Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan man bli gravid av försatsen?

Fråga

Jag och min kille hade oskyddat samlag igår. Men han drog ut kuken lite då och då för att inte försatsen skulle komma. Kan jag ha blivit gravid av försatsen ändå? Jag är lite orolig.

Svar

Ja, har du haft oskyddat samlag finns det en risk att du har blivit gravid.

Avbrutet samlag är inget säkert sätt att skydda sig på. Ibland kan det komma spermier redan i försatsen. Dessutom kan det finnas kvar spermier i urinröret från en tidigare utlösning.

Du kan minska risken för att bli gravid genom att så snart som möjligt ta ett akut-p-piller eller få en kopparspiral insatt. Det behöver göras senast fem dygn efter samlaget för att det ska funka.

Du kan få gratis hjälp med akut-p-piller eller kopparspiral på en ungdomsmottagning. Akut-p-piller går också att köpa på alla apotek och i många mataffärer. 

För att vara säker på att du inte har blivit gravid ska du göra ett graviditetstest tre veckor efter att du har tagit akut-p-pillret eller fått kopparspiralen insatt. Det gäller oavsett om du får din mens som väntat eller inte.

Det är också bra om du testar dig för könssjukdomar när du har haft oskyddat sex. Det kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning. Där kan du även få hjälp med skydd mot graviditet så att du slipper oroa dig nästa gång du har sex.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan