Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning

Hur kom du ut?

Här kan du läsa och lyssna på hur andra gjort när de kommit ut med sin sexuella läggning eller könsidentitet. Du kan också skriva hur du själv kom ut.

Så kom Eirin ut som trans

Eirin ger tips om att komma ut som trans och berättar hur andra reagerade.

Svar: 

 • Jag sa till mamma att jag mår bättre hos henne än hos pappa för att det är svårare att vara sig själv hos pappa. Och mamma frågade på vilket sätt jag menade och då sa jag att jag är gay och vilken typ och så pratade vi vidare.
  /Emilia
 • Jag sökte upp låtar på musikwebbar, då jag alltid har älskat musik. Jag lyckades hitta en låt om min sexualitet och bad mina föräldrar att lyssna på den enskilt med mig. Jag bad dem att lyssna på låttexten, då det förklarade min sexualitet. Sedan lät jag dem ställa frågor.
  /M :D
 • Jag berättade till min flickvän att jag är bisexuell har tagit år och dagar för mig o se mig som bisexuell. Är gladare nu och hon är också bisexuell så hon blev stolt och glad att jag kom ut som bi mvh kille som kom ut som bi.
  /H
 • Jag var i ett bråk med min pappa om skolan. Sen frågade jag varför man skulle vilja va vän med ett ”bisexuella Emo”. Så börja vi prata om det och så sa han att han stötta mig för den jag var och skulle göra allt i sin makt för att jag skulle kunna va den jag är.
  /”Bisexuella Emot”
 • När jag var säker på min sexualtitet kom jag ut till några skolvänner (ofta när vi körde sanning eller kånka sa jag typ "haha jag är immun mot frågor om kärlek för jag är aroace lol") eller så säger jag det bara när vi pratar lite snabbt (så glömmer de bort det säger jag det någon annan gång så har de glömt bort det och då måste jag förklara vad det är igen lol).

  Tog mycket längre att komma ut till ens en förälder (har kommit ut till min mamma men inte pappa) för när jag frågade dem typ "vad tycker du hbtq" så säger de ofta att de "accepterar" det men tycker att saker som inte är "välkända" (som typ homo- eller bisexualitet) inte är verkliga identiteter och att de bara är för personer som vill känna sig speciella (yikes).

  Frågade min mamma vad hon tyckte om asexualtitet och hon sa typ att det var konstigt och en sjukdom (?) (i retrospekt vet jag inte varför jag kom ut till henne). I alla fall tog jag upp det i en konversation när jag klagade på en kille från mina scouter som sa att aroace personer inte finns och sa typ "ok så jag e inte straight men jag e inte gay heller. eller bi. eller pan. jag e ace. aroace till och med" och hon sa ok och så hände inget mer (vilket var precis det jag hade hoppats skulle hända så yay). 

  Scouterna som jag går på är lite konstiga för att typ en extremt stor andel (typ hälften) är någonstans på hbtq-spektrumet men ändå så har den varit lite mindre accepterande än andra ställen (fortfarande väldigt chill dock).

  Jag kommer berätta den mest... prominenta (säger man det?) historien. En gång så chillade jag med min vän (som e kille och jag e tjej, kom ihåg det det e viktigt för historien lol) på ett scoutmöte och en kille som går där kom fram och sa "ni är ihop". Vi sa att det var en fysisk omöjlighet för oss att ens vara kära i varandra för att han är gay och jag är aroace och han frågade vad aroace var för något (ok vanlig fråga) och en annan av mina vänner sa att det betydde att man inte gillar någon.
  Han sa att det inte existerar men alltså... jag är här? framför dig? syns jag inte tydligt nog? En annan gång sa någon att de hört att jag var gay och jag svarade att jag faktiskt var aroace. De frågade vad det var och jag sa att det betydde att jag inte blev attraherad av någon och de sa att det var konstigt för att typ "alla blir kära" men de sa typ "förlåt" direkt efter och de verkade inte mena särskilt illa. Detta blev alldeles för långt så om du läser alla svar och ser denna massiva klump obetydlig text kan du hoppa över det finns inget intressant här. Tack och adjö!
  /why like people when you can like alternative rock
 • Jag kom ut inför min bästis som rör sig nånstans inuti i hbtq+ cirkeln.
 • Jag började komma ut som bög när jag var 17. Jag började med vänner och mina systrar - personer som jag visste skulle stötta mig.

