Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag vill skjuta på mensen med p-piller, hur gör jag?

Fråga

Jag använder p-piller och tänkte skjuta på min mens. Är det bara att skippa sockerpillren på kartan, och istället direkt börja på en ny karta? Får jag inte mens förrän nästa kartas sockerpiller då?

Svar

Ja, du har helt rätt. Du hoppar över alla sockerpillren och börjar på en ny p-pillerkarta direkt om du vill skjuta på blödningen. Det är helt ofarligt.

Skulle du börja blöda ändå gör du ett uppehåll och tar sockerpiller i fyra till sju dagar. Då blöder du klart. Börja med nästa p-pillerkarta även om du fortfrande blöder. Du kan sen äta p-piller tills du blöder nästa gång. 

Du måste äta p-piller i minst 21 dagar innan du gör uppehåll.

Den här metoden funkar för många, men en del blöder lite ändå trots att de inte gör något uppehåll med p-pillerna. Det finns flera olika sorters p-piller. Du kan testa att byta till en annan sort om det inte funkar att skjuta på mensen med de p-piller du har. Oavsett om du blöder eller inte är du skyddad mot graviditet hela tiden om du gör så här.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hur var det för er att få hormonspiral?

Jag ska sätta in en hormonspiral för första gången om ca en vecka och undrar några saker. Berätta gärna hur det var för er.

Svara varandra

Var gömmer ni kondomer?

Jag har ingen aning om vart jag kan gömma kondomerna? Har ni tips?

Egna berättelser

Pressad att använda skydd med hormoner

Det slutade att jag mot min vilja skaffade p-piller, eftersom jag ville vara honom till lags. P-pillerna fick mig att må dåligt psykiskt, jag fick humörsvängningar och gick upp i vikt.

Svara varandra

Hur skaffar ni kondomer utan att det blir pinsamt?

Jag älskar att runka med kondomer men har tills nu stulit från min pappas nattduksbord. Detta är inte ett hållbart sätt att skaffa kondomer ...

Artikel

Vilken kondom ska jag välja

Kondomer finns i många olika storlekar, former och smaker. Testa dig fram för att hitta en sort som du gillar.

Svara varandra

Vad är era upplevelser av spiral?

Någon som satt in spiral? Gör det ont? var det läskigt? jag funderar på att skaffa men vet inte om jag vågar. Vad är er upplevelse?

Frågor och svar

Måste föräldrarna veta att jag börjar med p-piller?

Måste mina föräldrar veta eller godkänna att jag skaffar p-piller eller nåt annat preventivmedel? Och kommer de på ungdomsmottagningen att berätta för dem?

Svara varandra

Hur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Jag har tänkt ta upp det till hösten då jag fyller 16.

Frågor och svar

Var sätter jag p-plåstret när jag solar solarium?

Jag vill inte få en ljus fläck där plåstret sitter. Kan jag ta av plåstret medan jag solar, eller hur ska jag göra?

Frågor och svar

Kan spiralen skava på penisen vid samlag?

Min kille tycker att det sticks på hans penis när vi har samlag. Det började efter att jag satte in en spiral. Kan det vara spiralens fel?

Till toppen av sidan