Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Självmord är inte lösningen!

Att förlora en person i självmord är som att förlora en del av sig själv. Men när man själv står där på gränsen, på väg att ta sitt eget liv, då glömmer man det. Man glömmer allt. Så var det iallafall för mig. Jag såg bara en sak och det var ett slut.

När jag sedan vaknade ungefär en vecka efter mitt självmordsförsök ville jag mer än allt annat somna igen och aldrig mer behöva vakna.

Mitt hjärta stannade, men det började slå igen. Jag fick chansen att vakna upp från döden. Ingen ska dö från ett självmord. Det är inte meningen att självmord ska vara en så pass vanlig dödsorsak som den är. Du dör bara en gång och det är inte meningen att du själv ska bestämma när döden inträffar.

Efter att jag vaknade från döden insåg jag att livet är värt att leva. Smile, the best is yet to come. Spara det bästa till sist. Kanske är det värt att längta till döden, men det är inte värt att ta sitt liv. Du tar det inte bara ifrån dig själv, du tar det ifrån alla. Och om du tror att världen kommer bli en bättre plats utan dig, tänk om.

Självmord är inte lösningen på dina problem. Gud ger dig problem för att du ska lösa dom. Ett problem ska aldrig ta någons liv. Jag insåg allt det här efter att jag försökte ta mitt liv och jag har inte försökt igen. För jag fick känna döden och jag kände att det inte var meningen att jag skulle dö.

Men du ska inte behöva dö för att inse att livet är värt att leva. Lär dig älska dig själv och ta ett nytt tag om ditt liv. Lycka till!

/Donne

Mer på UMO

Artikel

Har du en vän eller anhörig som inte vill leva?

Du behöver inte vara expert på psykisk ohälsa för att stötta någon som inte vill leva. Det betyder mycket bara att du finns där. Det är viktigt att berätta för en vuxen eller kontakta vården om någon du känner har planer på att ta sitt liv.

UMO-podden

När en vän tagit sitt liv

56. "Jag har haft väldigt mycket skuldkänslor. Om jag vetat hur illa det var hade jag kanske kunnat göra nåt mer".

Egna berättelser

Min vän mådde dåligt, nu finns han inte mer

Jag visste inte att min bästa kompis mådde dåligt. Så jag vill bara påminna alla om att fråga era vänner hur de mår och ta vara på tiden.

Till toppen av sidan