Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning

UMO frågar: Hur kom du ut?

Här kan du läsa och lyssna på hur andra gjort när de kommit ut med sin sexuella läggning eller könsidentitet. Du kan också skriva hur du själv kom ut.

Så kom Eirin ut som trans

Eirin ger tips om att komma ut som trans och berättar hur andra reagerade.

Svar: 

 • Jag är en 14-årig kille som har gått igenom de flesta sexualiteter och könsidentiteter. Jag har identifierat mig som trans i flera perioder. Just nu identifierar jag mig som en Trans kille och Omni-sexual. Jag funderade en lång period på hur jag skulle berätta för personer vem jag faktist var. Jag la ut hur jag kände mig just då i sociala medier och många respekterade mig, men många blev äcklade och stressade. Efter att ha varit utte till min skola och vänner valde jag att komma ut som trans kille till min mamma ungefär mars 2022, hon var väldigt stödjande och frågade om min sexualitet också. Jag berättade också för henne att jag var bisexuell (just då), och förvånansvärt nog sa hon till mig att hon också var bisexuell! Även tills denna dag är jag fortfarande inte utte till min pappa, eftersom han är mer åt homofobiska hållet. Men min bror är också väldigt stödjande. Jag har alltid trot att min bror har varit homofob, men han berättade till mig att han inte bryr sig alls om kön på den han tycker om ett tag sedan. Nu för tiden bryr jag mig inte ett skit om vad andra tycker om mig. respektera mig eller inte, I don't care. Bara att någon inte snackar skit om mig. Kom ut om du vill, men känn dig aldrig tvungen eller pressad till att göra något du inte vill eller vågar <3
  /Miles<3
 • Jag är en 13 årig tjej som alltid känt att jag gillar tjejer, men på något sätt killar också. Mina kompisar brukar alltid snacka om hur snygga de tycker vissa killar är och jag kan hålla med dem men på något sätt har jag alltid dragits till tjejer också. För två år sen kom jag ut som bisexuell. Det var inte så jobbigt att berätta för mina föräldrar för de har alltid varit så stöttande i den frågan. Men när det gällde mina kompisar var det svårare, jag var rädd hur de skulle reagera, om de inte ville fortsätta vara min kompis, som tur gick det ganska bra. Om du funderar på att komma ut tycker jag inte att du ska tvivla på det!!! Ännu dagligen kan jag fundera på om det var rätt beslut för nu känns det som om jag bara gillar tjejer🏳️‍🌈
  /Lesbisk…🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
 • Jag är en 13 årig tjej och jag vill berätta om när jag kom ut. Jag hade redan kommit ut som bisexuell (jag var inte så säker då) men sedan så kom jag på en sak ''jag har aldrig känt mig attraherad till en kille, liksom, någonsin.'' Så jag gjorde lite research, gick in på ''am I gay test'' och fick reda på att jag är lesbisk.

  Jag berättade först för min bästa vän och hon behandlade mig som en vanlig människa, samma som förut och sedan för mina andra vänner, de var också där för mig och gav mig lite råd hur jag skulle komma ut till mina föräldrar. Men jag var inte redo eftersom jag trodde att dom skulle tro att jag fejkade det. Men jag berättade för min bonuspappa och han sa att det var helt okej och han stöttade mig väldigt mycket, det gör han fortfarande lol.

  En dag gick jag hem och bestämde mg sedan för att berätta för min syster och bad henne att inte berätta för någon, att det inte behövdes och att jag inte hade kommit ut helt än. Så höll jag på i kanske 4 månader tills min mamma och pappa började fråga om jag fått en pojkvän än och just då hade jag fått en flickvän så jag sa nej och innan dom hann säga något mer sa jag att jag hade en flickvän istället och dom var överraskade. Min mamma sa att jag skulle bestämma mig och jag sa sedan ''Jag tycker om tjejer, jag har kommit på att jag har aldrig riktigt tyckt om killar på det sättet''. Min pappa var lugn och det var min mamma också. Jag har velat komma ut till min skola också för att det känns väldigt bra att bara, vara mig själv men jag kommer vänta lite med det haha.

