Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Behöver jag komma ut som asexuell?

Jag behöver hjälp. Hur kommer jag ut till min familj att jag är asexuell? Är det ens något de vill veta? Ska man inte komma ut med det? Har så många frågor … Är det något man berättar förutom om jag någon gång skulle få en flickvän? Hur har ni andra gjort? Tacksam för svar!

/Kille, 15 år

Svar:

 • Hej Killen! För det första vill jag fråga dig hur du har kommit fram till att du är asexuell? Om det nu verkligen är så tycker jag det inte är något du måste säga, utan låt det vara som det är bara och sen om du får en flickvän så är det kanske då du ska berätta om det och hur du känner angående din sexualitet. Kom ihåg att din sexualitet inte är något du MÅSTE berätta för andra!
  /Mikkula
 • Känn ingen press med att komma ut! Vissa gör inte det över huvudtaget. Ta det lugnt och gör det när du tycker att du är redo, om du ens vill göra det!! Vi som är i garderoben har ju det ibland faktiskt ganska trevligt här haha. Ta hand om dig :) <3
  /Tjej, 15
 • Hej! Själv är jag inte så öppen med min sexualitet inför min familj eller vänner. Känner att jag vill hålla det för mig själv. Om du vill berätta det för att du skulle må bra av det så tycker jag du ska göra det. Du är modig som vågar visa vem du är! Sen när du får en flickvän kan det vara en fördel att ta upp det försiktigt för henne på kanske 2-3 dejten om ni har pratat under en kortare period.

  Själv hade jag gjort det för att min partner ska känna att hen kan lita på mig. Om du berättar kan du till och med få stöd från henne och på så sätt komma närmare varandra. Hoppas att mitt svar var till en liten fördel iallafall. Lycka till!
  /Louise
 • Du behöver inte ”komma ut” till någon om du inte vill. Jag är bi och har aldrig gjort någon stor sak av det. Du bestämmer själv.
  /Bi
 • Nej verkligen inte.
  /jag
 • Tack för alla fina svar & råd!! Är verkligen tacksam! Nu mår jag lite bättre! För att svara på den första frågan så kom jag faktiskt fram till det i år, när jag läste om asexualitet & kände att det passade precis in på mig. Har undrat hur det känns att känna sexuell attraktion när jag hört vänner prata om sex o sånt & alltid känt mig helt utanför.

  Har aldrig känt sexuell attraktion till någon och undrat varför jag inte känt det. Om jag nu får en partner så vill jag bara att vi ska vara där för varandra, göra kul grejor ihop och sånt som man nu gör när man är tillsammans, men aldrig ha sex. Tack igen till alla!
  /Kille, 15 år, som skrev frågan
 • Hej! Jag förstår din stress. Jag är bisexuell och 13 år och ännu inte kommit ut. Jag har berättat för några kompisar och för mig känns det bra som en hemlighet. Om du känner att du skulle känna dig tryggare om du berättade, börja att berätta för någon kompis eller någon du litar på. Om du känner sen att du gärna vill berätta så tycker jag att du ska göra det! 💜🖤🤍
  /uwu

Mer på UMO

Egna berättelser

Jag är asexuell och har sexlust

Jag hade varit kåt flera gånger förut och fantiserat om gnidsex och smeksex, och jag trodde att asexuella personer hatade sex och aldrig tänkte på det. Men eftersom jag inte var attraherad av någon kunde jag inte identifiera mig med någon sexuell läggning.

Artikel

Hur kom du ut?

Hur berättar man om sin sexuella läggning eller könsidentitet? Eller kan man komma ut på andra sätt? Ge dina tips eller ta del av andras berättelser.

Till toppen av sidan