Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag vill skjuta på mensen med p-piller, hur gör jag?

Fråga

Jag använder p-piller och tänkte skjuta på min mens. Är det bara att skippa sockerpillren på kartan, och istället direkt börja på en ny karta? Får jag inte mens förrän nästa kartas sockerpiller då?

Svar

Ja, du har helt rätt. Om du vill skjuta på mensen struntar du i att ta sockerpillren och börjar på en ny karta direkt. Det är helt ofarligt.

Skulle du börja blöda fast du struntar i sockerpillren är det lika bra att göra ett uppehåll och få mens. Ta dina sockerpiller i fyra till sju dagar i så fall. Då blöder du klart. Sen börjar du om med p-pillren och äter dem tills du blöder nästa gång.

Du måste äta p-piller i mist 21 dagar innan du gör uppehåll.

Den här metoden funkar för många, men en del blöder lite ändå, trots att de inte gör något uppehåll med hormonerna. Men oavsett det är du skyddad mot graviditet hela tiden.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Aktuella artiklar

Skydd mot graviditet

Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.

UMO-poddenMyter om p-piller

48. "Det är en myt att man måste göra en gynundersökning för att få p-piller. Det behöver du inte och ingen kan tvinga dig att göra det."

Fråga UMOKan jag slippa mensen helt?

Jag har inte haft mens på flera månader eftersom jag äter p-piller och inte ätit sockerpillren. Men hur länge kan jag skjuta på mensen?

Till toppen av sidan