Panik - lämna sidan!
Kön och könsidentitet

Komma ut

Det brukar kallas för att komma ut när man berättar eller visar att man till exempel är bisexuell, homosexuell eller transperson. De flesta behöver komma ut flera gånger till olika personer.

I det här klippet från UMO-podden berättar Amin hur det var att komma ut. Efter att ha berättat för sina föräldrar och syskon kände han sig mer bekväm med sig själv. Det var som om en klump i halsen släppte.

Lyssna på hela avsnittet av UMO-podden: Är jag lesbisk och hur kommer jag ut?

Du bestämmer om du vill komma ut

Du bestämmer om du vill berätta för andra personer om din sexuella läggning eller din könsidentitet. Du behöver inte vara säker på vad du ska komma ut som. Det är okej att bara säga vad du inte är.

Du behöver inte berätta för alla du känner om du inte vill. Kanske känns det bra att vissa personer vet, men inte andra. Du kan komma ut flera gånger i olika sammanhang, och till olika personer. Det blir oftast lättare ju fler gånger du gör det.

Tips på att komma ut.

Det brukar kännas bra efteråt

De flesta som kommer ut mår bättre efteråt. Här är några exempel på bra saker som kan hända:

  • Andra personer börjar se dig som den du verkligen är.
  • Du slipper höra att du borde bli ihop med personer fast de inte har det kön du tänder på.
  • De som känner dig börjar använda rätt namn och pronomen, om du har bytt.
  • Du kan slappna av och slipper dölja vem du är och hur du funkar.
  • Du känner dig friare och mer stolt över dig själv.

Kompisar och familj brukar reagera bra när man kommer ut

Många som kommer ut blir förvånade över hur bra andra personer reagerade. Vissa reagerar inte alls. De kanske redan anade det, eller så kanske de inte tycker att det är en stor grej.

En kväll skrev jag hur jag kände och bad mamma läsa. Hon sa att hon redan visste och att det är okej. Jag var gråtfärdig och skakade. Mamma gav mig en stor kram.


/Just a bi-lover that needs attention ^3^
ur berättelsen Skrev till mamma att jag är bi.

När en kompis kommer ut som trans

Linus kompis kom ut som trans på sociala medier. Efter det fokuserade Linus på att kompisen skulle känna sig trygg och på att använda rätt namn.

Vissa kan reagera dåligt när du kommer ut

En del personer kanske ställer frågor som du inte vill svara på när du kommer ut. Eller har svårt att förstå att någon kan vara hbtqi-person. Andra kan säga taskiga saker, eller till och med bli aggressiva. Att vara med om sånt när du kommer ut kan vara väldigt jobbigt.

Det kan vara extra svårt om det är din familj som reagerar dåligt. Till exempel om de säger att de skäms för dig eller att du inte får bo kvar hemma. Då kan de bryta mot dina rättigheter hemma.

Be om hjälp om andra beter sig dåligt

Behandlar någon dig illa eller är du orolig för att det ska hända? Här är några förslag på vad du kan göra för att få stöd och hjälp:

Till toppen av sidan