Panik - lämna sidan!
Mensskydd

Tampong

En tampong är ett mensskydd som du för in i slidan. Den suger upp blodet så att det inte rinner ut. Du kan bada och träna med tampong, och den syns eller känns inte om den sitter rätt.

Tre tamponger i olika storlekar, fotografi.
Tamponger finns olika storlekar. De större storlekarna passar bra om du blöder mycket.

Så här funkar tamponger 

En tampong är oftast gjord av viskos eller bomull och har ett snöre i ena änden. Tampongen suger upp blodet så att det inte rinner ut.  

Tamponger finns olika storlekar. Du kan välja en större storlek om du blöder mycket, och en mindre om du blöder lite. Du kan använda en större tampong i början av mensen när du blöder mer, och en mindre när mensen börjar ta slut.  

Var köper jag tamponger?

Du kan köpa tamponger i mataffärer, kiosker, på apotek och på nätet. 

Kan jag träna och bada med tampong? 

Du kan bada och träna med tampong. Du behöver inte byta tampong efter varje gång du har badat, om du till exempel är på stranden. Men byt när du har badat klart.  

Kan jag ha sex med tampong?

Du kan ha tampongen kvar i slidan när du blir slickad eller smekt utanpå snippan. Men ta ut tampongen om du ska föra in något i slidan, till exempel om du har slidsamlag.  

Kan jag använda tampong utan att ha haft sex?

Du kan använda tampong även om du aldrig har haft slidsamlag. Att använda tamponger påverkar inte slidan och ingen kan se eller känna om du har använt tampong. Det finns inte någon hinna som går sönder första gången du för in något i slidan. Det är bara en myt.

Att använda tampong första gången

Första gången du prövar att sätta in en tampong kan du göra det i början av mensen. Då blöder man oftast mest och tampongen kan glida in lättare. Du kan också sätta lite vaselin på toppen av tampongen för att den ska glida bättre.  

En del tycker att det är lättare att använda en liten tampong första gången.

Så här sätter du in en tampong

I den här filmen får du lära dig att sätta in en tampong. Samma instruktioner finns i texten nedan.

  1. Tvätta och torka händerna. 
  2. Ta av plasten runt tampongen.
  3. Sätt dig på toaletten.
    Du kan också sitta på huk på golvet med benen brett isär, eller stå med ena foten på toalettstolen. En del tycker det är lättare.
  4. Sära på blygdläpparna med den hand som inte håller i tampongen. 
  5. Hitta slidöppningen och för in tampongen. Slidöppningen finns mellan urinröret och analöppningen.

    Det är änden som inte har ett snöre, som ska in i slidans öppning.
  6. Slidan är vinklad bakåt, så luta tampongen lite bakåt när du för in den. Det kan ta emot lite, men det finns inget som kan skadas på något sätt. 
  7. Tampongen ska sitta långt upp i slidan och snöret ska hänga ut. 
  8. Det ska inte kännas att du har en tampong inne. Den sitter för långt ner om du känner att du har en tampong insatt. Då kan du pröva att trycka in den lite till med hjälp av långfingret.  

Det kan ta några gånger innan du blir van att sätta in tamponger. Men efter ett tag brukar det gå snabbt och enkelt. 

Tamponger kan inte åka ut av sig själva, och de kan inte försvinna in i kroppen. 

Underliv i  genomskärning med en tampong insatt. Bland annat är slidöppning, urinöppning och analöppning utmärkta. Illustration
Det ska inte kännas att du har en tampong inne.

Tampong med införingshylsa

En del tycker det är lättare att lära sig använda tamponger som har så kallad införingshylsa. De är också bra att använda om du inte kan tvätta händerna. Det står på paketet om det är tamponger med införingshylsor. 

Hur ofta ska jag byta tampong? 

Hur ofta du ska byta tampong beror på hur mycket du blöder. Du kan behöva byta var 4:e till var 6:e timme i början av mensen när du blöder mer. Och var 6:e till var 8:e timme i slutet av mensen då du blöder mindre.

Byt när du tror att tampongen börjar bli full. Då glider den lätt ut när du drar i snöret. Om det går trögt, är den troligen torr och behöver inte bytas.

Du behöver inte byta tampong varje gång du går på toaletten. Du kan kissa och bajsa utan att ta ut den.  Det går också bra att sova med tampong. Sätt in en tampong innan du går och lägger dig, och byt sen när du vaknar.  

Var slänger jag tamponger?

Spola aldrig ner tamponger i toaletten eftersom det kan bli stopp då. 

På vissa toaletter finns en särskild papperskorg för mensskydd. Men du kan slänga tamponger i vilken papperskorg som helst. Rulla in tampongen i toalettpapper innan du slänger den.

Om det är svårt att få ut tampongen 

Oftast är det lätt att få ut tampongen, men det kan vara svårt om du byter när den fortfarande är torr. Testa att sätta dig på huk och dra i snöret om det är svårt att få ut den. 

Du kan kontakta en ungdomsmottagning för att få råd och hjälp, om du har svårt att få ut tampongen.

Vilket mensskydd ska jag använda?

Det kan vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda om du just har börjat att få mens. Förutom tampong finns det binda och trosskydd, menstrosor och menskopp. Pröva dig fram för att hitta de mensskydd som du trivs med. Det vara olika vid olika tillfällen.

Har du så lite mens att tampongen alltid är torr när du ska ta ut den? Då kan det vara bättre att använda binda, trosskydd eller menstrosa.

Du kan få råd om mensskydd 

Du kan kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning om du vill har råd om vilket mensskydd du ska använda, och hur du ska använda dem.

Mer på UMO

Mens

Innehåll om mens.

Artikel

Det finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Men det är bara en myt. Det finns ingen mödomshinna, och det är inget som spräcks eller går sönder första gången du har samlag.

Frågor & svar

Jag kan inte ha tampong. Kommer det göra jätteont att ha sex?

Det känns som om sex kommer att göra jätteont, eftersom jag inte ens kan få in den minsta tampongen.

Artikel

Att prata om mensvärk och graviditetsskydd på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om mensvärk och skydd mot graviditet med någon på en ungdomsmottagning.

Puberteten

Innehåll om puberteten.

Till toppen av sidan