  Sedan berättade jag för mamma via telefon (jag vågade inte ta det öga mot öga). Hon brast ut i gråt och lade på luren. Det var svårt att somna den kvällen... När vi pratade igen sade hon bland annat att jag inte skulle berätta för pappa, och att jag inte skulle säga det till någon. Några år gick, och från ingenstans sade min mamma att hon hade berättat för pappa.

  Vi pratade aldrig om det efter det. Det var ett av flera tabuämnen i familjen. "Om vi låtsas som att inget har hänt så behöver vi kanske inte tänka på att vår son är bög?" Jag bjöd in till samtal för jag kände att vi måste börja kunna prata om det. Jag förklarade hur jag kände, vad som gjorde mig ledsen i det hela, och de förklarade att de inte förstod, att de äcklas av det, och på frågan om de skulle bli lyckliga för min skull om jag en dag gifte mig sade de 'nej'.

  Åren gick och inget kändes bättre i relationen med mina föräldrar. Skulle de någonsin försöka att förstå? Försöka lära sig vad det innebär att vara HBTQ? Hur man som förälder kan finnas där och stötta? Jag har sagt upp kontakten med mina föräldrar. Det var lite över ett år sedan. Jag orkade inte vänta på att de skulle bli de personerna jag behövde att de skulle vara. Jag mår bättre utan den giftiga energin i mitt liv.
  /Robin
 • När jag kom ut till min mamma så var det tidigt på morgonen innan jag skulle gå till skolan. Min mamma älskar ett program som heter (Älskar Älskar inte) som ni kanske kan höra på namnet vad det handlar om 😅 men vi satt i vår soffa och kom in i samtalet bröllop och då frågade min mamma om jag skulle gifta mig med en kille och innan jag han tänka så sa jag nej och då frågade hon samma sak fast med en flicka och jag sa ja .

  Hon tog det bra men var lättad att jag inte var trans som jag blev arg på men resten e lugnt. Jag har inte kommit ut för min pappa men känner ingen lust för det . Men som slutord vill jag säga att känn ingen press på dig själv när det gäller att komma ut till dina föräldrar för man ska inte ens skaffa barn om man inte kan acceptera sitt barns sexualitet eller kön . Och att det e ditt val inte deras.

  Men kom i håg att du e inte ensam om vad du tycker och känner och om du känner dig osäker så försök att ta reda på mer om Hbtqia+ och känns det rätt så gör det de . Ok men nu måste jag sluta skriva för annars kommer det här bli en hel bok . Ha det bäst hej då!
  /Celia
 • Jag och min mamma snacka i köket och laga mat dagen efter alla hjärtans dag. Hon fråga om jag hade fått något brev från någon kille klassen. Jag svarade att jag hade fått ett från en tjej jag tyckte om därav att hon fråga om jag gillar killar? Vilket jag gjorde. Sen om jag gillar tjejer? Vilket jag gjorde. Allt slutade bra och hon blev positivt överraskad men hoppades egentligen att jag skulle vara lesbisk för att ”slippa killar”.
  /Roten
 • En dag bestämde jag mig, jag hade köpt pride flaggor några dagar innan och kände mig stolt över vem jag är. Min bästa vän vid den tiden och mina föräldrar visste om min läggning, alltså visste de jag brydde mig om mest redan sanningen om mig.

  Det var läskigt att komma ut till mina föräldrar, jag var så rädd men det slutade med kramar och kärlek. Jag kom ut till alla på sociala medier, jag hade köpt pride flaggor och jag tog kort på dessa när de var uppsatta runt om i mitt rum, jag satte på mig en regnbågsfärgad hatt och tog kort.

  Jag skrev i min caption på instagram vad för läggning jag kände igen mig i och vad den betydde. Det kändes fantastiskt och jag var äntligen fri och mig själv! All ångest föll av mig som en för stor kofta.
  /Annika
 • Jag berättade först för mina vänner och dem accepterade mig och sedan så kom de ut själva. Min storasyster vet också att jag är bi typ 98% lesbisk och 2% straight. Men ingen annan vet. Jag vågar inte berätta för min pappa och bonusmamma för jag vet att de kommer bli typ arga. Men jag tror att min mamma och bonuspappa vet. Man måste ha mod när man kommer ut och de man kommer ut till ska man lita på!
  /Belladonna12
 • Först så trodde jag att jag var bi men så berättade en av mina kompisar om att vara Pansexuell och jag tyckte att det stämde väldigt mycket in på mig. Så först kom jag ut för mina kompisar och sedan för min pappa och min bonusmamma. När jag kom ut som bi så hade vi sexualkunskap och vi pratade om sexuella läggningar och då räckte jag upp handen och sa "Jag är bisexuell" men ja, det visade sig att jag inte var bi utan att jag var pan.
  /Pan-dan🏳️‍🌈
 • Jag blev ihop med en tjej när jag var 9år och kom ut när jag var 11år och jag skrev ett meddelande till mamma och min pappa. Och dom stöttade mig på alla sätt. Våga vara dig själv om nån tycker det är fel så har dom nått fel! Tro på dig själv!
  /En bi 🏳️‍🌈tjej
 • Jag hade vetat länge att jag var bi. Jag började bli kär i tjejer när jag var 11 år gammal. En natt blev jag så pass ledsen att jag inte kunde inte hålla det inne! Jag hade sagt till mina vänner, dom reagerade inte så mycket men min mamma gjorde det, hon sa ”du är alldeles för ung för att veta att du är bi!” Nu vet jag inte vad jag ska säga till henne men ett tips: var INTE tveksam när du kommer ut!
  /En rädd bi 🏳️‍🌈
 • Jag kom ut efter flera år av funderande. Jag har sen jag varit liten hört att jag skulle vara bög. Varför var olika anledningar men förmodligen för att jag inte hade några djupa vän relationer med andra killar. Hade inga feminina drag eller så. Utan de ville bara ha nåt att säga. Men till min komma-ut-historia:

  Jag är idag 16 år och kom ut som homosexuell för lite mer än en månad sen. De hela gick bra för jag hade pratat med en annan kille och sen så flöt det på så att mina föräldrar visste. Vi var aldrig en grej men mådde så pass bra så jag kunde berätta att jag gillade killar och de tog de bra. Mina vänner bara ja vi har alltid nånstans trott att de var så och de spelar ingen roll bara du är lycklig. Men eftersom jag hört ordet bög riktat mot mig var de svårt för mig att själv komma till insikt med att jag faktiskt är bög.

  Nu när jag nu kommit till insikt med de är jag så lycklig och struntar i om folk skulle vara på mig om de. För jag är säker i mig själv och de är nåt jag tycker är så viktigt att man ska vara, men man blir oftast de efter att man kommit ut. Hoppas ni andra som läser detta har en bra komma ut historia vet att de är jobbigt men oftast så blir de så mycket bättre när man kommit ut.
  /Zeb
 • Det började när jag fick reda på att jag blev kär i en tjej. Jag var rädd att förklara för någon men en dag så berättade jag för min kompis. Sen efter det så började att berätta för flera kompisar, men ett problem var att jag inte hade berättat för mamma eller pappa än. Men jag började med att skicka ett meddelande, men mammas mobil hade gått sönder så hon kunde inte se det.

