Panik - lämna sidan!
Mens

Frågor och svar om mens

Kan jag bada när jag har mens? Kan en tampong försvinna? Kan jag ha mens om jag är gravid och kan jag bli gravid under mensen? Här kan du läsa svaren på några av de vanligaste frågorna om mens.

En person som ser glad ut. Illustration.

Måste jag berätta för någon vuxen att jag har fått mens?

Nej, det måste du inte. Men det kan vara bra om du vill få hjälp med till exempel mensskydd, värktabletter, nya lakan om menskyddet har läckt eller om du undrar över något. Även skolsköterskan kan hjälpa till med mensskydd eller om du har frågor om mens. Skolsköterskan kan också hjälpa till att berätta för någon vuxen hemma om du vill.

Får alla mensvärk?

Nej inte alla, men det är vanligt att få ont i magen eller i ryggen under mensens första dagar. Läs mer om mensvärk här.

Kan jag vara med på idrotten eller träna när jag har mens?

Ja. Det är bra att du rör på dig när du har mens, det kan göra att du får mindre mensvärk.

Kan jag bada när jag har mens?

Ja det går bra. Du kan använda tampong eller menskopp så att det inte kommer ut blod i vattnet.

Kan jag ha sex när jag har mens?

Ja, det går bra att ha sex när du har mens.

Kan jag bli gravid när jag har mens?

Det är ovanligt att bli gravid när du har mens, särskilt de första dagarna under mensen. Men spermier kan leva i upp till en vecka i livmodern eller i äggledaren, och därför kan du inte vara helt säker. Det är möjligt att du hinner få ägglossning igen inom den tiden. Därför bör du alltid skydda dig om du inte vill bli gravid. Läs mer om olika skydd mot graviditet.

Kan mensblodet se olika ut?

Ja, det är vanligt att mensblodet har olika färg och är olika tjockt. När du blöder lite är mensen oftast brunaktig eftersom blodet hinner torka lite på vägen ut ur slidan. Så kan det vara i början och i slutet av mensen. När du blöder mer är blodet rödare. Då kan du också få klumpar i mensen, det beror på att blodet klumpar ihop sig på vägen ut.

Vad kan det bero på om jag blöder när jag inte ska ha mens?

Så kallade mellanblödningar kan bero på olika saker. En del kan till exempel få en liten blödning när de har ägglossning. Graviditetsskydd som innehåller hormoner kan också göra att du blöder mellan mensen. Mellanblödningar kan också bero på att dina egna hormoner är lite ur balans, det är ofarligt och brukar rätta till sig av sig själv. Du kan också få mellanblödningar om du har klamydia eller någon annan infektion.

Det är bra att prata med någon på en ungdomsmottagning om du har mellanblödningar flera gånger. Då får du veta om du behöver undersöka dig.

Får jag mens när jag äter p-piller?

Ja, det vanligaste är att du får en blödning varje månad när du äter p-piller om du gör ett uppehåll eller äter sockerpiller i slutet av kartan. Men du brukar få mindre mens när du äter p-piller. Det beror på att slemhinnan i livmodern inte byggs upp och blir lika tjock som under en vanlig menscykel. Du får oftast ingen mens om du börjar på en ny karta direkt istället för att göra uppehåll. Läs mer om hur du äter p-piller här

Kan jag ha mens när jag är gravid?

Nej, du kan inte ha vanlig mens om du är gravid. Du kan alltså inte blöda lika mycket och lika länge som du brukar göra. Vissa kan få små blödningar under den första tiden av graviditeten men det är alltid mindre än en vanlig mens.

Kan jag slippa mensen helt?

Vissa skydd mot graviditet kan göra så att du inte får mens, men det är olika från person till person. Därför måste du testa innan du vet hur det blir. Exempel på såna skydd mot graviditet är minipiller, hormonspiralp-spruta och p-stav. Du får inte heller någon mens om du väljer att äta ihop dina p-pillerkartor.

Kan jag använda tampong även om jag inte har haft slidsamlag?

Ja, det kan du.

Hur sätter jag in en tampong?

Du kan behöva träna på att sätta in tampongen. Slidan är vinklad bakåt, så luta tampongen lite bakåt när du för in den. Det kan ta emot lite, men det finns inget som kan skadas på något sätt.

Börja med den minsta storleken och pröva en dag då du blöder mycket. Då brukar det vara lättast att få in den. Läs mer om hur du sätter in en tampong här.

Kan en tampong försvinna i kroppen?

Nej, det kan den inte göra. Det finns ett naturligt stopp, livmodertappen som sitter högst upp i slidan.

Vad gör jag om jag inte får ut en tampong?

Du kan föra upp ett finger i slidan och känna efter om du kommer åt snöret om det har åkt upp i slidan. Om du inte känner snöret, och inte heller lyckas få ut tampongen med fingrarna så kan du gå till en ungdomsmottagning. Där kan en barnmorska hjälpa till att få ut tampongen.

Du kan alltid ringa 1177 för att få sjukvårdsrådgivning på telefon.

Här kan du läsa fler frågor och svar om mens.

Fler frågor och svar om mens

Mer på UMO

Mens

Innehåll om mens.

Frågor & svar

Jag är 15 år och har inte fått mens

Alla mina kompisar har fått sin, till och med min lillasyster och hon är två år yngre än mig! Är det konstigt att inte ha fått sin första mens när man är 15?

Egna berättelser

Jag har inte sagt till föräldrarna att jag fått mens

Jag är rädd för reaktionen från mamma, asså om hon säger ”Åh grattis gumman” eller ”Åh gud nu är hon en kvinna” så kommer jag spy.

Till toppen av sidan