Panik - lämna sidan!
Kön och könsidentitet

Tips på att komma ut

Hur kommer man ut? Det finns lika många svar på den frågan som det finns sätt att göra det på. Du kan komma ut på olika sätt till olika personer.

Mikaela och Amin berättar i UMO-podden om olika sätt att definiera sin sexuella läggning och att komma ut.

De flesta mår bra av att komma ut. Hur det blir för dig beror förstås på hur personerna du berättar för reagerar. Kolla om något av de här tipsen kan funka för dig:

Berätta för några personer i taget

Börja med personer som du litar på och tror kommer att reagera bra. Då kan de också stötta dig om du vill komma ut för någon som det känns svårare med.

Skriv och berätta

Skicka till exempel ett meddelande om det känns lättare än att prata om det.

Säg det som att du bara förväntar dig bra reaktioner

Du kan till exempel säga att du har någonting kul att berätta, eller att du ska berätta någonting som du känner dig glad över.

Säg det som att du förväntar dig att det ska vara självklart för alla

Till exempel genom att berätta om din crush, och nämna hens namn i förbifarten.

Berätta på ett enkelt sätt

Kanske förstår inte den du berättar för samma ord som du, och ibland kan det vara jobbigt att behöva förklara. Men de flesta förstår till exempel ”jag gillar både killar och tjejer” eller ”jag känner att jag är tjej”. Säg att du kan skicka länkar om de vill läsa och förstå mer.

Visa genom symboler

Du kan till exempel ha en regnbågsflagga på din jacka eller på ditt rum. Sen kan du berätta om någon frågar varför eller undrar vad det är.

Få inspiration och stöd av andra som har kommit ut

Du kan till exempel leta upp grupper och konton i sociala medier och se hur andra har gjort. Eller gå till ett ställe där hbtqi-personer brukar träffas.

Jag kom ut efter 2 år och mina föräldrar trodde mig inte först. Men sen fick jag en flickvän och allt blev bättre när jag kom ut och kände mig fri.


Anonym
från sidan Hur kom du ut?
Till toppen av sidan