  Jag testade att prata med henne men det kom aldrig fram så ja skrev en lapp till henne. Då sade hon att hon tyckte att det inte var något fel med det, men jag berättade aldrig för pappa. Men jag kom ut för klassen genom att skicka det till en WhatsApp grupp. Det var en kille som skrev massa gråt emojis och då frågade jag vad han menade med det. Han hade tydligen haft en crush på mig så han var lite ledsen men de flesta brydde sig inte👍
  /Ananda
 • Jag skicka ett långt och länge planerat sms till mamma och pappa!
  /Pansexuell
 • Så först då sms jag med min kompis som också är trans. Vi satt bredvid varandra på rasten när det hände. Glömmer aldrig fejset han gjorde lol. 😂 Sedan några veckor senare kom jag ut till mina andra kompisar. Jag kom aldrig ut inför klassen irl, men jag skrev på Snapchat. Först så fick jag en massa frågor men det lugnade ner sig efter ett tag.
  /Jayden
 • Ingen av mina föräldrar vet om att jag har varit bisexuell under min tonåren. Fick veta det för 5 år sedan att jag var de och jag är de. Men också så är jag queer person att man behöver inte bry sig om vilket kön jag är och vilken läggning jag tillhör eller hur jag se ut. Jag är mig själv och jag får se hur som helst ut.
  /Bisexuell och queer person
 • jag blev till sammans med en tjej och visste inte om min familj skulle älska mig om jag var bi. Men när jag berättade sa min mamma att hon oxå hade varit de och alla respekterade mig för den jag va.
  /ella
 • Jag och min kompis körde den smått barnsliga leken där man säger ”ärdubögsägva” snabbt i hopp om att andra parten missar orden som sägs och då säger ordet i fråga (va). En dag sa min kompis ”ärdubögsägva”. Och jag svarade tydligt och självsäkert med va, fast denna gången trots att jag hörde vad det var han sade. Och efter det var min sexuella identitet helt enkelt bara ute i det öppna
  /Adam
 • Jag har alltid haft turen att ha en familj som är väldigt öppen, men har istället fått komma ut på andra ställen vilket har varit väldigt nervöst. Närmare bestämt mitt fotbollslag. Länge har jag försökt hålla det faktum att jag är attraherad till andra tjejer gömt då jag har haft en rädsla för att mina kompisar och lagkamrater ska titta annorlunda.

  Då tror jag också att min sexuella läggning gjort att jag känt mig ganska annorlunda från resten av mitt lag vilket i sin tur gjort att mitt "komma ut" kändes mycket värre. Särskilt eftersom att de flesta tjejerna reagerade med att fråga mig om jag hade en crush på dem.

  Några år senare. Nu fyller jag strax arton och är en stolt bisexuell tjej som ofta råkar komma ut genom att skämta om min sexuella läggning. Jag har lagt märke till att människorna runt omkring mig (fotbollslag, vänner, familj och klasskamrater) inte bryr sig särskilt ofta och inte gör det till en särskilt stor grej. Vilket ärligt talat gör mig glad, då känner jag mig inkluderad och inte särskilt annorlunda. Som sagt var, de senaste gångerna jag kommit ut har varit genom skämt (ofta av misstag hahaha)
  /Kaotisk Bisexuell fotbolls och annat nörd
 • Jag tog in mina föräldrar i ett rum en dag och började med att säga ” vad tycker ni om hbtq?” De sa att de accepterar de och att de inte har något emot det alls” Så då sa jag, ”Jag är Bisexuell ” då blev de först förvånade, för att jag hade täckt över det så bra att ingen hade kunnat tänka sig det.

  Men sedan så sa de, ”Det enda vi vill är att du ska må bra och vara lycklig och vi älskar dig och kommer alltid att göra det oavsett". Så då kändes det skönt att äntligen ha berättat och att de tog det bra.

