Panik - lämna sidan!
Självmordstankar

Stötta någon som har självmordstankar

Det finns mycket du kan göra om du vill stötta någon som mår dåligt. Och det finns bra hjälp att få, både för dig och för den som mår dåligt. Berätta för en vuxen eller kontakta vården om någon du känner planerar att ta sitt liv.

En person lutar pannan i handen och ser ledsen ut. En annan person sitter bredvid med armen om ryggen om den som ser ledsen ut.
Den som har självmordstankar kan känna sig väldigt ensam och tycka att allt är meningslöst. Det är svårt att klara sånt själv.

Den som tänker på självmord har oftast starka känslor av hopplöshet och tror inte att det kommer kunna bli bättre. Det är bra om ni kan prata om det så hen inte är ensam med sina tankar.

Du kan vara ett bra stöd för någon som mår dåligt. Men det är viktigt att du tar hand om dig själv också. Och att du får stöd om du behöver det. Det kan vara svårt att se någon i sin närhet må dåligt.

Ta det på allvar när någon mår dåligt

Självmordstankar är vanligt. Men att tänka på det är inte samma sak som att verkligen vilja dö. Många vill få hjälp, även om det verkar som att de har gett upp.

De flesta som har självmordstankar gör inget självmordsförsök, men det är svårt att veta om och när tankarna leder till att någon tar livet av sig. Därför är det viktigt att den som har självmordstankar får hjälp.

Vad kan jag göra?

Vänta inte och tänk att det kommer att gå över av sig själv. Det kan betyda mycket för den som mår dåligt att få prata om sina känslor och tankar med någon som bryr sig. Det är inte farligt att prata om självmordstankar, det kan tvärtom minska risken för självmord.

Här är några saker du kan göra om du märker att någon mår dåligt:

  • Visa att du bryr dig och vill hjälpa, även om det kanske känns som att du stör. Personen kan vara helt upptagen av sina tankar och behöva bli påmind om omvärlden. Fråga om det finns något du kan göra.
  • Fråga om du ska ta reda på vilken professionell hjälp som finns, om du ska ringa och boka en tid och om hen vill att du följer med.
  • Våga fråga om hen tänker på att ta livet av sig. Det kan vara svårt, men det är ett sätt att visa att du har märkt att hen mår dåligt och att du bryr dig.
  • Lyssna och försök att få personen att berätta om sina tankar och känslor. Du behöver inte alltid komma med råd. Det är okej om det blir tysta pauser när ni pratar.
  • Försök att prata om andra lösningar än självmord. Kanske behöver något förändras i livet, i skolan eller i familjen. Nästan alla med självmordstankar har svårt att själva se lösningar på sina problem.

Genom att finnas för den som mår dåligt kan du ge tröst och hopp om att det kommer att bli bättre längre fram, även om personen inte tror det just nu.

På 1177.se kan du läsa mer om hur du kan hjälpa någon med självmordstankar.

Berätta för en vuxen

Kanske säger personen som mår dåligt att du inte får berätta om självmordstankarna för någon. Men du ska inte behöva ha en sån hemlighet. 

En person som blundar håller om en annan person.
Det är viktigt att du också kan dela jobbiga tankar och känslor med någon som kan stötta dig.

Det är inte ett svek att berätta för en vuxen du litar på. Det bästa du kan göra för den som tänker på att ta livet av sig är att prata med någon som kan ta ansvar och hjälpa till.

Ta hand om dig själv

Det kan vara svårt och jobbigt att försöka stötta någon som har självmordstankar. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv. Här kommer några råd:

  • Fortsätt att göra roliga saker och umgås med andra människor som mår bra. Du kan inte stötta den som mår dåligt all din tid.
  • Var inte ensam med din oro och rädsla. Du kan behöva prata med någon om det för att du ska må bra och orka vara ett stöd. Och för att personen ska få mer hjälp om det behövs.
  • Ta hjälp av andra, till exempel kan du ta med dig någon om du ska hälsa på den som mår dåligt. Eller be någon vara beredd på ett meddelande eller samtal om du behöver få stöd.
  • Börjar du själv må dåligt och orkar inte riktigt med? Då kan du säga att du bryr dig mycket om personen men att hen måste få stöd från andra också.
  • Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan, en telefonjour eller chattjour för din egen del om du mår dåligt av situationen.

Det finns bra hjälp att få av vården

Du kan vara ett viktigt stöd för någon men du kan aldrig ha ansvar för någon annan människas liv. Du ska inte heller själv försöka bedöma hur allvarlig situationen är. Det ansvaret ska någon som jobbar inom vården ha.

Här är några ställen du kan du kontakta för att få råd och stöd:

Det är samma ställen som den som mår dåligt kan kontakta.

Om det är akut

Ring 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du är orolig för att personen har allvarliga planer på att ta sitt liv eller mår mycket dåligt.

På 1177.se kan du hitta psykiatriska akutmottagningar för barn och unga och för vuxna. Ring telefonnummer 1177 om du vill få med hjälp var ni ska söka vård.

Få stöd på telefon eller nätet

Ibland kan det kännas lättare att prata utan att ses. Här är några jourer som både du och den som mår dåligt kan kontakta:

Här finns listor med fler ställen som ger stöd på telefon, mejl eller chatt.

Kommer hen att må bättre?

För den som mår dåligt kan det vara svårt att tro att något kommer att förändras. Det kan kännas som att det alltid kommer att vara så här. Men människor och tillvaron förändras hela tiden. Till och med de som har haft starka dödstankar kan en dag känna att livet är spännande, och att de verkligen vill vara med och se vad som händer.

Det går att ta sig igenom svåra livskriser med rätt hjälp och stöd. Många som tidigare har velat ta livet av sig har berättat att de så småningom har lärt sig att tänka på ett nytt sätt som gör att de känner att livet är bra igen.

Mer på UMO

ArtikelAtt ha självmordstankar

Ibland kan livet kännas hopplöst och det kan vara svårt att tro att det kommer att bli bättre. Berätta för någon om du känner att du inte orkar leva. Prata med någon du litar på, sök vård eller kontakta en stödjour. Det är vanligt med självmordstankar och det finns bra hjälp att få.

UMO-poddenNär en vän tagit sitt liv

56. "Jag har haft väldigt mycket skuldkänslor. Om jag vetat hur illa det var hade jag kanske kunnat göra nåt mer".

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

Nedstämdhet och ångest

Här hittar du innehåll om nedstämdhet och ångest.

ArtikelUMO frågar: Vad gör du om en kompis mår dåligt?

Ta del av andras tips. Eller svara på frågan och tipsa andra.

Till toppen av sidan