Panik - lämna sidan!

Hudbristningar

Hudbristningar är strimmor eller streck i huden. Du kan få bristningar om huden inte riktigt hänger med när kroppen växer. Många får bristningar när de är i puberteten. Efter ett tag syns hudbristningarna mindre.

Person som tittar ner på sina hudbristningar på höften, illustration.
Det är inget konstigt att få hudbristningar, det är tvärtom väldigt vanligt.

Hudbristningar kan vara olika långa och olika många. I början kan de vara mörkröda, lila eller bruna. De kan också vara ljusare än huden runt omkring. Efter ett tag blir färgen på bristningarna mer lik färgen på huden runt omkring, och då syns de mindre.

Kroppen växer snabbare än huden

Du kan få bristningar när kroppen växer så fort att huden inte hänger med. Huden sträcks då ut snabbare än den hinner växa.

Många får till exempel bristningar under puberteten, eftersom kroppen förändras mycket på grund av olika hormoner. Det är vanligt att få bristningar på brösten, höfterna, låren, ryggen eller axlarna.

Du kan också få hudbristningar om du är gravid. Eller om du styrketränar mycket, och snabbt får större muskler. Att dopa sig ökar risken för bristningar.

Kan jag bli av med bristningar?

Du kan skydda nya hudbristningar mot solen, om du inte vill att de ska bli rödare eller ljusare. Men annars kan du inte göra så mycket åt dem. Bristningarna brukar inte försvinna helt. Men efter ett tag blir färgen mer lik huden runtomkring, och då syns de mindre.

Vissa företag och kliniker annonserar om produkter och behandlingar som ska hjälpa mot hudbristningar. Det är bra för din hud om du smörjer in den med en vanlig kräm som gör den mjuk, vare sig du har bristningar eller inte. Men det finns inga bevis för att bristningar kan minska eller försvinna med hjälp av någon särskild kräm eller olja. Det finns laserbehandlingar som kan göra skillnad, men de är dyra och resultatet blir inte lika bra för alla. 

Du kan kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral, om du har frågor eller mår dåligt av dina hudbristningar.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan