Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Kan man bli gravid av försatsen?

Fråga

Jag och min kille hade oskyddat samlag igår men han drog ut kuken lite då och då för att inte försatsen skulle komma. Kan jag ha blivit gravid av försatsen ändå? Jag är lite orolig.

Svar

Ja, har du haft oskyddat samlag finns det en risk att du blivit gravid. Avbrutet samlag är inte ett säkert sätt att skydda sig på.

Ibland kan det komma spermier redan i försatsen. Dessutom kan det, under en tid, finnas kvar spermier i urinröret från en tidigare utlösning. Det kan leda till en graviditet om du har oskyddat samlag.

Du kan minska risken för graviditet genom att ta ett akut-p-piller så snart som möjligt efter samlaget. Senast fem dygn efteråt. Akut-p-piller kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning eller köpa själv på till exempel ett apotek.

Har det gått mer än fem dygn sedan samlaget får du vänta och se om mensen kommer som den ska. Kommer mensen inte är det viktigt att du gör ett graviditetstest. Det kan du få hjälp att göra gratis på en ungdomsmottagning.

Om du har haft oskyddat sex kan det även vara bra att du testar dig för könssjukdomar. Att testa dig kan du också få hjälp med på en ungdomsmottagning. Där kan du även få hjälp med skydd mot graviditet så att du slipper oroa dig nästa gång du har sex.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Mer på UMO

ArtikelHur blir jag gravid?

En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De flesta som har en livmoder och äggstockar kan bli gravida men möjligheten brukar minska efter 30-årsåldern.

ArtikelSå skyddar du dig mot graviditet

Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid. Skydd mot graviditet kallas också för preventivmedel eller preventivmetoder.

Könssjukdomar

Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner.

Till toppen av sidan