Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför har jag börjat få utlösning så snabbt?

Fråga

Jag har fått problem med tidig utlösning. Jag hade inga problem alls fram tills för några år sen. Då fick jag det med en tjej som blev sur på mig. Så har det varit sen dess. Och det har bara blivit värre och värre.

Nu kan jag inte ens onanera i 10-20 sekunder innan jag är klar. Vad är det som har hänt? Vad ska jag göra för att det ska bli som förut? Det här påverkar min självkänsla mycket.

Svar

Tidig utlösning kan bero på flera olika saker. Eftersom det började för dig när du hade sex med någon som blev sur på dig, kan tidig utlösning vara din kropps sätt att reagera på något som då kändes väldigt jobbigt eller obehagligt.

Oron för att det ska hända igen kan göra att du har svårt att slappna av och njuta när du onanerar eller har sex med någon annan. Om du tänker på att du inte vill få utlösning kan det bli tvärtom, att utlösningen kommer med en gång.

Som du själv skriver är det inte ovanligt att problem med tidig utlösning påverkar självkänslan. Är självkänslan svag är det vanligt att känna sig dålig. Ofta är rädslan för att misslyckas stark.

Att stärka din självkänsla skulle kunna vara ett sätt att lösa problemet med tidig utlösning. Det finns flera saker du kan göra själv för att stärka självkänslan. Du kan också ta hjälp genom att gå och prata med någon, till exempel en psykolog, kurator eller en psykoterapeut.

Här kommer några fler tips:

  • Tänk på att det finns många sätt att ha sex på. Har du fått utlösning behöver inte sexet ta slut. Istället kan du och den du har sex med fortsätta att till exempel kyssas, smekas eller ha munsex. Har du fått en utlösning kan det göra att nästa utlösning tar lite längre tid.
  • För vissa kan utlösningen fördröjas genom att man använder kondom, gärna en extra tjock. Det kan minska känseln lite, vilket kan göra att det går att hålla på lite längre.
  • Prova att vara mindre aktiv när du onanerar eller har sex med någon annan. När du har sex kan du till exempel ligga på rygg och fokusera på att slappna av, medan den du har sex med får vara mer aktiv. Att träna på avslappning eller mindfulness kan också hjälpa.
  • Vissa blir hjälpta genom att träna start-stopp tekniken. Den går ut på att onanera tills du känner att du snart kommer. Då är det dags att avbryta. När upphetsningen avtagit lite börjar du onanera igen och avbryter sen igen när utlösningen närmar sig. Gör så några gånger innan du låter utlösningen komma. För att märka resultat behöver du träna regelbundet och ha tålamod. Det kan ta flera veckor innan du märker någon skillnad.

Om inget annat funkar finns det medicin mot tidig utlösning. Vill du veta mer om det kan du boka tid hos en läkare på en vårdcentral.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Artikel

Orgasm

Orgasm får du när du är kåt och den sköna känslan blir som starkast. Du kan få orgasm när du onanerar eller har sex med någon. Orgasmer kan kännas olika starkt och pågå olika länge.

Artikel

Oralsex – att slicka en snippa

Att slicka någon är när du använder läpparna och tungan på någons snippa. Du kan suga, pussa eller slicka på klitoris, blygdläpparna och områdena runt omkring. Eller gnugga munnen mot snippan.

Artikel

Oralsex – att suga av

Att suga av någon är när du använder munnen på någons penis. Du kan föra munnen fram och tillbaka runt penisen. Eller suga, slicka och pussa på ollonet, penisskaftet och pungen. Många tycker det är skönt att bli avsugna, men inte alla.

Artikel

Tidig utlösning

Nästan alla får tidig utlösning någon gång. Ibland beror det på att det är så skönt att det är svårt att veta hur man ska hålla tillbaka utlösningen. Men det kan bero på annat också. Du kan träna på att fördröja utlösningen, om du tycker att det är ett problem.

Frågor & svar

Finns det medicin mot tidig utlösning?

Jag har kämpat med tidig utlösning under flera år. Jag har tränat och allt, men inget hjälper.

Till toppen av sidan