  Men det känns lite svårare att komma ut till kompisarna på något sätt, men jag kommer kunna komma ut till mina vänner med tiden. Men just nu är jag bara glad att mina föräldrar vet.
  /a human being🤙
 • Jag sa bara att jag var lesbisk och gay men alla trode mig inte. Men sen så såg dom min tjej så nuu tror alla på mig och alla stöttar mig.
  /kelly
 • Man ska ringa eller prata med personen irl. För om man vill verkligen berätta hur man känner så är det bättre att ringa och de istället för att skriva.
  /Wilma
 • Jag hade läst på innan om hur man kunde göra det. Tipsen som passade mest var att skicka ett sms vilket var det jag gjorde. När jag kom hem från skolan så skickade jag till mina föräldrar och förklarade hur jag kände. När min mamma kom hem pratade vi om det. Pappa ville att jag skulle veta att han tyckte det var okej och att jag skulle få tid att tänka på det mer. Jag hade redan berättat för mina bästa vän och min syster kunde nog ha gissat så hon var inte för förvånad.
  /Milo <3
 • Har aldrig känt mig som en tjej eller kille. Tog mig 10 år att komma ut. Men väljer att klä mig som tjej ändå fast jag identifierar mig som icke-binär å mitt pronomen är hän och jag är pansexuell. Men det var jävligt svårt att komma ut ingen tog mig på allvar. Har slutat lyssna på dem som använder fel pronomen. Varje gång jag träffar en ny människa så säger jag hej jag heter L*** mitt pronomen är hän. Så får de säga sitt namn och pronomen. Säger inte till sånna som verkar lite efterblivna endats nytänkande får veta. Kom ut efter att ha sätt en massa videos om hbtq+ personer.
  /Icke-binär som älskar glitter
 • Jag visste redan ca 7-8 månader att jag är icke-binär, och sen, efter att jag redan hade chattat med min tjejkompis väldigt ofta i de sista månaderna och vi hade ett väldigt bra förhållande. Och en gång sa jag bara "jag måste berätta en grej" "jag är icke-binär".

  Sen var jag väldigt orolig vad hon skulle svara, men hon sa bara "okej" "jag har inget emot men jag är glad för förtroendet, tack att du berättade". Efter att hon hade reagerat så förståeligt hade jag det lättare att i en (vanlig) konversation kunna berätta det ganska enkelt för de andra.
  /15åring
 • Jag skrev bara till mina vänner att jag hade kommit på att jag är bisexuell. Jag kom på att jag är bisexuell ganska nyligen för typ 4 dagar sen så jag har inte kommit ut till alla än. Jag har alltid trott att jag var straight men för några veckor sedan så började jag få tankar om hur det skulle vara att vara ihop med en tjej men jag förstod inte vad det innebar. Fast sen började jag skriva med en tjej för typ 4 dagar sedan och det kändes rätt.
  /Salma
 • Man måste känna sig redo för de kan ta lång tid.
  /Selma,Alex

Aktuella artiklar

Svara varandra

Behöver jag komma ut som asexuell?

Är det något man berättar förutom om jag någon gång skulle få en flickvän? Tacksam för svar!

Egna berättelser

Skrev till mamma att jag är bi

Det har funnits många tillfällen då jag skulle kunna sagt till mina föräldrar att jag är bi, men jag har aldrig fått ur mig orden. Så en kväll skrev jag en text där jag skrev hur jag kände på min dator.

Egna berättelser

Så här kom jag ut

Vi snackade om hemlisar och sånt på en sleepover och jag tänkte att det var rätt läge att säga. Jag började med att fråga henne om hon någonsin gillat en tjej.

Svara varandra

Hur får jag som gaykille pojkvän?

Hur ska jag göra för att få pojkvän? Jag är en snart 17-årig gay-kille.

Egna berättelser

Att komma ut är det bästa jag gjort!

Jag var livrädd för att berätta. Jag skadade mig hellre på många olika sätt. Vad skulle dom tycka? Vad skulle dom säga? Skulle dom fortfarande älska mig? Låta mig få komma hem?

Egna berättelser

Jag är pansexuell och det känns najs!

Efter många timmar i tiktoks värld bestämde jag mig för att jag var bisexuell, punkt slut. Jag har lyckats fyllt 13 år. Det var omkring här som jag började få små förtjusningar i tjejerna i klassen. I vår klass fanns det bara 5 tjejer inklusive mig, och jag var kär i allihop.

Till toppen av sidan