Panik - lämna sidan!

Menskopp

En menskopp är ett mensskydd som du för in i slidan. Blodet samlas i koppen och du tömmer den i toaletten några gånger om dagen. En menskopp kan användas i flera år. Du kan bada och träna med menskopp, och den syns eller känns inte.

Hand som håller i menskopp. Fotografi.

Det kan vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda om du just har börjat att få mens. Du kan pröva dig fram för att hitta det som passar dig.

De vanligaste sorternas skydd är tampong, menskopp, binda och trosskydd. Du kan köpa alla utom menskopp i de flesta mataffärer, kiosker och på apotek. Menskoppar kan du köpa på apotek, hälsokostbutiker och på nätet.  

Så här funkar en menskopp

En menskopp är gjord i mjukt gummi eller silikon. Det är en liten kopp som har en liten pinne eller ring längst ner. Koppen samlar upp blodet så att det inte rinner ut. Det får plats mer blod i en menskopp än i bindor och tamponger.

Det finns olika storlekar på menskoppar. Du kan välja en större storlek om du blöder mycket, och en mindre om du blöder lite. Kopparna kan också vara lite olika hårda. En del gillar menskoppar som är hårda, andra trivs bäst med dem som är lite mjukare.

Träna, bada och ha sex 

Du kan bada och träna med menskoppen. Du kan också ha smeksex eller munsex med menskoppen kvar i slidan. Men ta ut menskoppen om du ska föra in något i slidan.

Du kan använda menskopp även om du aldrig har haft samlag. Att använda menskopp påverkar inte slidan och ingen kan se eller känna om du har använt menskopp. 

Gör så här för att sätta in en menskopp 

Det kan gå lättare att sätta in menskoppen om du sitter lite på huk med benen brett isär. 

Gör så här:  

  • Tvätta och torka händerna. 
  • Sära på blygdläpparna med den hand som inte håller i menskoppen.
  • Vik ihop själva koppen så den blir mindre och går att sätta in. För sen in den en liten bit i slidan. Det är änden utan pinne eller ring som ska in i slidans öppning.
Hand som håller i en vikt menskopp. Fotografi.

Menskoppen ska sitta precis innanför slidöppningen, och ska alltså inte föras in lika långt som en tampong. 

Underliv i genomskärning med en menskopp insatt. Bland annat är slidöppning, urinrör och analöppning utmärkta. Illustration.
Slidöppningen finns mellan urinröret och analöppningen.

När du har fört in koppen i slidan vecklar den ut sig och formar sig så att den håller tätt. Du ska kunna känna pinnen eller ringen med fingret, men den ska inte sticka ut. Det går att klippa av en bit av pinnen om den är för lång. 

Menskoppen ska inte kännas när den väl sitter på plats. Menskoppen kan inte åka ut av sig själv, och den kan inte försvinna in i kroppen. 

Töm koppen två till fyra gånger om dagen 

Det kan vara lagom att tömma koppen två till fyra gånger om dagen. Du behöver inte tömma den varje gång du går på toaletten eftersom du kan kissa och bajsa utan att ta ut koppen. Det går också bra att sova med menskopp. 

Så här gör du för att ta ut koppen 

För att ta ut menskoppen drar du först lite i pinnen eller ringen för att kunna få ett grepp om själva koppen. Sen drar du ut koppen. Ibland kan du behöva trycka på koppen med ett finger för att få in lite luft i koppen för att få ut den. 

Sitt gärna på en toalett när du tar ut menskoppen. Då du kan hälla ut blodet direkt i toaletten utan att spilla. Tvätta sen koppen med tvål och kallt eller varmt vatten innan du för in den igen.  

Om det är svårt att få ut menskoppen

Har du svårt att få ut menskoppen? Det kan bero på att koppen har sugits fast för att det har bildats ett så kallat vacuum. Då kan du trycka lite på sidan av koppen så det kommer in luft. Det gör att suget släpper.  

Du kan kontakta en ungdomsmottagning för att få råd och hjälp, om du har svårt att få ut menskoppen.

Ta hand om menskoppen så håller den länge 

Du kan använda en menskopp i flera år om du sköter den bra. När mensen är slut kan du koka menskoppen i en kastrull med vatten i tre-fyra minuter för att undvika bakterier. Sen bör du förvara den luftigt tills du ska använda den igen. Det brukar följa med en påse som funkar bra att ha koppen i när den inte används.

Du kan få råd och hjälp om du vill 

Du kan kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning om du vill har råd om vilket mensskydd du ska använda, och hur du ska använda dem. Du kan också ställa en fråga anonymt till Fråga UMO.

Mer på UMO

Mens

Här hittar du innehåll om mens.

ArtikelDet finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Det är bara en myt. Det finns varken någon hinna eller något annat som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan.

Egna berättelserVåga testa menskopp!

Älskar menskopp! Jag har nu använt menskopp ett bra tag och jag är så himla nöjd! Bestämde mig redan tredje gången jag hade mens att jag villa testa menskopp.

Puberteten

Här hittar du innehåll om puberteten.

Fråga UMOMåste jag blöda så mycket och ha sån mensvärk?

Jag måste ha dubbelt skydd och tömmer ofta menskoppen, men det läcker ändå ofta. Dessutom har jag jobbig och molande mensvärk som får mig att bli galen.

Till toppen av sidan