Panik - lämna sidan!

Tampong

En tampong är ett mensskydd som du för in i slidan. Den suger upp blodet så att det inte rinner ut. Du kan bada och träna med tampong, och den syns eller känns inte om den sitter rätt.

Tre tamponger i olika storlekar, fotografi.

Det kan vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda om du just har börjat att få mens. Du kan pröva dig fram för att hitta det som passar dig. 

De vanligaste sorternas skydd är tampong, menskoppbinda och trosskydd. Du kan köpa alla utom menskopp i de flesta mataffärer, kiosker och på apotek. Menskoppar kan du köpa på apotek, hälsokostbutiker och på nätet. 

Så här funkar tamponger 

En tampong är gjord av bomull, och har ett snöre i ena änden. Tampongen suger upp blodet så att det inte rinner ut.  

Tamponger finns olika storlekar. Du kan välja en större storlek om du blöder mycket, och en mindre om du blöder lite. Du kan använda en större tampong i början av mensen när du blöder mer, och en mindre när mensen börjar ta slut.  

Träna, bada och ha sex 

Du kan bada och träna med tampong. Du behöver inte byta tampong efter varje gång du har badat, om du till exempel är på stranden. Men byt när du har badat klart.  

Du kan ha smeksex eller munsex med tampongen kvar i slidan. Men ta ut tampongen om du ska föra in något i slidan.  

Du kan använda tampong även om du aldrig har haft samlag. Att använda tamponger påverkar inte slidan och ingen kan se eller känna om du har använt tampong. 

Första gången du ska sätta in en tampong 

Första gången du prövar att sätta in en tampong kan du göra det när du har mycket mens. Då glider tampongen in lättare. Du kan också sätta lite vaselin på toppen av tampongen för att den ska glida bättre.  

Du kan testa med en liten tampong första gången du prövar.

Gör så här för att sätta in en tampong 

Det brukar vara lättare att sätta in tampongen om du sitter lite på huk med benen brett isär. Eller står upp med ena foten på toalettstolen. 

Gör så här: 

  • Tvätta och torka händerna. 
  • Ta av plasten runt tampongen. 
  • Sära på blygdläpparna med den hand som inte håller i tampongen. 
  • Hitta slidöppningen och för in tampongen. Det är änden som inte har ett snöre, som ska in i slidans öppning. 

Slidan är vinklad bakåt, så luta tampongen lite bakåt när du för in den. Det kan ta emot lite, men det finns inget som kan skadas på något sätt. 

Underliv i  genomskärning med en tampong insatt. Bland annat är slidöppning, urinöppning och analöppning utmärkta. Illustration
Slidöppningen finns mellan urinröret och analöppningen.

Tampongen ska sitta långt upp i slidan och snöret ska hänga ut. Det ska inte kännas att du har en tampong inne. Den sitter för långt ner om du känner att du har en tampong insatt. Då kan du pröva att trycka in den lite till med hjälp av långfingret.  

Tamponger kan inte åka ut av sig själva, och de kan inte försvinna in i kroppen. 

Det blir enkelt när du har vant dig

Det kan ta några gånger innan du blir van att sätta in tamponger. Men efter ett tag brukar det gå snabbt och enkelt. En del tycker det är lättare att lära sig använda tamponger som har så kallad införingshylsa. Det står på paketet om det är tamponger med införingshylsor. 

Hur ofta ska jag byta tampong? 

Det beror på hur mycket du blöder hur ofta du ska byta tampong. Därför kan du behöva byta oftare i början av mensen när du blöder mer. Byt när du tror att tampongen börjar bli full. Då glider den lätt ut när du drar i snöret. 

Du behöver inte byta tampong varje gång du går på toaletten. Du kan kissa och bajsa utan att ta ut den.  Det går också bra att sova med tampong. Sätt in en tampong innan du går och lägger dig, och byt sen när du vaknar.  

Släng i papperskorgen 

Rulla in tampongen i toalettpapper när du har tagit ut den. Ibland finns en särskild papperskorg för mensskydd på toaletter. Men du kan slänga tampongen i vilken papperskorg som helst.  

Spola inte ner tampongen i toaletten eftersom det kan bli stopp. 

Om det är svårt att få ut tampongen 

Oftast är det lätt att få ut tampongen, men det kan gå trögt om du byter när den fortfarande är torr. Testa att sätta dig på huk och dra i snöret om det är svårt att få ut den.  

Har du så lite mens så att tampongen alltid torr när du ska ta ut den? Då kan det vara bättre att använda binda eller trosskydd. 

Du kan kontakta en ungdomsmottagning för att få råd och hjälp, om du har svårt att få ut tampongen.

Du kan få råd och hjälp om du vill 

Du kan kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning om du vill har råd om vilket mensskydd du ska använda, och hur du ska använda dem. Du kan också ställa en fråga anonymt till Fråga UMO

Till toppen av sidan