  Om det är någon där ute som ser detta och vill komma ut själv kan jag säga att det kan vara tufft i början men man måste inte ha en ''dramatisk'' presentation för alla i hela världen, utan ta det steg för steg, börja kanske berätta för din kompis eller någon annan som du litar på :)
  /Miranda_the_lesbian_pand
 • Hej jag är en 17 årig som precis har kommit ut och berättat för mina föräldrar att jag är gay. Mina föräldrar tog det inte alls dåligt och rekommenderar att ni vågar eller berättar det till någon ni känner! Med detta sagt var stolt över er själva, mår så mycket bättre nu.
  /Harry, 17 år
 • Jag har alltid känt att jag bara gillar tjejer (jag är tjej) och hade aldrig berättat för någon, men på sommarlovet så satte jag lesbiska flaggan som profilbild på TikTok. Det kanske inte räknas som att komma ut men folk såg det ändå och blev förvånade! Jag fick några homofobiska kommentarer, men jag brydde mig inte så mycket.
  /Agnes <3
 • Det var pinsamt när jag kom ut till min mamma men det var inte planerat att jag skulle göra det men jag hade skapat ett konto på TikTok om att jag var lesbisk. En dag när jag tänkte lägga ut en video och fråga ifall någon vill bli tillsammans så såg hon det. När jag såg att hon såg så sprang jag in på toan och låste men hon förstår inte först så då började hon skrika på mig för att jag hade skrivit lite konstiga ord och jag började gråta jättemycket.

  Men när jag väl kom ut från toan så förklarade jag allt och hon förstod men känner mig fortfarande inte som att jag är ute för jag är inte säker ifall jag är lesbisk eller bi eller pan det känns fortfarande konstigt men jag kysste en tjej och det kändes otroligt bra och jag blir bara äcklad av att se killar.
  /Lesbisk i hemlighet🏳️‍🌈🏳️‍🌈
 • Jag är trans och känner mig som kille behövde inte direkt komma ut då jag alltid har identifierat mig som kille. Har familj, släkt och vänner som accepterar mig för den jag är och det är jag väldigt tacksam över.😊
  /Oskar 18 år
 • Jag började få känslor för en tjej, då jag frågade helt enkelt chans på henne och hon sa ja! Då berättade jag bara för mina kompisar, och hon började hänga en del med oss, men sen kände jag att det inte riktigt funkade pga att jag inte vågade berätta för mina föreldrar. Idag är vi bara kompisar, och jag planerar att berätta när jag känner mig redo! Jag tänkte börja med mamma, av ngn avledning känns det lättare, och sen så kommer hon nog berätta för pappa! Jag känner mig ändå ganska trygg med att berätta för att mina förekdrar känns väldigt accepterande till folk som är bi, lesbiska eller gay. Vi har t.ex Pride- flaggan uppe i våran flaggstång väldigt ofta! Jag vill bara önska stort lycka till, till alla er som planerar att berätta för ngn/några!❤️
  /Människa 2.0
 • Jag kom ut till mina föräldrar via sms för att jag var rädd för hur de skulle reagera. Nu frågar de "Så min son, har du någon flicka du kollar in... eller pojke?" :) Jag hade tur att ha en så förstående pappa, kan inte säga samma sak om min mamma men hon försöker och det räcker.
  // Det kommer bli bättre <3
 • jag har aldrig riktigt gjort det till en stor grej med just sexualitet. först sa jag bara att jag gillade en tjej och några år senare sa ja att jag gillar killar också. däremot, när jag skulle komma ut som trans var det väldigt jobbigt. jag var rädd och visste inte riktigt hur folk skulle reagera, men när jag kom ut till min familj så gjorde jag det genom att skriva ett brev till pappa där jag förklarade min könsidentitet och bad honom att berätta om det för mamma
  /afab15
 • Jag har väl inte riktigt "kommit ut" men jag har berättat för en annan bi- vän och en nonbinary lesbian vän.
  /Queer bisexual girl🏳️‍🌈🧸
 • Jag har inte riktigt listat ut min sexuella läggning än men jag kände att jag ville säga något till min mamma förra sommaren, så jag sa bara:”Jag är inte helt straight.”
  /Queer girl🌈
 • .Jag bara sa det för mina vänner först och sedan min mamma
  /En 16 årig bi tjej
 • jag sa att jag hade en samkönad parter.
  /Bögen i buren
 • När jag var 14 kom jag ut som bi för min mamma. Hon tog det jättebra och var väldigt stöttande. Men när jag efter flera månader kände mig lite mer bekväm men egentligen inte helt redo kom jag ut för min pappa också. Han hade tidigare sagt en del hbtq-fobiska saker så jag visste att hans reaktion skulle vara negativ mem jag ville ändå att han skulle veta. Han blev chockad och frågade varför jag hade bestämt mig för det, hur jag kunde veta det och ifrågasatte mig. Det har gått tre år sedan dess och nu definierar jag mig som lesbisk. Men det jobbiga är att jag inte känner mig bekväm överhuvudtaget när han är i närheten för jag vet vad han tycker om hbtqi-personer. Jag känner att min läggning är en stor del av den jag är eftersom jag så länge förtryckt den men nu är bekväm och mer självsäker. Det lär dröja innan jag kommer hem med en flickvän som min pappa får träffa men jag känner inte heller ett måste över att han ska vara en del av mitt liv när jag träffat tjejen jag vill gifta mig med.
  /regnbågstjejen
 • Jag har inte kommit ut till mina föräldrar än (det är en work in progress), men jag började med att berätta på ett konfirmationsläger när vi pratade lite om sexuell läggning och mina kompisar frågade mig om vad jag hade för läggning och då svarade jag bara på deras fråga. Nu har jag väldigt mottagliga människor i min närhet och har tur med det, men det är iallafall min historia.
  /Omnisexuell tjej
 • Första personen jag kom ut till var min bästa vän och det började med att vi tittade på film för vi hade pyjamasparty och sen så tittade vi båda på en bild på en snygg tjej sen tänkte jag tänk om hon också är bi och jag kommer ut till henne idag och sen fick jag panik och sen så sa hon att hon var bisexuell och sen sa jag VA PÅ RIKTIGT!!! Och sen sa jag att jag också var bisexuell och hon trodde jag var jättestraight sen så kändes allt jättebra och jag blev så lycklig och stolt över mig som kom ut till min bästa vän.❤️🌈
  /*bi panik* personen
 • Jag var ganska rädd när jag först var pansexuell (nu e ja nt d förresten) men jag sa det till mamma å pappa å en av deras kompisar på en restaurang för vi snackade om sexualiteter och mamma sa att hon trodde jag var bisexuell men då sa jag att ja va pan. När jag kom ut som bög var det mycket enklare för jag visste att mina föräldrar stöttade mig så jag sa bara "Mamma/pappa, jag är bög"
  /Bögenhihi
 • Jag blev mobbad (pga att jag var lesbisk) och min närmaste vän skrev det i klasschatten och sen smsade jag min mamma om att jag blivit mobbat och hon sa sedan till min pappa och ja..
  /En kort person
 • Jag hade lätt att komma ut till mina föräldrar för att både min morbror och moster inte är straighta. Mina föräldrar har aldrig på något sätt varit homofobiska. Jag kommer inte ihåg exakt hur jag kom ut till min pappa men jag kommer ihåg hur jag kom ut till min mamma. (Jag är Bisexuell) Jag satt i bilen med henne och min lillebror och så sa jag att jag länge hade funderat över min sexualitet och min mamma sa mest, ”Jaha okej”. Så berättade jag att jag inte riktigt var säker vad min sexualitet var och hon var fine med det. Sen några veckor senare tog jag upp ämnet igen och då sa jag att jag var bi och så var det med de.
  /Biet 🐝
 • Jag kom ut till mina vänner först, den förste som jag kom ut till var den kille i klassen som jag har en crush på vilket är lite konstigt. Jag kom ut till min pappa i bilen efter en träning, han tog det okej, han sa att jag inte kunde veta det för att jag var för ung men han sa att han fortfrande älskade mig, han glömde det efter en vecka.

  Min syster tog det nästan lika bra fast hon förstod inte riktigt när jag sa det. Hon verkade också ganska negativ. (Jag har en gissning på att hon är asexuell). Tyvärr har jag inte kunnat komma ut till min mamma än fast hon kommer att ta det bra.
  /GayGurkan
 • Jag pratade med min mormor som jag är väldigt nära s, sen hjälpte hon mig att prata med mamma om det.
  /they/them
 • Jag är typ halvt inne och halvt ute ur garderoben just nu. Många vet att jag är trans, men långt ifrån alla. Jag har haft supersvårt att acceptera mig själv trots att jag vetat att jag är kille i över fem år snart. Nu börjar jag snart bli redo att komma ut och det är så läskigt men det känns också väldigt skönt när fler och fler börjar få veta sanningen.
  /dricker te
 • Jag sa bara att jag hade en flickvän och då sa de bara grattis❤️
  /Tjej
 • Jag är trans, sa bara till mamma att jag ville påbörja könsdysforiutredning och hon reagerade ungefär på samma sätt som om jag sa att jag åt frukost imorse, ingen stor grej men good for you. Till resten i min släkt och vänkrets etc etc bytte jag bara namn och alla fattade. Tror jag hade rätt stor tur med att vara omringade av stöttande personer.
  /Mio klio haha
 • När jag va 10 så började jag fundera på om jag va bisexuell eller inte och jag va väldigt rädd att folk inte skulle acceptera det. Men sen upptäckte jag att jag va kär i en tjej i min klass. Jag sa det till min bästa vän och hon tyckte bara det va roligt att jag har hittat någon jag gillade. Men jag va fortfarande osäker om hur jag ska säga det till mina andra vänner och speciellt till min familj och släktingar och den tjejen jag va kär i.

  Men mina andra vänner frågade vem jag va kär i. Jag vågade inte berätta så jag sa ledtrådar och den tjejen jag va kär i va där också. Men hon och mina vänner trodde det va andra killar i min klass. Men de pratade om det på lunchen och det sitter vid ett annat bord. Men de tittade lite konstigt på mig. Sen på rasten frågade de om jag va kär i den här tjejen och sen sa jag bara det. Dem sa att det inte va något konstigt. Sen 1 månad senare sa jag till den tjejen jag va kär i men hon va inte kär i mig och jag blev jätteledsen.

  Sen när jag kom hem sa jag allt till mamma men jag har inte sagt det till någon annan i familjen och mamma sa att hon kommer alltid älska mig. Sen upptäckte jag att den tjejen va inte min typ heller. Jag har inte sagt till pappa om det. Sen är vi inte så nära varandra. Han bor i Göteborg. Men våga va sig själv och nu börjar jag tror jag är lesbisk.
  /En kanske lesbisk tjej!
 • Jag kom ut genom att jag bakade en kaka med gay-flaggan som färger. 🏳️‍🌈
  /Bert
 • Hej! Jag är en lesbisk fjorton årig demigirl. Jag kom ut till mina vänner som lesbisk först, genom att starta en konversation om hbtq+ communityn, och sedan bara säga "jag är lesbisk". Fick bara bra reaktioner till det. Jag kom ut till min mamma som lesbisk på ett annat sätt. Jag har ritat i nästan hela mitt liv, så jag ritade en bild (minns inte på vad) och skrev "i love my lesbian daughter" längst ner på bilden. Sedan gjorde jag bilden till hennes bakgrundsbild. När hon såg bilden sa hon "Jag tog för givet att du visste att jag visste".

  När jag kom ut som demigirl sa jag bara "jag är en demigirl, och är bekväm med hon/de pronomen". Fick bara bra reaktioner från mina vänner. Mamma frågade först vad en demigirl är, så jag förklarade, sedan nickade hon och sa "i love you". Jag har varit ute som lesbisk i ca två år nu, och har nog aldrig känt mig mer som mig själv <3 Om du någonsin känner dig som att du inte är älskad, kom ihåg att jag älskar dig som du är/p <3
  /Rie <3
 • Jag gick in med min pojkvän direkt till mina föräldrar och sa till dom som det var.
 • Jag är lesbisk, eller kanske inte har någon läggning... JAG GILLAR INTE KILLAR IALLAFALL! Jag kom ut till min mamma för ungefär en vecka sen kanske, hon är den ända jag har gjort det till. Jag sa inte riktigt "jag är lesbisk" utan vi låg i soffan och hon frågade om jag tyckte någon var snygg i skolan för vi pratade om skolan. Jag svarade ja, och då frågade hon vilken klass och årskurs, jag svarade inte och hon börja prata om ifall jag gillade någon i 9 eller 8 skulle det vara en gubbe och hon skojade runt lite. SEN FRÅGADE HON OM DET ENS VAR EN "HAN" OCH JAG SA NEJ. sen svarade jag på några frågor och allt gick bra tror jag✨ Just nu tänker jag kanske komma ut till resten av familjen snart, inte redo än dock
  /Obsessed with girls😵

Aktuella artiklar

Svara varandraBehöver jag komma ut som asexuell?

Är det något man berättar förutom om jag någon gång skulle få en flickvän? Tacksam för svar!

Egna berättelserSkrev till mamma att jag är bi

Det har funnits många tillfällen då jag skulle kunna sagt till mina föräldrar att jag är bi, men jag har aldrig fått ur mig orden. Så en kväll skrev jag en text där jag skrev hur jag kände på min dator.

Egna berättelserSå här kom jag ut

Vi snackade om hemlisar och sånt på en sleepover och jag tänkte att det var rätt läge att säga. Jag började med att fråga henne om hon någonsin gillat en tjej.

Svara varandraHur får jag som gaykille pojkvän?

Hur ska jag göra för att få pojkvän? Jag är en snart 17-årig gay-kille.

Egna berättelserAtt komma ut är det bästa jag gjort!

Jag var livrädd för att berätta. Jag skadade mig hellre på många olika sätt. Vad skulle dom tycka? Vad skulle dom säga? Skulle dom fortfarande älska mig? Låta mig få komma hem?

Egna berättelserJag är pansexuell och det känns najs!

Efter många timmar i tiktoks värld bestämde jag mig för att jag var bisexuell, punkt slut. Jag har lyckats fyllt 13 år. Det var omkring här som jag började få små förtjusningar i tjejerna i klassen. I vår klass fanns det bara 5 tjejer inklusive mig, och jag var kär i allihop.

Till toppen av sidan