Fråga

Kan ni svara på mina frågor om omskärelse?

Fråga

Jag är en kille på 23 år och jag funderar på att omskära mig. Jag har inga problem med förhuden så som att den skulle vara trång eller något, jag vill bara bli av med den. Men jag har några frågor:

1. Finns det några nackdelar?

2. Var kan jag göra det?

3. Vad kostar det?

4. Hur är det med sårets läkning efter ingreppet och vilka komplikationer kan jag få?

Svar

1. Att operera bort förhuden kan ha både för- och nackdelar. Det är väldigt olika från person till person vad man tycker är positivt eller negativt med att ha en förhud.

Förhuden skyddar ollonet och håller det smidigt. Om du tar bort förhuden försvinner de talgkörtlar som sitter på förhudens insida.

Utan förhud skyddas inte ollonet på samma sätt mot nötning, från till exempel intilliggande hud eller kalsonger. Efter att tag blir huden på ollonet därför lite tjockare, grövre och mindre känslig för beröring, till exempel om du har sex.

I förhuden finns mycket känselceller som försvinner om den tas bort. Det kan påverka sexlivet på olika sätt. Vissa tycker att det är bra eftersom de kan ha sex längre innan de får orgasm och utlösning medan andra kan få svårare att få orgasm och utlösning.

För många är det vanligaste sättet att onanera på att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Om du tar bort förhuden kan du behöva hitta andra sätt att onanera på.

2. Du kan operera bort förhuden på plastikkirurgiska eller allmänkirurgiska avdelningar på de flesta sjukhus. Operationerna görs även på privata sjukhus och kliniker.

3. Om du opererar bort förhuden på grund av en medicinsk orsak, det vill säga om du har något besvär som gör att förhuden behöver tas bort, betalar du den vårdavgift som gäller för den region du bor i. I de flesta regioner är sjukvården kostnadsfri för ungdomar, men det varierar beroende på var du bor.

Om det inte finns någon medicinsk orsak till att ta bort förhuden får du kontakta en privat vårdgivare. Hur mycket operationen kostar varierar mellan olika kliniker och är därför svårt att svara på.

4. Själva operationen leder sällan till komplikationer. Det finns alltid en risk för sårinfektion efter en operation, men den risken är mycket liten.

Under de första dygnen efter operationen kan det komma lite blod från såret. Det kan även bli svullet.

Du får information av den som gjort operationen om hur såret ska skötas, vad du ska vara uppmärksam på och efter hur lång tid du kan onanera eller ha sex med någon. Såret brukar vara läkt efter ungefär tre till fyra veckor. 

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan