Panik - lämna sidan!
Sexuell läggning

UMO frågar: Hur kom du ut?

Här kan du läsa och lyssna på hur andra gjort när de kommit ut med sin sexuella läggning eller könsidentitet. Du kan också skriva hur du själv kom ut.

Så kom Eirin ut som trans

Eirin ger tips om att komma ut som trans och berättar hur andra reagerade.

Svar: 

 • Jag kom ut efter 2 år och min föräldrar trodde mig inte först, men sen fick jag en flickvän. Allt blev bättre när jag kom ut och jag kände mig fri .
  /Anonym
 • Jag skrev till mamma på SMS att jag ville prata om något, och så kom jag ut som bisexuell. Det var några år sen o nu vet jag att jag inte är bi utan lesbisk men sexuell läggning är fluid och kan ändras över tid, kom ihåg att det är du som bestämmer vilken label (homo, bi, pan, trans, ickebinär mm.)

  du vill använda för dig själv/vilken du känner passar bäst för just dig och att det inte är fel att komma ut igen om du märker att det du kom ut som inte passar längre!
  /En demitjej som är lite beroende av HBTQI+ :)
 • Jag kom ut genom att ta undan mina föräldrar lite lätt där ingen kunde höra och börja fråga lite lätt vad dem tycker om hbtq+ då båda sa att dem tycker inget speciellt om det så sa jag på ett försiktigt sätt att jag är bi och har känslor för en kompis (som var tjej). dem tyckte inget illa om det och sen fick jag komma ut med skämt till andra familje medlemar när vi kolla på filmer m.m.
  /Racc00n_06
 • Jag brydde mig aldrig om att berätta för folk att jag är lesbisk, utan det kom på tal när det blev relevant genom att jag hade en tjej i mitt liv. Jag säger det alltid på samma sätt som jag hade sagt det om det vore en kille jag var kär i, för att normalisera och "anta" att den andra accepterar min läggning som helt normal. Ibland får jag följdfrågor som ex. om det bara är tjejer jag är intresserade av, och då brukar jag säga ja, fastän jag egentligen inte är helt säker- men det är enklare så. Vissa vet jag inte om de helt uppfattar vad jag sagt när jag enkelt säger hon om en partner, eller om de är så otroligt accepterande, men jag väljer att tro det senare. Att jag dessutom är demisexuell/graysexuell brukar jag inte säga. När jag tidigare berättat att jag är på det asexuella spektrat har jag ifrågasatts och blivit noga utfrågad på ett obekvämt sätt, så det avstår jag från nu. Det är dessutom mindre viktigt för mig att människor runtomkring mig vet det om mig. Den enda det spelar stor roll för är min partner, och i de sammanhangen har det alltid tagits emot väl. Min erfarenhet är att andra queer personer har bättre förståelse för asexualitet, och därför är jag glad att jag har några nära vänner som också är queer som förstår och accepterar mig fullkomligt.
  /S
 • När jag kom ut så skrev jag en lapp till min mamma och pappa där det stod allt om vad jag kände. Efter det så satte vi oss ner och pratade om det jag hade skrivit på min lapp.
  /Benji/:)
 • Jag sa till mamma att jag ville prata ensam med henne så vi gick upp till mitt rum. Där satt vi tyst i några minuter tills jag sen sa att jag gillar tjejer också! hon sa att det inte gjorde något och frågade om jag ville berätta för andra i familjen och jag sa att jag ville att hon gjorde det. det är oftast inte så farligt som det känns!
  /- N :)
 • Min mamma listade ut att jag var queer för att hon hade sett böckerna jag läste (jag läser mycket hbtqi+ böcker). Jag sa det till min pappa på en tunnelbanestation. Men det gick bra och båda accepterar mig.
  /Ebba
 • Mina vänner har alltid varit stöttande men framför allt en. Jag skrev ett sms till henne och vi pratade lite.
  /Flatan🏳️‍🌈
 • Min syster frågade vem jag hade crush på och då sa jag att det var en tjej och hon var helt chill med det.
  /cool person
 • Mamma frågade om jag gillade tjejer jag sa ja och jag skev att jag var lesbisk i ett sms till pappa.
  /Elin
 • Jag bara sa till mamma att jag dejtade en tjej så var hon okej med det. Typ samma med pappa.
  /Tzx435
 • Själv har jag aldrig varit jätteintresserad av att "komma ut". Jag förstod inte varför jag skulle göra det en så stor grej när min bror inte nånsin skulle liksom behöva sätta sin föräldrar ner vid ett bord och säga att han gillar tjejer. Så jag väntade och ville bara få fram det naturligt. Jag har vetat i flera år och jag hade även en känsla om att min familj skulle ta det helt okej. Den första som egentligen visste skulle jag vilja säga var min brorsa, han är liksom klassisk tonåring och skämtade alltid om att jag och andra var gay, så då började jag bara svara ja. Han: haha är du gay eller Jag: ja hahah. Sen så var det inte så mer med de. Och nu är mina smeknamn, gay, lebig och lebbianen.

  Men sen så "kom jag ut" till min mamma för lite över ett år sen. Bara vi två satt i vardagsrummet och hade lite tjejprat, tillslut frågade hon om jag tyckte nån va snygg i skolan. "Finns det någon som är snygg i skolan eller?" "...ja haha" "ooo vem, går han i din årskurs eller, han går inte i nian va, för de är ju som gammla gubbar med mushe o allt" "nej då det är i min årskurs" "eller föresten-, är det ens en han" ".. eh nej" "va, är det sant" "ja" "är du säker, så det är en tjej alltså" "ja". Sen tyckte jag det blev stelt så sa typ hejdå och gick upp till mitt rum.

  Däremot har jag aldrig riktigt kommit ut till min pappa. Det va vara typ ett halv år sen, kommer inte ihåg hur det kom upp men han frågade typ "det är tjejer du gillar eller hur?" "Ja" "okej, jag har känt på mig det men bara för att vara säker liksom". Så för mig var det ganska enkelt skulle jag säga. Jag har inte kommit ut till nån i skolan eller i mitt basketlag, men det är inte för jag vill gömma det, jag känner mig bara inte tvingad att komma ut, men jag skulle aldrig ljuga och säga att jag är hetero om nån frågar
  /lebiga personen (som min brorsa kallar mig)
 • Jag la ut på min insta att jag är bög.
  /R
 • Mina förälder läste mitt sms med min pojkvän .
  /hugo
 • Jag kom ut till min mamma genom att säga att jag gillade en av mina kompisar som är samma kön som mig
  /Lesbian Queen😍
 • Jag frågade mina föräldr om de supportade lgbtq och sen när det sa "ja" så sa jag att jag tyckte om tjejer och killar.
  /:
 • Jag, min mamma och syster hade nyligen flyttat till en jätteliten by och en tjej i klassen skrev en lapp där hon hade förklarat att hon gillar mig och undrade om jag kände samma. Jag svarade ja. 

  Efter några månader så var jag och min mamma ute och gick och jag berättar då hela historia om brevet och hon sa. "va kul". Sen så jag frågade hur jag skulle berätta för min syster och pappa och hon svarade "Du tar det i din takt och du behöver inte ens om du inte känner för det."

  Några dagar senare så hade mamma "råkat" berätta för min syster. Hon har Autism så hon tog det inte så jättebra.
  /M
 • Jag är en 14-årig kille som har gått igenom de flesta sexualiteter och könsidentiteter. Jag har identifierat mig som trans i flera perioder. Just nu identifierar jag mig som en Trans kille och Omni-sexual. Jag funderade en lång period på hur jag skulle berätta för personer vem jag faktist var.

  Jag la ut hur jag kände mig just då i sociala medier och många respekterade mig, men många blev äcklade och stressade. Efter att ha varit ute till min skola och vänner valde jag att komma ut som trans kille till min mamma, hon var väldigt stödjande och frågade om min sexualitet också. Jag berättade också för henne att jag var bisexuell (just då), och förvånansvärt nog sa hon till mig att hon också var bisexuell! Även tills denna dag är jag fortfarande inte utte till min pappa, eftersom han är mer åt homofobiska hållet.

  Men min bror är också väldigt stödjande. Jag har alltid trot att min bror har varit homofob, men han berättade till mig att han inte bryr sig alls om kön på den han tycker om ett tag sedan. Nu för tiden bryr jag mig inte ett skit om vad andra tycker om mig. respektera mig eller inte, I don't care. Bara att någon inte snackar skit om mig. Kom ut om du vill, men känn dig aldrig tvungen eller pressad till att göra något du inte vill eller vågar <3
  /Miles<3
 • Jag är en 13 årig tjej som alltid känt att jag gillar tjejer, men på något sätt killar också. Mina kompisar brukar alltid snacka om hur snygga de tycker vissa killar är och jag kan hålla med dem men på något sätt har jag alltid dragits till tjejer också.

  För två år sen kom jag ut som bisexuell. Det var inte så jobbigt att berätta för mina föräldrar för de har alltid varit så stöttande i den frågan. Men när det gällde mina kompisar var det svårare, jag var rädd hur de skulle reagera, om de inte ville fortsätta vara min kompis, som tur gick det ganska bra. Om du funderar på att komma ut tycker jag inte att du ska tvivla på det!!! Ännu dagligen kan jag fundera på om det var rätt beslut för nu känns det som om jag bara gillar tjejer🏳️‍🌈
  /Lesbisk…🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
 • Jag är en 13 årig tjej och jag vill berätta om när jag kom ut. Jag hade redan kommit ut som bisexuell (jag var inte så säker då) men sedan så kom jag på en sak ''jag har aldrig känt mig attraherad till en kille, liksom, någonsin.'' Så jag gjorde lite research, gick in på ''am I gay test'' och fick reda på att jag är lesbisk.

  Jag berättade först för min bästa vän och hon behandlade mig som en vanlig människa, samma som förut och sedan för mina andra vänner, de var också där för mig och gav mig lite råd hur jag skulle komma ut till mina föräldrar. Men jag var inte redo eftersom jag trodde att dom skulle tro att jag fejkade det. Men jag berättade för min bonuspappa och han sa att det var helt okej och han stöttade mig väldigt mycket, det gör han fortfarande lol.

  En dag gick jag hem och bestämde mg sedan för att berätta för min syster och bad henne att inte berätta för någon, att det inte behövdes och att jag inte hade kommit ut helt än. Så höll jag på i kanske 4 månader tills min mamma och pappa började fråga om jag fått en pojkvän än och just då hade jag fått en flickvän så jag sa nej och innan dom hann säga något mer sa jag att jag hade en flickvän istället och dom var överraskade. Min mamma sa att jag skulle bestämma mig och jag sa sedan ''Jag tycker om tjejer, jag har kommit på att jag har aldrig riktigt tyckt om killar på det sättet''. Min pappa var lugn och det var min mamma också. Jag har velat komma ut till min skola också för att det känns väldigt bra att bara, vara mig själv men jag kommer vänta lite med det haha.

  Om det är någon där ute som ser detta och vill komma ut själv kan jag säga att det kan vara tufft i början men man måste inte ha en ''dramatisk'' presentation för alla i hela världen, utan ta det steg för steg, börja kanske berätta för din kompis eller någon annan som du litar på :)
  /Miranda_the_lesbian_pand
 • Hej jag är en 17 årig som precis har kommit ut och berättat för mina föräldrar att jag är gay. Mina föräldrar tog det inte alls dåligt och rekommenderar att ni vågar eller berättar det till någon ni känner! Med detta sagt var stolt över er själva, mår så mycket bättre nu.
  /Harry, 17 år
 • Jag har alltid känt att jag bara gillar tjejer (jag är tjej) och hade aldrig berättat för någon, men på sommarlovet så satte jag lesbiska flaggan som profilbild på TikTok. Det kanske inte räknas som att komma ut men folk såg det ändå och blev förvånade! Jag fick några homofobiska kommentarer, men jag brydde mig inte så mycket.
  /Agnes <3
 • Det var pinsamt när jag kom ut till min mamma men det var inte planerat att jag skulle göra det men jag hade skapat ett konto på TikTok om att jag var lesbisk. En dag när jag tänkte lägga ut en video och fråga ifall någon vill bli tillsammans så såg hon det. När jag såg att hon såg så sprang jag in på toan och låste men hon förstår inte först så då började hon skrika på mig för att jag hade skrivit lite konstiga ord och jag började gråta jättemycket.

  Men när jag väl kom ut från toan så förklarade jag allt och hon förstod men känner mig fortfarande inte som att jag är ute för jag är inte säker ifall jag är lesbisk eller bi eller pan det känns fortfarande konstigt men jag kysste en tjej och det kändes otroligt bra och jag blir bara äcklad av att se killar.
  /Lesbisk i hemlighet🏳️‍🌈🏳️‍🌈
 • Jag är trans och känner mig som kille behövde inte direkt komma ut då jag alltid har identifierat mig som kille. Har familj, släkt och vänner som accepterar mig för den jag är och det är jag väldigt tacksam över.😊
  /Oskar 18 år
 • Jag började få känslor för en tjej, då jag frågade helt enkelt chans på henne och hon sa ja! Då berättade jag bara för mina kompisar, och hon började hänga en del med oss, men sen kände jag att det inte riktigt funkade pga att jag inte vågade berätta för mina föreldrar. Idag är vi bara kompisar, och jag planerar att berätta när jag känner mig redo! Jag tänkte börja med mamma, av ngn avledning känns det lättare, och sen så kommer hon nog berätta för pappa! Jag känner mig ändå ganska trygg med att berätta för att mina förekdrar känns väldigt accepterande till folk som är bi, lesbiska eller gay. Vi har t.ex Pride- flaggan uppe i våran flaggstång väldigt ofta! Jag vill bara önska stort lycka till, till alla er som planerar att berätta för ngn/några!❤️
  /Människa 2.0
 • Jag kom ut till mina föräldrar via sms för att jag var rädd för hur de skulle reagera. Nu frågar de "Så min son, har du någon flicka du kollar in... eller pojke?" :) Jag hade tur att ha en så förstående pappa, kan inte säga samma sak om min mamma men hon försöker och det räcker.
  // Det kommer bli bättre <3
 • jag har aldrig riktigt gjort det till en stor grej med just sexualitet. först sa jag bara att jag gillade en tjej och några år senare sa ja att jag gillar killar också. däremot, när jag skulle komma ut som trans var det väldigt jobbigt. jag var rädd och visste inte riktigt hur folk skulle reagera, men när jag kom ut till min familj så gjorde jag det genom att skriva ett brev till pappa där jag förklarade min könsidentitet och bad honom att berätta om det för mamma
  /afab15
 • Jag har väl inte riktigt "kommit ut" men jag har berättat för en annan bi- vän och en nonbinary lesbian vän.
  /Queer bisexual girl🏳️‍🌈🧸
 • Jag har inte riktigt listat ut min sexuella läggning än men jag kände att jag ville säga något till min mamma förra sommaren, så jag sa bara:”Jag är inte helt straight.”
  /Queer girl🌈
 • jag sa att jag hade en samkönad parter.
  /Bögen i buren

Aktuella artiklar

Svara varandraBehöver jag komma ut som asexuell?

Är det något man berättar förutom om jag någon gång skulle få en flickvän? Tacksam för svar!

Egna berättelserSkrev till mamma att jag är bi

Det har funnits många tillfällen då jag skulle kunna sagt till mina föräldrar att jag är bi, men jag har aldrig fått ur mig orden. Så en kväll skrev jag en text där jag skrev hur jag kände på min dator.

Egna berättelserSå här kom jag ut

Vi snackade om hemlisar och sånt på en sleepover och jag tänkte att det var rätt läge att säga. Jag började med att fråga henne om hon någonsin gillat en tjej.

Svara varandraHur får jag som gaykille pojkvän?

Hur ska jag göra för att få pojkvän? Jag är en snart 17-årig gay-kille.

Egna berättelserAtt komma ut är det bästa jag gjort!

Jag var livrädd för att berätta. Jag skadade mig hellre på många olika sätt. Vad skulle dom tycka? Vad skulle dom säga? Skulle dom fortfarande älska mig? Låta mig få komma hem?

Egna berättelserJag är pansexuell och det känns najs!

Efter många timmar i tiktoks värld bestämde jag mig för att jag var bisexuell, punkt slut. Jag har lyckats fyllt 13 år. Det var omkring här som jag började få små förtjusningar i tjejerna i klassen. I vår klass fanns det bara 5 tjejer inklusive mig, och jag var kär i allihop.

Till toppen av sidan