Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Måste jag göra en gynekologisk undersökning för att få p-piller?

Fråga

Jag vill börja med p-piller för att jag har sån mensvärk. Jag bokade en tid på ungdomsmottagningen och sa som det var. Men hon i receptionen sa att jag måste göra en gynekologisk undersökning för att få p-piller.

Jag sa att jag inte vill, att jag inte känner mig mogen för det. Då så hon att jag nog måste i alla fall. Att läkaren eller barnmorskan som jag träffar nog kommer försöka övertala mig. Får de tvinga en till en undersökning bara för att man ska få p-piller?

Svar

Nej, du måste inte göra någon gynekologisk undersökning för att få hjälp med din mensvärk eller för att få p-piller. Personen i receptionen hade fel.

Det finns ingen anledning att göra en gynekologisk undersökning om du inte har några besvär från snippan eller om du inte själv vill det. Du ska få hjälp ändå.

Ingen ska övertala eller tvinga dig att göra en gynekologisk undersökning. Det gäller oavsett om du är myndig eller inte.

Det är jättebra att du stod på dig och sa ifrån. Fortsätt med det när något inte känns bra.

De enda gångerna du bör göra en gynekologisk undersökning utan att ha några besvär, är när du blir kallad till gynekologisk cellprovtagning. Då kan eventuella cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer upptäckas.

Såna kallelser börjar komma från att du fyller 23 år. Sen kallas du var tredje år. Cellprovtagningar är också frivilliga men det är bra att göra eftersom det minskar risken för livmoderhalscancer.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan