Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur vet man om det är flytningar eller lubrikation?

Fråga

Jag har några frågor om flytningar och lubrikation.

  • Är det som kommer i trosorna flytningar eller lubrikation?
  • Vad är flytningar bra för?
  • Vad är lubrikation bra för?
  • Ska jag använda trosskydd för de här sakerna?

Svar

Det som kommer i trosorna är oftast flytningar. 

Flytningar gör slemhinnorna i slidan fuktiga, de håller slidan ren och skyddar mot infektioner. Hur mycket flytningar man har varierar, en del har mer och andra mindre. Flytningarna kan också ändras lite under menscykeln. Till exempel brukar de blir mer rikliga under ägglossningen.

Lubrikation är en halkig vätska som bildas i slidan vid ökad blodgenomströmning, som vid till exempel vid upphetsning. En del kallar lubrikationen för kroppens eget glidmedel då den ofta gör att beröring av slidan känns extra skönt.

Du behöver inte använda trosskydd för flytningar eller lubrikation. Trosskydd kan du framförallt använda i slutet av mensen när du inte blöder så mycket.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Att tvätta snippan

Det är lagom att tvätta snippan en gång om dagen. Använd bara vatten och undvik att tvätta inne i slidan. Den hålls ren av flytningarna. Du kan tvätta snippan som vanligt när du har mens.

Frågor & svar

Varför får jag en brun flytning när jag har mens?

När jag har mens får jag en brun flytning. Vad är det för något?

Artikel

Hur blir sex skönt?

Sex ska vara härligt och skönt för dig och för den eller dem du har sex med. Prova er fram för att upptäcka hur ni kan göra det skönt för varandra.

Artikel

Flytningar som luktar illa | Bakteriell vaginos

Flytningar från slidan brukar lukta lite syrligt, men om de börjar lukta illa kan du ha fått bakteriell vaginos. Det är inte farligt men du kan behöva behandling för att bli av med besvären.

Till toppen av sidan