Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är omskärelse av penisen bra eller dåligt?

Fråga

När jag och min pojkvän pratar om framtiden och livet tillsammans ser vi olika på omskärelse av penisen. Är det bättre och mer hygieniskt? Vi vill veta vad en läkare tycker om det här. 

Svar

Det finns olika åsikter om omskärelse av penisen bland läkare i Sverige.

Många läkare är kritiska emot att små pojkar omskärs eftersom de är för små för att förstå vad det innebär och att de inte kan ge sitt samtycke. Handlar det om en äldre kille eller man som själv vill bli omskuren, är det en helt annan sak. Då tror jag inte att särskilt många läkare har något emot det.

Personer som kommer från kulturer där pojkar blir omskurna brukar tycka att det är viktigt att deras söner blir omskurna. Det har egentligen inte så mycket med hygien att göra. Men, de som tycker att omskärelse är bra menar att det är mer hygieniskt.

Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att omskärelse minskar risken för att hiv, och vissa andra könssjukdomar, överförs från tjejer till killar. Men risken minskar inte så mycket, därför brukar inte omskärelse av penisen rekommenderas förutom i länder där det är en del av kulturen.

Ibland görs omskärelse på grund av att förhuden är trång, eller på grund av något annat medicinskt problem. När friska pojkar omskärs handlar det oftast om kultur och kulturell identitet.

Att omskära penisen är ett ganska enkelt ingrepp utan några större risker.

Omskärelse av små barn får bara göras av en läkare, sjuksköterska eller någon annan som har särskilt tillstånd att utföra omskärelse. Enligt svensk lag ska den som blir omskuren få bedövning.

Med vänliga hälsningar
Kenneth Nolkrantz, läkare och specialist i allmänmedicin

Mer på UMO

Artikel

Trång förhud

Förhuden sitter över ollonet för att skydda det. Förhuden ska gå att dra tillbaka över ollonet, men det kan vara svårt om den är trång, framför allt när du har stånd. Det är vanligt att förhuden är trång på barn och unga, men ofta vidgas den av sig själv under puberteten. Eller av att du onanerar. Om förhuden fortsätter att vara trång finns hjälp att få.

Artikel

Penisens och pungens delar

Penisen gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag och få utlösning. Pungen ansvarar för att producera sperma. Både penisen och pungen kan vara i olika storlek, utseende, färg, doft och behåring. Det är också vanligt att ha prickar på olika delar av dem.

Till toppen av sidan