Fråga

Hur ska jag tvätta mig efter att ha opererat förhuden?

Fråga

Jag var hos urologen och opererade min förhud för tre dagar sen. Läkaren sa att det var noga att jag tvättade längst ner på ollonet, så att det inte skulle bli infekterat. Men jag klarar inte av att dra tillbaka förhuden, för att jag är så nervös och har ont.

Går det bra att ta långa duschar istället för att tvätta rent där tills jag klarar av det eller kommer det bli infekterat då?

Svar

Efter en förhudsoperation går det bra att duscha operationssåret med ljummet vatten morgon och kväll. Du måste inte dra tillbaka förhuden och duschen måste inte vara länge. Det räcker att du sköljer av penisen.

Det är också bra att duscha av penisen efter att du kissat under den första veckan efter operationen. Då hålls operationssåret rent och det minskar risken för infektioner.

Det är vanligt att penisen är öm och svullen ett tag efter en förhudsoperation och det gör att förhuden kan vara svår att dra tillbaka. Ibland tar det flera veckor innan svullnaden har gått tillbaka helt.

För de flesta minskar svullnaden och ömheten långsamt, och efter ungefär en vecka brukar man kunna dra tillbaka förhuden försiktigt.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan