Stötta någon som har självmordstankar

Det finns mycket du kan göra för att stötta någon som mår dåligt, och det finns bra hjälp att få. Både för dig och för den som mår dåligt. Vänta inte om du tror att någon du känner planerar att ta sitt liv. Prata med personen själv eller be någon annan om hjälp. Det behöver vara någon professionell som bedömer hur allvarligt läget är.

En person lutar pannan i handen och ser ledsen ut. En annan person sitter bredvid med armen om ryggen om den som ser ledsen ut.

Det kan vara tungt att se någon i sin närhet må dåligt. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv också, och att även du får stöd.

Ta det på allvar när någon mår dåligt

De flesta som tar livet av sig har haft tankar på det innan. Därför ska du alltid ta det på allvar om någon du känner tänker på självmord.

Självmordstankar är vanligt men att tänka på det är inte samma sak som att verkligen vilja dö. Många tvekar och vill få hjälp även om det verkar som att de har gett upp.

Den som tänker på självmord har oftast starka känslor av hopplöshet och tror att det inte kommer kunna bli bättre. Personen kan känna sig väldigt ensam och tycka att allt är meningslöst. Det är svårt att klara sånt själv. Då är det bra om ni kan prata om det så hen inte är ensam med sina svåra tankar.

Vad kan jag göra?

Du ska inte vänta och tro att det kommer att gå över av sig själv om du märker att någon du känner mår dåligt. Att få prata om sina känslor och tankar med någon som bryr sig, kan betyda mycket för den som mår dåligt. Det är inte farligt att prata om självmord, det kan tvärtom minska risken.

Andra saker du kan göra om du märker att någon mår dåligt:

  • Visa att du bryr dig och vill hjälpa, även om det kanske känns som att du stör. Personen kan vara helt upptagen av sina tankar och behöva bli påmind om omvärlden. Fråga om det finns något du kan göra.
  • Uppmuntra hen att söka hjälp av vården. Eller fråga om du ska ta reda på vilken professionell hjälp som finns. Du kan också erbjuda dig att ringa och boka tid och att följa med.
  • Våga fråga om hen tänker på att ta livet av sig. Det kan vara svårt eller kännas obekvämt men det är ett sätt att visa att du har märkt att hen mår dåligt och att du bryr dig.
  • Lyssna och försök att få personen att berätta om sina tankar och känslor. Du behöver inte alltid komma med råd och det är okej om det blir tysta pauser när ni pratar.
  • Försök att prata om andra lösningar än självmord. Kanske behöver något förändras i livet, i skolan eller i familjen. Nästan alla med självmordstankar har svårt att själva se lösningar på sina problem.

Genom att finnas för den som mår dåligt kan du ge tröst och hopp om att det kommer att bli bättre längre fram, även om personen inte tror det just nu.

På 1177.se kan du läsa mer om hur du kan hjälpa någon med självmordstankar.

En person som blundar håller om en annan person.
En person som blundar håller om en annan person.

Håll det inte hemligt

De flesta som har självmordstankar gör inget självmordsförsök men det går aldrig att veta om och när tankarna leder till att någon tar livet av sig. Därför är det viktigt att den som har självmordstankar får hjälp.

Kanske säger personen att du inte får berätta om självmordstankarna för någon. Men en sån hemlighet ska ingen behöva ha. Det är inte ett svek att berätta för en vän, förälder eller någon som jobbar på till exempel en ungdomsmottagning eller i skolan.

Att berätta för någon som kan ta ansvar för situationen är det bästa du kan göra för den som tänker på att ta livet av sig.

Det finns bra hjälp att få

Du kan vara ett viktigt stöd för någon men du kan aldrig ha ansvar för någon annan människas liv. Du ska inte heller själv försöka bedöma hur allvarlig situationen är. Det ansvaret ska någon professionell ha. För att få råd och stöd kan du till exempel kontakta en ungdomsmottagningelevhälsan eller studenthälsan. Du kan också kontakta en vårdcentral eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup. Det är samma ställen som den som mår dåligt kan kontakta.

Du kan ringa 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning om du är orolig för att personen har akuta planer på att ta sitt liv eller mår mycket dåligt.

På 1177.se kan du söka efter psykiatriska akutmottagningar för barn och unga och för vuxna. Ring 1177 om du behöver få med hjälp vart ni ska vända er.

Ibland kan det kännas lättare att prata utan att ses. Det finns telefon- och chattjourer med personer som är vana vid att lyssna och ge råd. Dem kan både du och den som mår dåligt kontakta. Du kan vara anonym. Här är några jourer:

Du behöver må bra själv

Att stötta någon som har självmordstankar kan vara svårt. Därför är det viktigt att du också tänker på att ta hand om dig själv. Till exempel behöver du fortsätta att göra roliga saker och träffa andra människor som mår bra.

Du ska inte hantera oro och rädsla själv. Du kan behöva prata med någon om det. Både för att du ska kunna må bra och för att du ska orka vara ett stöd.

Ta hjälp av andra, till exempel kan du ta med dig någon om du ska hälsa på den som mår dåligt. Eller be någon vara beredd på ett samtal om du behöver ringa och få stöd.

Om du känner att du själv börjar må dåligt och inte orkar, kan du vara tydlig med att du bryr dig mycket om personen men att hen ska söka stöd från andra också.

Du kan vända dig till en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en telefon- eller chattjour för din egen del om du känner att du mår dåligt av situationen.

Kommer hen att må bättre?

För den som mår dåligt kan det vara svårt att tro på att något kommer att förändras. Det kan kännas som att det alltid kommer att vara så här. Men människor och tillvaron förändras hela tiden. Till och med de som har haft starka dödstankar kan en dag känna att livet är spännande, och att de verkligen vill vara med och se vad som händer.

Det går att ta sig igenom svåra livskriser med rätt hjälp och stöd. Många som tidigare har velat ta livet av sig har berättat att de så småningom har lärt sig att tänka på ett nytt sätt som gör att de känner att livet är bra igen.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan