Fråga

Kan man bli gravid av försatsen?

Fråga

Jag undrar om man kan bli gravid av försatsen? Jag och min kille hade oskyddat samlag igår men han drog ut kuken lite då och då för att inte försatsen skulle komma. Sen runkade jag honom tills han kom och det var inte förrän efter typ en halvtimme. Jag är lite orolig.

Svar

Du tänker rätt, har du oskyddat samlag finns det risk för graviditet. Det beror på att det kan finnas spermier i försatsen som kommer innan själva utlösningen. Det kan också vara svårt att hinna dra ut penisen i tid.

Du kan minska risken för graviditet genom att ta ett akut-p-piller så snart som möjligt efter samlaget. Senast fem dygn efteråt. Akut-p-piller kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning eller köpa själv på till exempel ett apotek.

Är det för sent för akut-p-piller får du vänta och se om mensen kommer som den ska. Gör den inte det är det viktigt att du gör ett graviditetstest. Det kan du få hjälp att göra gratis på en ungdomsmottagning.

Om du har haft oskyddat sex kan det även vara bra att du testar dig för könssjukdomar. Att testa dig kan du också få hjälp med på en ungdomsmottagning. Det går även bra att få hjälp med skydd mot graviditet så att du slipper oroa dig nästa gång du har sex.

Med vänliga hälsningar

Anna Eklund, sjuksköterska

Till toppen av sidan