen och ibland på brösten.

Kan jag bli av med bristningar?

Bristningar bleknar och blir mindre synliga med tiden. Om du har nya hudbristningar kan du tänka på att skydda dem mot solen, annars kan de bli rödare.

Ibland sägs det att bristningar kan lindras med feta krämer eller olja. Men tester som har gjorts på gravida som fått smörja in magen, visar att det inte haft någon effekt. Det finns också företag och kliniker som annonserar om krämer och laserbehandlingar som ska ta bort bristningar. Men inga undersökningar har visat att de har någon effekt.

Om du har mycket besvär av sina bristningar, eller om du har frågor om dem, kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan