Fråga

Är omskärelse av penisen bra eller dåligt?

Fråga

Min pojkvän kommer från Tunisien och är muslim. Nu när vi börjar prata om framtiden och livet tillsammans ser vi olika på omskärelse av penisen. Är det bättre och mer hygieniskt? Vi vill veta vad läkare tycker om det.

Svar

Det finns olika åsikter om omskärelse av pojkar bland läkare i Sverige.

Ibland görs en omskärelse på grund av att förhuden är trång, eller på grund av något annat medicinskt problem. Men när det gäller omskärelse av friska pojkar så måste jag nog säga att det mest är en fråga om kultur och kulturell identitet.

För personer som kommer från kulturer där pojkar blir omskurna är det ofta viktigt att deras söner blir omskurna. Det har egentligen inte så mycket med hygien eller annat medicinskt att göra. De som tycker att omskärelse är bra menar att det är mer hygieniskt. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att det gör någon skillnad när det gäller risken att få infektioner eller andra sjukdomar.

Många läkare är kritiska emot att små pojkar omskärs eftersom de är för små för att förstå vad det innebär och de inte kan ge sitt samtycke. Handlar det om en äldre pojke eller man som själv vill bli omskuren, är det en helt annan sak. Då tror jag inte att särskilt många läkare har något emot det.

Det är ett ganska enkelt ingrepp utan några större risker.

Det är alltid viktigt att omskärelse görs på ett medicinskt korrekt sätt och med bedövning.

Med vänliga hälsningar

Kenneth Nolkrantz, läkare och specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan