Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning

Hur kom du ut?

Här kan du läsa och lyssna på hur andra gjort när de kommit ut med sin sexuella läggning eller könsidentitet. Du kan också skriva hur du själv kom ut.

Så kom Eirin ut som trans

Eirin ger tips om att komma ut som trans och berättar hur andra reagerade.

Svar: 

 • Jag kom ut efter flera år av funderande. Jag har sen jag varit liten hört att jag skulle vara bög. Varför var olika anledningar men förmodligen för att jag inte hade några djupa vän relationer med andra killar. Hade inga feminina drag eller så. Utan de ville bara ha nåt att säga. Men till min komma-ut-historia:

  Jag är idag 16 år och kom ut som homosexuell för lite mer än en månad sen. De hela gick bra för jag hade pratat med en annan kille och sen så flöt det på så att mina föräldrar visste. Vi var aldrig en grej men mådde så pass bra så jag kunde berätta att jag gillade killar och de tog de bra. Mina vänner bara ja vi har alltid nånstans trott att de var så och de spelar ingen roll bara du är lycklig. Men eftersom jag hört ordet bög riktat mot mig var de svårt för mig att själv komma till insikt med att jag faktiskt är bög.

  Nu när jag nu kommit till insikt med de är jag så lycklig och struntar i om folk skulle vara på mig om de. För jag är säker i mig själv och de är nåt jag tycker är så viktigt att man ska vara, men man blir oftast de efter att man kommit ut. Hoppas ni andra som läser detta har en bra komma ut historia vet att de är jobbigt men oftast så blir de så mycket bättre när man kommit ut.
  /Zeb
 • Det började när jag fick reda på att jag blev kär i en tjej. Jag var rädd att förklara för någon men en dag så berättade jag för min kompis. Sen efter det så började att berätta för flera kompisar, men ett problem var att jag inte hade berättat för mamma eller pappa än. Men jag började med att skicka ett meddelande, men mammas mobil hade gått sönder så hon kunde inte se det. Jag testade att prata med henne men det kom aldrig fram så ja skrev en lapp till henne. Då sade hon att hon tyckte att det inte var något fel med det, men jag berättade aldrig för pappa. Men jag kom ut för klassen genom att skicka det till en WhatsApp grupp. Det var en kille som skrev massa gråt emojis och då frågade jag vad han menade med det. Han hade tydligen haft en crush på mig så han var lite ledsen men de flesta brydde sig inte👍
  /Ananda
 • Jag skicka ett långt och länge planerat sms till mamma och pappa!
  /Pansexuell
 • Så först då sms jag med min kompis som också är trans. Vi satt bredvid varandra på rasten när det hände. Glömmer aldrig fejset han gjorde lol. 😂 Sedan några veckor senare kom jag ut till mina andra kompisar. Jag kom aldrig ut inför klassen irl, men jag skrev på Snapchat. Först så fick jag en massa frågor men det lugnade ner sig efter ett tag.
  /Jayden
 • Ingen av mina föräldrar vet om att jag har varit bisexuell under min tonåren. Fick veta det för 5 år sedan att jag var de och jag är de. Men också så är jag queer person att man behöver inte bry sig om vilket kön jag är och vilken läggning jag tillhör eller hur jag se ut. Jag är mig själv och jag får se hur som helst ut.
  /Bisexuell och queer person
 • jag blev till sammans med en tjej och visste inte om min familj skulle älska mig om jag var bi. Men när jag berättade sa min mamma att hon oxå hade varit de och alla respekterade mig för den jag va.
  /ella
 • Jag och min kompis körde den smått barnsliga leken där man säger ”ärdubögsägva” snabbt i hopp om att andra parten missar orden som sägs och då säger ordet i fråga (va). En dag sa min kompis ”ärdubögsägva”. Och jag svarade tydligt och självsäkert med va, fast denna gången trots att jag hörde vad det var han sade. Och efter det var min sexuella identitet helt enkelt bara ute i det öppna
  /Adam
 • Jag har alltid haft turen att ha en familj som är väldigt öppen, men har istället fått komma ut på andra ställen vilket har varit väldigt nervöst. Närmare bestämt mitt fotbollslag. Länge har jag försökt hålla det faktum att jag är attraherad till andra tjejer gömt då jag har haft en rädsla för att mina kompisar och lagkamrater ska titta annorlunda.

  Då tror jag också att min sexuella läggning gjort att jag känt mig ganska annorlunda från resten av mitt lag vilket i sin tur gjort att mitt "komma ut" kändes mycket värre. Särskilt eftersom att de flesta tjejerna reagerade med att fråga mig om jag hade en crush på dem.

  Några år senare. Nu fyller jag strax arton och är en stolt bisexuell tjej som ofta råkar komma ut genom att skämta om min sexuella läggning. Jag har lagt märke till att människorna runt omkring mig (fotbollslag, vänner, familj och klasskamrater) inte bryr sig särskilt ofta och inte gör det till en särskilt stor grej. Vilket ärligt talat gör mig glad, då känner jag mig inkluderad och inte särskilt annorlunda. Som sagt var, de senaste gångerna jag kommit ut har varit genom skämt (ofta av misstag hahaha)
  /Kaotisk Bisexuell fotbolls och annat nörd
 • Jag tog in mina föräldrar i ett rum en dag och började med att säga ” vad tycker ni om hbtq?” De sa att de accepterar de och att de inte har något emot det alls” Så då sa jag, ”Jag är Bisexuell ” då blev de först förvånade, för att jag hade täckt över det så bra att ingen hade kunnat tänka sig det.

  Men sedan så sa de, ”Det ända vi vill är att du ska må bra och vara lycklig och vi älskar dig och kommer alltid att göra det oavsett". Så då kändes det skönt att äntligen ha berättat och att de tog det bra.

  Men det känns lite svårare att komma ut till kompisarna på något sätt, men jag kommer kunna komma ut till mina vänner med tiden. Men just nu är jag bara glad att mina föräldrar vet.
  /a human being🤙
 • Jag sa bara att jag var läsbisk och gay men alla trode mig inte. Men sen så såg dom min tjej så nuu tror alla på mig och alla stötar mig.
  /kelly
 • Man ska ringa eller prata med personen irl. För om man vill verkligen berätta hur man känner så är det bättre att ringa och de istället för att skriva.
  /Wilma
 • Jag hade läst på innan om hur man kunde göra det. Tipsen som passade mest var att skicka ett sms vilket var det jag gjorde. När jag kom hem från skolan så skickade jag till mina föräldrar och förklarade hur jag kände. När min mamma kom hem pratade vi om det. Pappa ville att jag skulle veta att han tyckte det var okej och att jag skulle få tid att tänka på det mer. Jag hade redan berättat för mina bästa vän och min syster kunde nog ha gissat så hon var inte för förvånad.
  /Milo <3
 • Har aldrig känt mig som en tjej eller kille. Tog mig 10 år att komma ut. Men väljer att klä mig som tjej ändå fast jag identifierar mig som icke-binär å mitt pronomen är hän och jag är pansexuell. Men det var jävligt svårt att komma ut ingen tog mig på allvar. Har slutat lyssna på dem som använder fel pronomen. Varje gång jag träffar en ny människa så säger jag hej jag heter L*** mitt pronomen är hän. Så får de säga sitt namn och pronomen. Säger inte till sånna som verkar lite efterblivna endats nytänkande får veta. Kom ut efter att ha sätt en massa videos om hbtq+ personer.
  /Icke-binär som älskar glitter
 • Jag visste redan ca 7-8 månader att jag är icke-binär, och sen, efter att jag redan hade chattat med min tjejkompis väldigt ofta i de sista månaderna och vi hade ett väldigt bra förhållande. Och en gång sa jag bara "jag måste berätta en grej" "jag är icke-binär".

