Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur vet man om det är flytningar eller lubrikation?

Fråga

Jag har några frågor om flytningar och lubrikation.

  • Är det som kommer i trosorna flytningar eller lubrikation?
  • Vad är flytningar bra för?
  • Vad är lubrikation bra för?
  • Ska jag använda trosskydd för de här sakerna?

Svar

Det som kommer i trosorna är oftast flytningar. 

Flytningar gör slemhinnorna i slidan fuktiga, de håller slidan ren och skyddar mot infektioner. Hur mycket flytningar man har varierar, en del har mer och andra mindre. Flytningarna kan också ändras lite under menscykeln. Till exempel brukar de blir mer rikliga under ägglossningen.

Lubrikation är en halkig vätska som bildas i slidan när du blir upphetsad. Det är alltså bara när du blir upphetsad som du har sån vätska i slidan. Lubrikationen är kroppens eget glidmedel och gör att det ska kännas skönt och glida lätt om du vill föra in något i slidan, till exempel ett finger eller en penis.

Du behöver inte använda trosskydd för flytningar eller lubrikation. Trosskydd kan du framförallt använda i slutet av mensen när du inte blöder så mycket.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelAtt tvätta snippan

Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Använd bara vatten och undvik att tvätta inne i slidan. Den hålls ren av flytningarna. Du kan tvätta snippan som vanligt när du har mens.

Fråga UMOVarför får jag en brun flytning vid mens?

När jag har mens får jag en brun flytning. Vad är det för något?

ArtikelHur blir sex skönt?

Sex ska vara härligt och något som både du och den eller de du har sex med njuter av. Du kan behöva prova dig fram för att upptäcka hur du kan göra för att ni ska njuta. Till exempel var på kroppen beröring eller smekningar känns skönt och vad ni kan göra.

ArtikelBakteriell vaginos – flytningar som luktar illa

Flytningar från slidan brukar lukta lite syrligt, men om de börjar lukta illa kan du ha fått bakteriell vaginos. Det är inte farligt men du kan behöva behandling för att bli av med besvären.

Till toppen av sidan