Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har frågor om omskärelse av penisen

Fråga

Jag är en kille på 23 år och jag funderar på att omskära mig. Jag har inga problem med förhuden så som att den skulle vara trång eller något, jag vill bara bli av med den. Men jag har några frågor:

 1. Finns det några nackdelar?
 2. Var kan jag göra det?
 3. Vad kostar det?
 4. Hur är det med sårets läkning efter ingreppet och vilka komplikationer kan jag få?

Svar

 1. Att operera bort förhuden kan ha både för- och nackdelar. Det är väldigt olika från person till person vad man tycker är positivt eller negativt med att ha en förhud.

  Förhuden skyddar ollonet och håller det smidigt. Om du tar bort förhuden försvinner de talgkörtlar som sitter på förhudens insida.

  Utan förhud skyddas inte ollonet på samma sätt mot nötning, från till exempel den intilliggande huden eller kalsongerna. Efter att tag blir huden på ollonet därför lite tjockare, grövre och mindre känslig för beröring, till exempel om du har sex.

  I förhuden finns mycket känselceller som försvinner om den tas bort. Det kan påverka sexlivet på olika sätt. Vissa tycker att det är bra eftersom de kan ha sex längre innan de får orgasm och utlösning medan andra kan få svårare att få orgasm och utlösning.

  Det vanligaste sättet att onanera på för dem med förhud är att dra förhuden fram och tillbaka över ollonet. Om du har opererat bort förhuden kan det vara skönt att använda glidmedel eller oparfymerad olja när du onanerar. 
 1. Du kan operera bort förhuden på plastikkirurgiska eller allmänkirurgiska avdelningar på de flesta sjukhus. Operationerna görs även på privata sjukhus och kliniker.

 2. Om det kostar eller inte beror på varför du opererar bort förhuden, hur gammal du är och var du bor.

  Opererar du bort förhuden för att du har något besvär, till exempel trång förhud, betalar du den vårdavgift som gäller för den region du bor i. I de flesta regioner är sjukvården kostnadsfri för ungdomar, till vilken ålder varierar beroende på var du bor.

  Du får kontakta en privat vårdgivare om du inte har något besvär som gör att du vill ta bort förhuden. Hur mycket operationen kostar då varierar mellan olika kliniker och är därför svårt att svara på.
 1. Själva operationen leder sällan till komplikationer. Det finns alltid en risk att såret blir infekterat efter en operation, men den risken är mycket liten.

  Under de första dygnen efter operationen kan det komma lite blod från såret. Det kan även vara svullet.

  Du får information av den som gör operationen om hur såret ska skötas, vad du ska vara uppmärksam på och efter hur lång tid du kan onanera eller ha sex med någon. Såret brukar vara läkt efter ungefär tre till fyra veckor. 

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

 

Mer på UMO

Artikel

Trång förhud

Förhuden sitter över ollonet för att skydda det. Förhuden ska gå att dra tillbaka över ollonet, men det kan vara svårt om den är trång, framför allt när du har stånd. Det är vanligt att förhuden är trång på barn och unga, men ofta vidgas den av sig själv under puberteten. Eller av att du onanerar. Om förhuden fortsätter att vara trång finns hjälp att få.

Artikel

Penisens och pungens delar

Penisen gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag och få utlösning. Pungen ansvarar för att producera sperma. Både penisen och pungen kan vara i olika storlek, utseende, färg, doft och behåring. Det är också vanligt att ha prickar på olika delar av dem.

Till toppen av sidan