  Sen var jag väldigt orolig vad hon skulle svara, men hon sa bara "okej" "jag har inget emot men jag är glad för förtroendet, tack att du berättade". Efter att hon hade reagerat så förståeligt hade jag det lättare att i en (vanlig) konversation kunna berätta det ganska enkelt för de andra.
  /15åring
 • Jag skrev bara till mina vänner att jag hade kommit på att jag är bisexuell. Jag kom på att jag är bisexuell ganska nyligen för typ 4 dagar sen så jag har inte kommit ut till alla än. Jag har alltid trott att jag var straight men för några veckor sedan så började jag få tankar om hur det skulle vara att vara ihop med en tjej men jag förstod inte vad det innebar. Fast sen började jag skriva med en tjej för typ 4 dagar sedan och det kändes rätt.
  /Salma
 • Man måste känna sig redo för de kan ta lång tid.
  /Selma,Alex
 • Jag är bi och det här är så jag kom ut Jag sa en dag till min bästa vän: Jag är kär i den här tjejen och hon tog det bra och stöttade mig så jag berättade för andra. Men en dag blev jag kär i en kille istället och berättade för vissa: Jag är bisexuell. Jag har inte berättat det för alla jag känner men jag har berättat för dem som behövs.
 • Jag skickade iväg ett sms till mamma och pappa på spårvagnen på väg till skolan en morgon. Jag hade jättehög puls även om jag visste att de skulle acceptera mig. Senare på dagen så pratade jag lite med mamma. Några dagar senare så pratade jag med en av mina klasskompisar, som också är hbtq, och då sa hon något om att alla som är födda på våren, som jag, och hösten är bisexuella och då tog jag tillfället i akt och sa att jag var bi.
  /Bi boy
 • Jag kom ut efter 2 år och min föräldrar trodde mig inte först, men sen fick jag en flickvän. Allt blev bättre när jag kom ut och jag kände mig fri .
  /Anonym
 • Jag skrev till mamma på SMS att jag ville prata om något, och så kom jag ut som bisexuell. Det var några år sen o nu vet jag att jag inte är bi utan lesbisk men sexuell läggning är fluid och kan ändras över tid, kom ihåg att det är du som bestämmer vilken label (homo, bi, pan, trans, ickebinär mm.)

  du vill använda för dig själv/vilken du känner passar bäst för just dig och att det inte är fel att komma ut igen om du märker att det du kom ut som inte passar längre!
  /En demitjej som är lite beroende av HBTQI+ :)
 • Jag kom ut genom att ta undan mina föräldrar lite lätt där ingen kunde höra och börja fråga lite lätt vad dem tycker om hbtq+ då båda sa att dem tycker inget speciellt om det så sa jag på ett försiktigt sätt att jag är bi och har känslor för en kompis (som var tjej). dem tyckte inget illa om det och sen fick jag komma ut med skämt till andra familje medlemar när vi kolla på filmer m.m.
  /Racc00n_06
 • Jag brydde mig aldrig om att berätta för folk att jag är lesbisk, utan det kom på tal när det blev relevant genom att jag hade en tjej i mitt liv. Jag säger det alltid på samma sätt som jag hade sagt det om det vore en kille jag var kär i, för att normalisera och "anta" att den andra accepterar min läggning som helt normal. Ibland får jag följdfrågor som ex. om det bara är tjejer jag är intresserade av, och då brukar jag säga ja, fastän jag egentligen inte är helt säker- men det är enklare så. Vissa vet jag inte om de helt uppfattar vad jag sagt när jag enkelt säger hon om en partner, eller om de är så otroligt accepterande, men jag väljer att tro det senare. Att jag dessutom är demisexuell/graysexuell brukar jag inte säga. När jag tidigare berättat att jag är på det asexuella spektrat har jag ifrågasatts och blivit noga utfrågad på ett obekvämt sätt, så det avstår jag från nu. Det är dessutom mindre viktigt för mig att människor runtomkring mig vet det om mig. Den enda det spelar stor roll för är min partner, och i de sammanhangen har det alltid tagits emot väl. Min erfarenhet är att andra queer personer har bättre förståelse för asexualitet, och därför är jag glad att jag har några nära vänner som också är queer som förstår och accepterar mig fullkomligt.
  /S
 • När jag kom ut så skrev jag en lapp till min mamma och pappa där det stod allt om vad jag kände. Efter det så satte vi oss ner och pratade om det jag hade skrivit på min lapp.
  /Benji/:)
 • Jag sa till mamma att jag ville prata ensam med henne så vi gick upp till mitt rum. Där satt vi tyst i några minuter tills jag sen sa att jag gillar tjejer också! hon sa att det inte gjorde något och frågade om jag ville berätta för andra i familjen och jag sa att jag ville att hon gjorde det. det är oftast inte så farligt som det känns!
  /- N :)
 • Min mamma listade ut att jag var queer för att hon hade sett böckerna jag läste (jag läser mycket hbtqi+ böcker). Jag sa det till min pappa på en tunnelbanestation. Men det gick bra och båda accepterar mig.
  /Ebba
 • Mina vänner har alltid varit stöttande men framför allt en. Jag skrev ett sms till henne och vi pratade lite.
  /Flatan🏳️‍🌈
 • Min syster frågade vem jag hade crush på och då sa jag att det var en tjej och hon var helt chill med det.
  /cool person
 • Mamma frågade om jag gillade tjejer jag sa ja och jag skev att jag var lesbisk i ett sms till pappa.
  /Elin
 • Jag bara sa till mamma att jag dejtade en tjej så var hon okej med det. Typ samma med pappa.
  /Tzx435
 • Själv har jag aldrig varit jätteintresserad av att "komma ut". Jag förstod inte varför jag skulle göra det en så stor grej när min bror inte nånsin skulle liksom behöva sätta sin föräldrar ner vid ett bord och säga att han gillar tjejer. Så jag väntade och ville bara få fram det naturligt. Jag har vetat i flera år och jag hade även en känsla om att min familj skulle ta det helt okej. Den första som egentligen visste skulle jag vilja säga var min brorsa, han är liksom klassisk tonåring och skämtade alltid om att jag och andra var gay, så då började jag bara svara ja. Han: haha är du gay eller Jag: ja hahah. Sen så var det inte så mer med de. Och nu är mina smeknamn, gay, lebig och lebbianen.

  Men sen så "kom jag ut" till min mamma för lite över ett år sen. Bara vi två satt i vardagsrummet och hade lite tjejprat, tillslut frågade hon om jag tyckte nån va snygg i skolan. "Finns det någon som är snygg i skolan eller?" "...ja haha" "ooo vem, går han i din årskurs eller, han går inte i nian va, för de är ju som gammla gubbar med mushe o allt" "nej då det är i min årskurs" "eller föresten-, är det ens en han" ".. eh nej" "va, är det sant" "ja" "är du säker, så det är en tjej alltså" "ja". Sen tyckte jag det blev stelt så sa typ hejdå och gick upp till mitt rum.

  Däremot har jag aldrig riktigt kommit ut till min pappa. Det va vara typ ett halv år sen, kommer inte ihåg hur det kom upp men han frågade typ "det är tjejer du gillar eller hur?" "Ja" "okej, jag har känt på mig det men bara för att vara säker liksom". Så för mig var det ganska enkelt skulle jag säga. Jag har inte kommit ut till nån i skolan eller i mitt basketlag, men det är inte för jag vill gömma det, jag känner mig bara inte tvingad att komma ut, men jag skulle aldrig ljuga och säga att jag är hetero om nån frågar
  /lebiga personen (som min brorsa kallar mig)
 • Jag la ut på min insta att jag är bög.
  /R
 • Mina förälder läste mitt sms med min pojkvän .
  /hugo

Aktuella artiklar

Svara varandra

Behöver jag komma ut som asexuell?

Är det något man berättar förutom om jag någon gång skulle få en flickvän? Tacksam för svar!

Egna berättelser

Skrev till mamma att jag är bi

Det har funnits många tillfällen då jag skulle kunna sagt till mina föräldrar att jag är bi, men jag har aldrig fått ur mig orden. Så en kväll skrev jag en text där jag skrev hur jag kände på min dator.

Egna berättelser

Så här kom jag ut

Vi snackade om hemlisar och sånt på en sleepover och jag tänkte att det var rätt läge att säga. Jag började med att fråga henne om hon någonsin gillat en tjej.

Svara varandra

Hur får jag som gaykille pojkvän?

Hur ska jag göra för att få pojkvän? Jag är en snart 17-årig gay-kille.

Egna berättelser

Att komma ut är det bästa jag gjort!

Jag var livrädd för att berätta. Jag skadade mig hellre på många olika sätt. Vad skulle dom tycka? Vad skulle dom säga? Skulle dom fortfarande älska mig? Låta mig få komma hem?

Egna berättelser

Jag är pansexuell och det känns najs!

Efter många timmar i tiktoks värld bestämde jag mig för att jag var bisexuell, punkt slut. Jag har lyckats fyllt 13 år. Det var omkring här som jag började få små förtjusningar i tjejerna i klassen. I vår klass fanns det bara 5 tjejer inklusive mig, och jag var kär i allihop.

Till toppen av sidan