Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur kommer jag ut som trans för klassen?

Fråga

Jag är trans och jag vet inte hur jag ska komma ut för klassen. Jag har kommit ut för mina föräldrar och närmaste vänner och de accepterar mig, men jag har inte samma relation till mina klasskompisar. Ett alternativ skulle kunna vara att byta skola, men det vill jag egentligen inte. Några förslag på hur jag kan komma ut för min klass?

Svar

Här kommer några förslag på hur du kan komma ut för klassen:

  • Du kan komma ut för någon eller några i klassen i taget. Du kan börja med att prata med den eller de som du känner bäst.
  • Du kan vänta med att komma ut för klassen och se om det känns annorlunda om ett tag. Du måste inte komma ut för din klass om du inte vill eller om du känner dig osäker på om du vill det.
  • Du kan be dina föräldrar eller närmaste vänner att stötta dig eller ge förslag på hur du ska göra.
  • Du kan börja med att prata med en lärare du litar på. Ni kanske tillsammans kan komma fram till hur du kan göra.
  • Du kan surfa på nätet för att hitta information och läsa hur andra gjort när de kommit ut.
  • Du kan ringa, mejla eller chatta med en organisation som ger stöd.

Du ska inte behöva byta skola och lämna dina vänner på grund av din könsidentitet. Du har rätt att bli respekterad och bra bemött, oavsett vilken könsidentitet du har.

Med vänlig hälsning
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur kom du ut?

Alla har rätt att älska vem eller vilka de vill, och själv bestämma vilket kön de har. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med vem man är inför andra. Här kan du läsa hur andra har gjort när de kommit ut.

UMO-poddenJag är kille men känner mig som tjej

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

ArtikelTransfobi

Transfobi är när någon tycker att det är fel eller konstigt att vara transperson eller att se ut på ett annat sätt än hur man tycker att en tjej eller kille ”borde” se ut. Transfobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa på grund av personens könsidentitet eller könsuttryck.

Till toppen av sidan