Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Måste jag göra en gynekologisk undersökning för att få p-piller?

Fråga

Jag vill börja med p-piller för att jag har sån mensvärk. Därför bokade jag en tid till ungdomsmottagningen och sa som det var. Då så hon i receptionen att jag måste göra en gynekologisk undersökning för att få p-piller.

Jag sa att jag inte vill, jag känner mig inte mogen för det. Då så hon att jag nog måste i alla fall, att läkaren nog kommer försöka övertala mig.  Får de tvinga en till en undersökning bara för att man vill få p-piller?

Svar

Nej, du måste inte alls göra en gynekologisk undersökning för att få hjälp med din mensvärk eller för att få p-piller. Personen i receptionen hade fel. Om du inte har några besvär från underlivet finns det ingen anledning att göra en sån undersökning, om du inte vill det. Du ska få hjälp ändå.

Ingen har rätt att övertala eller tvinga dig att göra en gynundersökning, eller någon annan undersökning som du inte vill göra. Det gäller oavsett om du är myndig eller inte.

Det är jättebra att du stod på dig och sa ifrån. Fortsätt med det när något inte känns bra.

Från att du fyller 23 år kallas du var tredje år till gynekologisk cellprovtagning, det är enda gången som du bör göra en undersökning, även om du inte har några besvär. Det beror på det då kan upptäckas cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer senare i livet.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelOm du inte är nöjd med vården

Det finns flera sätt att lämna synpunkter eller klaga om du inte är nöjd med vården.

ArtikelGynekologen

Anna Palm berättar om sitt jobb som gynekolog på en ungdomsmottagning.

ArtikelHitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan