Fråga

Hur begår man självmord utan att känna något?

Fråga

Hur begår man självmord utan att känna något?

Svar

Det finns ingen metod att begå självmord utan att känna något. Det är mycket svårt att ta livet av sig. Många försöker, men misslyckas och kan få olika typer av skador. Det är väldigt tragiskt, i synnerhet som man vet att nästan alla som har självmordstankar kommer att må bättre så småningom och då inte längre kan förstå hur de kunde vilja ta livet av sig.

Vad som kan vara svårt att förstå när man mår dåligt och är förtvivlad, är att livet förändras. När man mår dåligt tror man att det alltid kommer att vara så. Att det alltid kommer att kännas likadant. Men hjärnan utvecklas hela tiden, tillvaron förändras, nya saker händer och nya viktiga personer dyker upp i ens liv. 

Några månader efter att man haft starka dödstankar kan man plötsligt känna att livet är spännande trots allt. Och att man verkligen vill vara med och se vad som händer.

Eftersom du frågar om självmord antar jag att du har det riktigt tungt just nu. Jag vet ingenting om dig och ditt liv, men du har säkert anledning att må som du gör. När man är ung är det dessutom ganska svårt att påverka sin situation. Man är fortfarande beroende av sin familj och andra som bestämmer över ens liv.

Med tiden kommer du att få mer inflytande och kan söka dig till situationer som du trivs med och ägna dig åt det som intresserar dig. Just nu när du mår som du gör tycker jag att du ska satsa allt du kan på att stå ut och att överleva. Det kommer att bli bättre och du kommer tycka att det var värt det.

Dessutom tycker jag att du ska söka hjälp. Det är vuxnas ansvar att se till att unga inte mår så dåligt att de får självmordstankar. Det är inte acceptabelt. Det är vuxna som ska hjälpa dig att få din livslust tillbaka. Finns det någon du kan vända dig till?

Om det är svårt att prata med en förälder kanske det finns någon annan vuxen som du har förtroende för. Du kan även prata med din skolsköterska eller skolkurator, eller vända dig till en ungdomsmottagning. Sök kontakt med någon. Ha inte dessa tunga känslor alldeles själv. Vuxna klarar känslorna bättre eftersom de vet att det alltid finns hopp.

Jag hoppas verkligen du söker hjälp nu och att du tänker på det jag skrev om att stå ut tills det blir bättre. För det blir bättre.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan