Vanliga frågor om mens

Kan tampongen försvinna? Kan jag bada när jag har mens? Kan jag ha mens om jag är gravid och kan jag bli gravid under mensen? Det finns många frågor om mens. Här svarar vi på några av de vanligaste.

En person som ser glad ut. Illustration.

Måste jag berätta för någon förälder eller annan vuxen att jag fått mens?

Nej, det måste du inte, men det kan vara bra om du vill få hjälp med mensskydd eller annat som till exempel värktabletter, nya lakan om du blött igenom eller om du undrar över något. Om du inte vill berätta hemma så kan skolsköterskan hjälpa till med mensskydd. Skolsköterskan kan också hjälpa till att berätta för någon vuxen hemma om du vill.

Får alla mensvärk?

Nej inte alla, men det är vanligt att få ont i magen eller i ryggen de första dagarna.

Kan jag vara med på idrotten eller träna när jag har mens?

Ja, det är bra att du rör på dig när du har mens, det kan göra att du får mindre mensvärk.

Kan jag bada när jag har mens?

Ja det går bra. Om du badar i bassäng är det bra att använda tampong eller menskopp så att det inte kommer ut blod i vattnet där andra badar.

Kan jag ha sex när jag har mens?

Ja, det går bra.

Kan jag bli gravid när jag har mens?

Det är ovanligt att bli gravid när man har mens, särskilt de första dagarna. Men eftersom spermier kan leva upp till en vecka i livmodern eller i äggledaren så kan du inte vara helt säker. Det är möjligt att du hinner få ägglossning igen inom den tiden. Särskilt om du har en kortare menscykel, därför bör du alltid skydda dig.

Kan mensblodet ha olika färg?

Ja, så är det ofta. När du blöder lite, som i början och i slutet av mensen, är mensen oftast brunaktig eftersom blodet hinner torka lite på vägen ut ur slidan. När du blöder mer är blodet rödare. Då kan du också få som klumpar i mensen, det beror på att blodet klumpar ihop sig en del på vägen ut. Det kommer också ut lite slemhinna från livmodern när du har mens som kan upplevas som klumpig eller slemmig.

Om jag blöder när jag inte ska ha mens, vad kan det bero på?

Så kallade mellanblödningar kan bero på olika saker. En del kan till exempel få en liten blödning när de har ägglossning. Om du använder skydd mot graviditet som innehåller hormoner så kan det ibland göra att du blöder mellan mensen.

Du kan också få mellanblödningar om du har klamydia eller någon annan infektion. Mellanblödningar kan också bero på att dina egna hormoner är lite ur balans, det är inte farligt och brukar rätta till sig av sig själv.

Om du har mellanblödningar upprepade gånger är det bra att prata med någon på en ungdomsmottagning om det. Då får du veta om du behöver undersöka dig.

Får jag mens när jag äter p-piller?

Ja, det vanligaste är att du får en blödning varje månad när du äter p-piller, det brukar ibland kallas för p-pillermens. Ofta har du mindre mens när du äter p-piller eftersom slemhinnan i livmodern inte byggs upp och blir lika tjock som under en vanlig menscykel.

Kan jag ha mens när jag är gravid?

Nej, du kan inte ha vanlig mens om du är gravid. Du kan alltså inte blöda lika mycket och lika länge som du brukar göra. Vissa kan få småblödningar under den första tiden av graviditeten men de är då alltid mindre rikliga än vid vanlig mens.

Kan jag slippa mensen helt?

Vissa skydd mot graviditet kan göra så att du blir blödningsfri, men det är olika från person till person därför måste du testa innan du vet hur det blir. Exempel på såna skydd mot graviditet är minipiller och hormonspiral.

Kan jag använda tampong även om jag inte haft slidsamlag?

Ja, det kan du. Du kan behöva träna innan du får in tampongen helt. Då kan du börja med den minsta storleken och prova en dag då du blöder mycket. Då brukar det vara lättast att få in den.

Även om det tar emot lite så behöver du inte vara rädd, du kan inte göra fel och det finns inget som kan gå sönder eller skadas på något sätt.

Kan en tampong försvinna i kroppen?

Nej, det kan den aldrig göra. Det finns ett naturligt stopp, livmodertappen som sitter högst upp i slidan.

Vad gör jag om jag inte får ut en tampong?

Om tampongsnöret åker upp i slidan kan du föra upp ett finger i slidan och känna efter om du kommer åt snöret. Gör du inte det och du inte heller lyckas få ut tampongen med fingrarna så kan du gå till en ungdomsmottagning. Där kan en barnmorska hjälpa till att få ut tampongen.

Om ungdomsmottagningen är stängd kan du ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Till toppen av sidan