Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur begår man självmord utan att känna något?

Fråga

Hur begår man självmord utan att känna något?

Svar

Det finns inget sätt att begå självmord utan att känna något. Det är mycket svårt att ta livet av sig. Många som försöker misslyckas och blir istället skadade. Det är väldigt tragiskt eftersom nästan alla som har självmordstankar mår bättre så småningom, och då inte längre förstår varför de ville ta livet av sig.

När du mår dåligt kan det vara svårt att tänka att livet kommer att förändras. Du kanske tror att det alltid kommer att kännas så som det gör just nu. Men hjärnan utvecklas hela tiden, nya saker händer och nya personer dyker upp i ens liv.  

Några månader efter att du haft självmordstankar kan du plötsligt känna att livet är spännande igen. Och att du verkligen vill leva och se vad som händer. Därför tycker jag att du ska satsa allt du kan på att stå ut och att överleva.

Det finns bra hjälp att få för att må bättre. Börja med att prata med en förälder eller en annan vuxen som du har förtroende för. Det är vuxnas ansvar att se till att du inte mår så dåligt och får självmordstankar. Du kan även prata med en skolsköterska, skolkurator, eller någon på en ungdomsmottagning. Det kommer att bli bättre och du kommer tycka att det var värt det.

 

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Egna berättelser

Stay alive!

Hur jobbigt det än känns är självmord inte ett alternativ. Det är en permanent lösning till ett temporärt problem, det kommer bli bättre och du skulle vara saknad.

Till toppen av sidan