Bröst - killkropp

Brösten är känsliga för beröring och kan vara sköna att ta på. Alla bröst ser också olika ut. Ungefär hälften av alla killar får en ofarlig svullnad av brösten under puberteten, så att ena eller båda brösten blir större.

Många funderar på hur ens bröst ser ut och kan vara rädda för att se annorlunda ut. Det är viktigt att tänka på att vi alla ser olika ut. Precis som vi alla ser olika ut i ansiktet är också brösten unika.

Alla bröst ser olika ut. Vissa är små, andra stora. Det ena bröstet kan vara större än det andra och de kan kännas olika att ta på.

För de flesta är brösten en kroppsdel som kan väcka sexuella känslor, oavsett hur de ser ut. Det kan vara skönt att smeka både dina egna och någon annans bröst och det är vanligt att du blir kåt av det.

Bröstets delar

Närmast bröstkorgen finns en bröstmuskel och utanpå den sitter fettväv. I denna fettväv finns bröstkörteln som består av flera delar, så kallade lober. Från loberna går mjölkgångar till bröstvårtan.

Inuti bröstet med streck som pekar ut olika delar, illustration.
Inuti bröstet med streck som pekar ut olika delar, illustration.

Utanpå brösten syns bröstvårtor och runt bröstvårtorna syns så kallade vårtgårdar med mörkare hud. Också bröstvårtorna och vårtgårdarna ser olika ut från person till person. Vissa har stora bröstvårtor eller vårtgårdar, andra små. En del har hår runt vårtgårdarna.

Bröstvårtorna kan stå ut men för många gör de inte det. När du är ung är det vanligt att bröstvårtorna är platta eller indragna. Men bröstvårtorna och vårtgårdarna är känsliga för kyla och beröring. Därför brukar de dra ihop sig och bröstvårtorna stå ut när du fryser, om du tar på dem eller om du är kåt.

Bröstvårtorna kan bli torra och nariga precis som annan hud på kroppen. Då kan de klia. I så fall kan du smörja in dem med en mjukgörande kräm så brukar det kännas bättre. Du kan också försöka använda kläder som inte skaver mot bröstvårtorna. Skaver det när du blir svettig kan du skydda bröstvårtorna med plåster eller liknande istället för kräm.

Finnar på bröstet

Brösten är ett av de områden på kroppen där du har som mest talgkörtlar. Talgkörtlarna tillverkar en sorts fett som ska smörja huden och hålla den mjuk och smidig. Men talgkörtlarnas fett kan också leda till att du får finnar på och runt brösten.

På vårtgården finns en särskild sorts talgkörtlar som håller vårtgården mjuk och som är bakteriedödande. Det är de körtlarna som gör att vårtgårdarna kan se knottriga ut.

Precis som när du har finnar på andra ställen på kroppen är det inte farligt med finnar på brösten. Men försök att låta bli att klämma och pilla på dem eftersom det kan göra att inflammationen blir värre.

Förstorade bröst, svullna bröstvårtor och knölar

Hos ungefär hälften av alla killar förstoras den ena eller båda av bröstkörtlarna under puberteten. Det kallas för gynekomasti. De flesta får bara en liten förstoring. Bröstvårtan kan svullna och du kan känna körteln som en knöl under bröstvårtan. Brösten kan kännas lite ömma men ofta märker du inget mer än det.

Svullna bröstkörtlar har att göra med hormonförändringarna i kroppen under puberteten. Om du är överviktig får du mer fettväv i brösten och lättare svullna bröstkörtlar. Det kan också hända om du använder anabola steroider som är ett farligt sätt att försöka skaffa mer muskler.

Efter ett tag brukar bröstkörteln bli liten igen. Det kan ta upp till två eller tre år, men om du är överviktig kan svullnaden vara kvar även om du går ner i vikt. Om bröstkörteln inte blir liten av sig själv, och du mår dåligt av det, så går den att operera.

Det bästa är att vänta tills du är ungefär 20 år, eftersom det oftast ordnar sig av sig själv innan dess. Du ska i alla fall vänta tills du har gått igenom puberteten.

Många som känner knölar i brösten blir oroliga. Men knölarna är nästan alltid ofarliga.

Män kan få bröstcancer, men det är väldigt ovanligt, särskilt hos unga. De flesta män som får bröstcancer är äldre än 60 år.

Frågor om bröst?

Om du vill prata med någon om problem med dina bröst så kan du kontakta en ungdomsmottagningelevhälsan eller en vårdcentral. Där kan du också få veta hur du kan gå vidare om det behövs.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan