Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur berättade ni om p-piller för föräldrarna?

Hur berättar jag för mina föräldrar att jag vill börja med p-plåster/p-piller? Hur har ni gjort? Jag har tänkt ta upp det då jag fyller 16, men är det för tidigt att börja?

/Tjej, fyller 16 om ett halvår


Svar:

 • Det är alltid det bästa att försöka och vara så öppen som möjligt med föräldrarna, men om du är sexuellt aktiv eller typ vill slippa mens eller något annat skäl, berätta det för föräldrarna eller boka tid hos ungdomsmottagningen och prata med en barnmorska för och se vad som passar dig i din situation.
  /tjej /16
 • Du behöver inte berätta om du inte vill, gå till ungdomsmottagning och fråga dem
  /M
 • Jag tycker absolut inte det är för tidigt att börja! Går själv inte på det men många kompisar som är under 16 tar p-piller. Först och främst tycker jag du ska boka tid på en ungdomsmottagning för att rådfråga dem om vad som passar dig bäst. Sen kan du ju såklart berätta till dina föräldrar. Jag tycker en bra anledning om du inte vill berätta för dina föräldrar att du är sexuellt aktiv är att du vill slippa mensen.
  //tjejen
 • Säg som jag sa till mina föräldrar: säg att du har problem med mensen (typ mensvärk, mycket pms osv). För det kan ju faktiskt hjälpa mot sådant också.
  /Lina
 • Jag sa bara det till dom, ingen big deal. Prova säga till din morsa först, hon kommer nog fatta sötnos.
  /Tjej snart 19
 • Jag bara berättade o mamma hjälpte mig.
  /sofia
 • Det bästa är egentligen att bara berätta! Jag var lite för feg och berättade inte förens min mamma frågade, men hon tyckte de va okej att jag skaffat men blev lite besviken att jag inte sagt något! Så bäst är att bara vara ärlig!
  /Gått på p-piller i två månader nu

Mer på UMO

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Artikel

Att prata om mensvärk och graviditetsskydd på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om att prata om mensvärk och skydd mot graviditet med någon på en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan