Panik - lämna sidan!
När vuxna inte mår bra

När en förälder mår psykiskt dåligt

Du kan påverkas på många sätt om din förälder eller annan vårdnadshavare mår psykiskt dåligt. Det brukar vara jobbigt, sorgligt och svårt. Det är viktigt att du gör saker som du själv mår bra av, och att du får stöd från andra personer.

En vuxen som ser ledsen ut och en ung person som står bakom.
Du har rätt att ha det bra, även om din förälder eller vårdnadshavare mår dåligt.

Det är vanligt att må psykiskt dåligt några gånger under livet. Ibland märks det inte så mycket utåt. Men ibland kan den som mår dåligt förändras mycket och ha det väldigt svårt. Ibland märker den som mår dåligt själv att något är fel, men inte alltid.

Ibland mår personen bättre ganska snabbt, ibland mår hen dåligt under en lång tid. Det finns bra behandlingar för psykiska besvär.

Du kan läsa mer om olika psykiska sjukdomar och besvär på 1177.

Hur märks det om någon mår psykiskt dåligt?

Olika personer påverkas på olika sätt när de mår psykisk dåligt. Här några exempel hur det kan visa sig:

 • Personen är väldigt ledsen eller tänker negativt om allt.
 • Hen blir lätt arg eller irriterad.
 • Hen undviker andra och verkar ointresserad av det mesta.
 • Hen sover för lite eller för mycket.
 • Hen har svårt att klara jobbet, städa eller umgås med andra personer.
 • Hen dricker för mycket alkohol, tar droger eller använder mediciner på ett skadligt sätt.

Det kan vara svårt för dig också

Det är jobbigt när någon du behöver eller tycker om mår dåligt. Det kan påverka ditt liv och hur du mår på olika sätt. Här är några exempel:

 • Du får inte den hjälp du behöver med till exempel med läxor eller andra saker.
 • Den som mår dåligt verkar inte bry sig om dig eller orkar inte göra saker med dig.
 • Du är orolig för att personen ska bete sig konstigt eller göra bort sig.
 • Du är rädd för att personen ska göra sig illa, och vågar kanske inte lämna hen ensam.
 • Det är bråkigt eller stökigt hemma. Kanske blir du rädd ibland.
 • Den som mår dåligt blir arg, ledsen eller irriterad på dig fast du inte har gjort något fel. Eller ger dig skuldkänslor som du inte ska behöva ha.
 • Du känner dig ledsen, ensam, arg, rädd eller mår dåligt på något annat sätt.
 • Du har svårt att sova eller har svårt att koncentrera dig.

Du kan behöva få stöd av andra vuxna för att få det bättre om det är så här för dig.

Tar du större ansvar än du ska?

Det kan vara svårt att veta vad du ska göra när en förälder eller annan vårdnadshavare mår dåligt. Du kan känna att det är ditt ansvar att ta hand om den som mår dåligt. Men du ska inte ta för mycket ansvar. Du ska till exempel inte behöva ta hand om syskon, handla och laga mat för att de vuxna inte gör det.

Det är viktigt att du berättar för någon annan vuxen om du får ta för stort ansvar. Att prata med någon du litar på är inte att skvallra eller svika. Du behöver få stöd om det är jobbigt hemma.

Det är aldrig ditt fel

Någon som mår dåligt kan ibland bete sig på ett sätt som inte är okej. Hen kanske anklagar dig för olika saker, eller säger att hen mår dåligt på grund av dig. Men det är aldrig ditt fel att en förälder eller någon annan vuxen mår psykiskt dåligt.

Du har rätt att ha det bra

Du har rätt att må bra, även om någon annan mår dåligt. Du kan visa att du bryr dig om den som mår dåligt. Men det är också viktigt att du bryr dig om dig själv. Gör saker som du mår bra av, och sånt som är viktigt för dig.

Två personer är ute och går. Den ena tänker: "Vad skönt att bara gå och göra nånting vanligt". Illustration
Försök att göra saker du mår bra av och som ger dig en paus från det som är jobbigt.

Här är några tips:

 • Berätta hur det är för en vuxen. Till exempel en släkting, lärare eller en kompis förälder.
 • Gör något som du själv tycker är roligt varje dag.
 • Håll kontakten med kompisar och andra personer.
 • Försök att få tid för dina fritidsintressen, kompisar, studier eller jobb. Du ska inte behöva ta så stort ansvar hemma att du inte hinner med ditt eget liv.
 • Försök att vara borta ibland så du får pauser från det som är jobbigt och kan tänka på annat ett tag. Sov till exempel över hos en kompis eller någon släkting. 
 • Tänk på fina minnen som du har med personen som mår dåligt.

Här kan du få stöd och hjälp

Du har rätt att känna dig trygg hemma. En jobbig situation går att förändra, men du ska inte behöva göra det själv. Det finns flera olika ställen som kan hjälpa dig.

Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagningelevhälsan, en vårdcentral eller barn- och ungdomspsykiatrin, bup för att få hjälp och stöd. Du kan också kontakta socialtjänsten i din kommun, och berätta hur du har det hemma.

Du kan prata med personalen som har hand om din förälder eller vårdnadshavare, om hen får behandling i vården. Vården har ett särskilt ansvar att hjälpa barn till vuxna som mår dåligt. De ska lyssna på det du säger och försöka svara om du har frågor. De ska också försöka hjälpa dig om du ber om det, eller berätta var du och din familj kan få stöd.

Det finns flera bra organisationer och föreningar som du kan ringa, mejla eller chatta med. Till exempel Kuling.nu och Bris. Här finns en lista över fler ställen där du kan få stöd.

Det finns många unga som lever med en vuxen som mår psykiskt dåligt. Det känns ofta bra att få prata med andra som har det på liknande sätt. Det finns stödgrupper för unga som lever nära någon som mår psykiskt dåligt. Du kan hitta såna grupper inom socialtjänsten i många kommuner eller på vissa psykiatriska klinker.

Mer på UMO

Egna berättelser

Pappa drack, mamma mådde dåligt, stödgruppen räddade mig

Jag ser ut som en helt vanlig tjej. Det ingen visste när jag var yngre var att min pappa drack för mycket och att min mamma hade psykisk ohälsa.

Svara varandra

Min mamma beter sig illa, vad ska jag göra?

Min mamma har sagt mycket konstiga saker om sex och om sina killar och även kallat mig och andra medlemmar av min familj saker som till exempel hora.

Egna berättelser

Fick veta varför mamma är ledsen

Jag frågade varför min mamma är så ledsen nu, och hon berättade flera saker som hade hänt henne. Har tänkt på det massor sedan jag fick reda på det ...

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Till toppen av sidan