Panik - lämna sidan!
Fråga

Kan man bli gravid av försatsen?

Fråga

Jag och min kille hade oskyddat samlag igår men han drog ut kuken lite då och då för att inte försatsen skulle komma. Kan jag ha blivit gravid av försatsen ändå? Jag är lite orolig.

Svar

Ja, har du haft oskyddat samlag finns det en risk att du blivit gravid. Avbrutet samlag är inte ett säkert sätt att skydda sig på.

Ibland kan det komma spermier redan i försatsen. Dessutom kan det, under en tid, finnas kvar spermier i urinröret från en tidigare utlösning. Det kan leda till en graviditet om du har oskyddat samlag.

Du kan minska risken för graviditet genom att ta ett akut-p-piller så snart som möjligt efter samlaget. Senast fem dygn efteråt. Akut-p-piller kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning eller köpa själv på till exempel ett apotek.

Har det gått mer än fem dygn sedan samlaget får du vänta och se om mensen kommer som den ska. Kommer mensen inte är det viktigt att du gör ett graviditetstest. Det kan du få hjälp att göra gratis på en ungdomsmottagning.

Om du har haft oskyddat sex kan det även vara bra att du testar dig för könssjukdomar. Att testa dig kan du också få hjälp med på en ungdomsmottagning. Där kan du även få hjälp med skydd mot graviditet så att du slipper oroa dig nästa gång du har sex.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Till toppen av sidan