Panik - lämna sidan!
Självmordstankar

Har du en vän eller anhörig som inte vill leva?

Du behöver inte vara expert på psykisk ohälsa för att stötta någon som inte vill leva. Det betyder mycket bara att du finns där. Det är viktigt att berätta för en vuxen eller kontakta vården om någon du känner har planer på att ta sitt liv.

En person lutar pannan i handen och ser ledsen ut. En annan person sitter bredvid med armen om ryggen om den som ser ledsen ut.
Du kan ge hopp till den som har självmordstankar. Det är svårt att hantera såna tankar själv, därför är det bra att prata om dem.

Det är okej att må dåligt men självmord är inte svaret på alla ens problem, det går att lösa. Det kan finnas personer där för dig även om du inte tror det. <3

Läs hela berättelsen Jag hade planer på självmord men kompisarna hjälpte mig!

Våga fråga om självmordstankar

Det syns inte på någon om hen har självmordstankar. Däremot kan du märka på en person om hen verkar må dåligt. Det kan till exempel vara att hen drar sig undan, inte verkar tycker att något är roligt eller att hen äter dåligt. Då är det bra att våga fråga om något är fel. Det är inte farligt att prata om självmordstankar, tvärtom minskar det risken för att någon ska begå självmord. 

Att ha självmordstankar är inte ovanligt. Att tänka på självmord behöver inte vara samma sak som att verkligen vilja dö. Många vill få hjälp, även om det verkar som att de har gett upp. Att någon berättar för dig om sina tankar kan vara ett sätt att be om hjälp.  

De flesta som har självmordstankar gör inget självmordsförsök, men det är svårt att veta om och när tankarna leder till att någon verkligen försöker ta sitt liv. Därför är det viktigt att ta självmordstankar på allvar och att den som har såna tankar får hjälp.

Råd om någon berättar att hen vill ta sitt liv

Försök att se till att personen har någon hos sig. Om du inte kan vara där själv, be någon annan eller fråga om hen vet någon som kan vara där.

Hjälp till med att kontakta vården eller prata med någon annan som kan hjälpa till, till exempel en förälder, lärare eller annan vuxen.

Vänta inte på att det ska gå över av sig själv. Ring 112 om det är allvarligt.

Vad kan jag göra?

Ge personen hopp genom att berätta att det kommer att bli bättre. De flesta som har tankar på självmord känner att de vill leva igen när de har fått hjälp.

Här är andra saker du kan göra om du märker att någon mår dåligt: 

  • Visa att du bryr dig, även om det kanske känns som att du stör. Personen kan vara helt upptagen av sina tankar och behöva bli påmind om omvärlden. Fråga om det finns något du kan göra.
  • Ta reda på vilken professionell hjälp som finns, fråga om du ska ringa och boka en tid och om hen vill att du följer med.
  • Lyssna och försök att få personen att berätta om sina tankar och känslor. Det kan betyda mycket för den som mår dåligt att få prata om hur hen mår och vad hen tänker.  
  • Försök att prata om andra lösningar än självmord. Kanske behöver något förändras i livet, i skolan eller i familjen. Nästan alla med självmordstankar har svårt att själva se lösningar på sina problem. 
  • Men tänk också på att du inte behöver komma med råd eller lösa problem. Det viktigaste är att lyssna och visa att du bryr dig. Det är okej om det blir tysta pauser när ni pratar.

På 1177.se kan du läsa mer om hur du kan hjälpa någon med självmordstankar.

Kanske säger personen som mår dåligt att du inte får berätta om självmordstankarna för någon. Men det är inte ett svek att berätta för en vuxen att någon mår dåligt. Det bästa du kan göra för den som tänker på att ta livet av sig är att prata med någon som kan hjälpa till. 

Det är också viktigt för din egen skull att du inte är själv med ansvaret för någon som mår dåligt.

En person som blundar håller om en annan person.
Det är viktigt att du också kan dela jobbiga tankar och känslor med någon som kan stötta dig.

Ta hand om dig själv också

Det kan vara svårt att se någon man bryr sig om må dåligt. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv också och att du får stöd om du behöver det. Här kommer några råd:

  • Fortsätt att göra roliga saker och umgås med andra människor som mår bra. Du kan inte stötta den som mår dåligt all din tid.
  • Var inte ensam med din oro och rädsla för hur personen mår. Du kan också behöva prata med någon för att du ska må bra och orka vara ett stöd.
  • Ta hjälp av andra. Så du känner att du inte är själv med att ta hand om den som mår dåligt.

Det finns bra hjälp att få

Du kan vara ett viktigt stöd för någon men du kan aldrig ha ansvar för en annan människas liv. Du ska inte heller försöka bedöma hur allvarlig situationen är. Det ansvaret ska någon som jobbar med såna här frågor ha.

De här ställena kan den som mår dåligt kontakta själv eller med din eller någon annans hjälp.

Här är några ställen du kan tipsa den du stöttar om att kontakta om hen vill vara anonym. Även du kan kontakta de här ställena om du behöver stöd eller har frågor om hur du kan stötta den som mår dåligt.

Här finns fler ställen där du kan få råd och stöd på mejl, chatt och telefon när någon mår dåligt. 

Kommer hen att må bättre?

Det går att ta sig igenom svåra saker med rätt hjälp och stöd. Situationer, människor och känslor förändras med tiden. Även den som mått väldigt dåligt och inte velat leva kan känna att livet blir spännande igen och att hen vill vara med och se vad som händer.

De allra flesta som tidigare har tänkt att de inte vill leva har senare berättat att de känner att livet är bra igen och att de är glada att de lever.

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Egna berättelser

Jag hade planer på självmord men kompisarna hjälpte mig!

Hon skrev att hon var gravid med mitt barn och skickade bilder på graviditetstestet. Hon sågar mig till grunden, säger att hon tänker behålla barnet, och att jag inte kommer kunna vara där och se mitt barn växa upp.

Egna berättelser

Jag försökte dö, nu är jag glad att jag lever

Jag är mycket gladare nu och har vänner som jag kan prata med. Min psykolog har hjälpt mig så otroligt mycket med mina problem.

Egna berättelser

Min vän mådde dåligt, nu finns han inte mer

Jag visste inte att min bästa kompis mådde dåligt. Så jag vill bara påminna alla om att fråga era vänner hur de mår och ta vara på tiden.

UMO-podden

Tips till dig med självmordstankar

57. "Det är en vanligt att tro att alla kommer få det bättre om man inte finns. Det är normalt att tänka så men det är inte sant".

UMO-podden

När en vän tagit sitt liv

56. "Jag har haft väldigt mycket skuldkänslor. Om jag vetat hur illa det var hade jag kanske kunnat göra nåt mer".

Frågor och svar

Jag har väntat länge på asylbesked, och snart orkar jag inte mer

Jag har väntat länge på att få veta om jag får stanna i Sverige. Jag tänker på det varje dag. Jag är så trött på att vänta.

Egna berättelser

Självmord är inte lösningen!

När man själv står där på gränsen, på väg att ta sitt eget liv, då glömmer man det. Man glömmer allt. Så var det iallafall för mig.

Frågor och svar

Jag tänker på självmord och skadar mig själv

Jag vet inte hur jag ska ta mig ur det här. Jag vågar inte prata med någon. Jag har försökt prata med kuratorn på min skola flera gånger, men hon verkar inte förstå att det är allvar.

Till toppen av sidan