Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning

Komma ut

Att komma ut kan vara att du berättar eller visar öppet att du är hbtqi-person, till exempel homosexuell, bisexuell eller transperson. Det kan vara för dina kompisar, din familj eller personer i skolan eller på jobbet.

En vuxen och en ung person som sitter och pratar. Illustration.
Du kan behöva komma ut många gånger i olika sammanhang och med olika personer. Det blir oftast lättare ju fler gånger du gjort det.

Det känns ofta bra när du har berättat

Du bestämmer själv om du vill berätta för andra om din sexuella läggning eller din könsidentitet. Kanske vill du att andra bara ska märka, istället för att du berättar. Kanske känns det bra att vissa vet, men inte andra.

De flesta som kommer ut tycker att det känns bra. Att komma ut kan handla om att få känna sig fri och stolt över sig själv, oavsett vad andra förväntar sig eller tycker.

Här är några saker som kan kännas bra:

 • Det kan kännas som att andra ser den du verkligen är, istället för någon som de tror att du är.
 • Andra kanske slutar prata om att du ska bli ihop med någon av ett visst kön.
 • Andra kan börja använda rätt namn och pronomen om du har bytt.
 • Det kan kännas som att du kan slappna av mer, eftersom du slipper dölja någonting.

Oftast räcker det inte att komma ut en gång. Nya människor som du träffar kanske förväntar sig att du ska vara på ett visst sätt. Det brukar bli lättare att komma ut ju fler gånger du gjort det.

Amin berättar om när han kom ut för sin familj

I det här klippet från UMO-podden berättar Amin hur det var att komma ut för sina förädlar och syskon. Att komma ut gjorde att han blev mer bekväm med sig själv. Han beskriver att det var som en klump i halsen som släppte.

Här kan du lyssna på UMO-podden: Är jag lesbisk och hur kommer jag ut?

Tips för att komma ut

Det går väldigt bra för de flesta som väljer att komma ut. Vänner, familj och de som tycker om dig vill att du ska må bra och bli respekterad. Det är vanligt att bli förvånad över hur bra andra reagerar. Många reagerar inte alls, kanske för att de redan tänkte att du är hbtqi-person eller för att de inte tycker att det är en stor grej.

Du behöver inte vara säker på vad du ska komma ut som. Kanske vet du bara att det känns fel att andra antar att du är till exempel heterosexuell eller cisperson. Då kan du säga det. Du bestämmer alltid själv vad du vill kalla dig och du kan alltid ändra dig.

Här är några tips om du funderar på hur du ska göra för att komma ut:

 • Berätta för några i taget. Börja med personer som du litar på och tror kommer att reagera bra. Då kan du också få stöd av dem sen om du vill komma ut för någon som det känns svårare med.
 • Skriv ett meddelande om det känns lättare än att prata direkt.
 • Säg det som att du förväntar dig att det ska vara självklart för alla. Till exempel genom att berätta om din crush, och nämna hens namn.
 • Ha någon symbol, till exempel en regnbågsflagga på din jacka eller på ditt rum. Om någon frågar så kan du berätta.
 • Säg det som att du bara förväntar dig bra reaktioner. Du kan till exempel säga att du har någonting kul att berätta, eller att du ska berätta någonting som du känner dig glad över.
 • Berätta på ett enkelt sätt. Kanske förstår inte den du berättar för samma ord som du, och ibland kan det vara jobbigt att behöva förklara. De flesta förstår till exempel ”jag gillar både killar och tjejer” eller ”jag känner att jag är en tjej”. Säg att du kan skicka länkar där de kan läsa mer om de inte förstår allt.
 • Få inspiration och stöd av andra som har kommit ut. Du kan till exempel leta upp grupper och konton att följa i sociala medier. Eller gå till ett ställe där hbtqi-personer träffas.

Här kan du läsa tips och berättelser om att komma ut som andra unga har skickat in till UMO.

Vissa kan reagera dåligt när du kommer ut

Det går bra för de flesta som kommer ut. Men det kan hända att andra reagerar dåligt när du kommer ut. De kanske ställer frågor som du inte vill svara på eller säger elaka saker. En del har väldigt svårt att förstå att någon kan vara hbtqi-person.

Vissa kan till och med säga att det är sjukt eller förbjudet. Det kan vara väldigt jobbigt att höra, trots att de har fel. Det finns till och med de som kan hota med våld eller använda våld bara för att du inte är som de vill att du ska vara.

Ta hjälp om någon behandlar dig illa eller om du är orolig för att det ska hända. Du kan prata med någon som du litar på. Du kan prata med någon på en ungdomsmottagning eller en förening för hbtqi-personer. Det finns också ställen som du kan ringa till eller chatta med för att få hjälp.

Ta hjälp om du får problem hemma när du kommer ut

Det kan kännas extra svårt om det är din familj som reagerar dåligt när du kommer ut. Till exempel om de säger att du inte får vara kvar hemma om du är hbtqi-person eller att de skäms över dig.

Du har rätt att vara den du vill och att känna dig trygg. Att göra någon illa kan vara olagligt, även om det är din familj. Du kan ta hjälp av socialtjänsten i din kommun om någon hemma hos dig behandlar dig illa. Du kan till exempel få hjälp att få ett annat boende om du inte kan bo kvar hemma.

Det är olagligt att diskriminera någon

Om någon på din skola eller ditt jobb behandlar dig illa för att du har kommit ut så har du rätt att få hjälp så att det slutar.

Det kan vara diskriminering om du blir behandlad sämre än andra på grund av att du är hbtqi-person. Det är aldrig ditt fel om du blir diskriminerad, och du har rätt att få hjälp och stöd om du blir det. Läs mer här om vad du kan göra om du blir diskriminerad.

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur kom du ut?

Här kan du läsa och lyssna på hur andra gjort när de kommit ut med sin sexuella läggning eller könsidentitet. Du kan också skriva hur du själv kom ut.

Svara varandraHur ska jag komma ut som gay i min lilla stad?

Jag bor i en småstad där rykten sprids fort och de flesta har konservativa idéer. Bara jag pratar med en slumpmässig person så kommer det indirekt fram att den är homofob.

Egna berättelserSkrev till mamma att jag är bi

Det har funnits många tillfällen då jag skulle kunna sagt till mina föräldrar att jag är bi, men jag har aldrig fått ur mig orden. Så en kväll skrev jag en text där jag skrev hur jag kände på min dator.

Egna berättelserAtt komma ut är det bästa jag gjort!

Jag var livrädd för att berätta. Jag skadade mig hellre på många olika sätt. Vad skulle dom tycka? Vad skulle dom säga? Skulle dom fortfarande älska mig? Låta mig få komma hem?

Egna berättelserSå här kom jag ut

Vi snackade om hemlisar och sånt på en sleepover och jag tänkte att det var rätt läge att säga. Jag började med att fråga henne om hon någonsin gillat en tjej.

Svara varandraJag är homosexuell men mina kompisar är homofober

Jag har nyligen kommit fram till att jag är homosexuell. Detta är ganska jobbigt eftersom alla mina kompisar är homofober och jag tror att jag har känslor för en av mina kompisar.

Till toppen av sidan