Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan jag slippa mensen helt?

Fråga

Jag har inte haft mens på flera månader eftersom jag äter p-piller och inte ätit sockerpillren. Jag har bara börjat med nästa karta istället, så där som man gör för att skjuta på mensen.

Jag tycker att det är väldigt skönt att slippa mensen. Men hur länge kan jag skjuta på mensen? Är det farligt eller dåligt på nåt sätt om jag gör det under lång tid?

Och finns det nåt annat sätt att inte behöva ha mens?

Svar

Nej, det är inte farligt eller dåligt att skjuta på mensen under lång tid. Du kan lugnt fortsätta med det tills du börjar blöda ändå eller tills du vill ha mens.

Det är vanligt att man börjar blöda efter några månader, trots att man struntar i sockerpillren. När det händer ska du göra ett uppehåll med p-pillren och låta mensen komma, annars riskerar du att fortsätta småblöda. Ta då dina sockerpiller i fyra till sju dagar. Sen börjar du om med p-pillren igen och äter dem tills du blöder nästa gång.

Det finns även andra skydd mot graviditet som kan göra att du inte får mens. Men det är olika från person till person. Därför måste du testa innan du vet hur det blir för dig. Exempel på såna skydd mot graviditet är hormonspiral, p-stav, mellanpiller, minipiller och p-spruta.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Mensvärk

Det är vanligt att få ont i magen när man har mens, och någon dag innan mensen kommer. Man kan också få ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Men mensvärk är inget du ska behöva stå ut med, det finns flera olika sätt att lindra värken på.

Svara varandra

Någon mer som inte fått mens och tycker det är jobbigt?

Grejen är att jag inte fått mens än. Jag VILL ha mens för jag vill inte att nåt ska vara fel på mig och vill bara ha de så att jag känner mig som alla andra :’(

Svara varandra

Använder ni mensskydd när ni tror att mensen ska komma??

Hur gör ni de dagar ni kanske ska få mens? Känns ju onödigt att ha trosskydd eller binda. Jobbigt att undra hela dagen om man kommer få mens och om det kommer blöda igenom.

Till toppen av sidan