Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Bråkar jämt med mamma - vad ska jag göra?

Hej, jag behöver verkligen tips för hur jag ska göra. Jag bråkar med min mamma väldigt ofta, min bror har flyttat ut och just nu är det bara jag och mina föräldrar i huset. Jag är nervös och rädd för de kommande åren tills jag själv får flytta ut.

Min mamma har ett behov att alltid vilja ha rätt. Hon tror alltid att hon vet bäst. Vi kan ha bråkat om något och sen när jag kommer och ber om ursäkt kan hon komma med kommentarer som att jag borde vara tacksam osv. Jag gör så mycket så hon ska tycka om mig, det känns som att hon bara vill bli av med mig. Det är hon som borde vara tacksam och ibland vill jag höra henne be om ursäkt.

Jag vill aldrig bråka men det är som om hon söker bråk och drama. Jag vill prata med någon som relaterar eller som kan ge mig ett tips (det går inte att bara prata med henne).
/Vill flytta ut

Svar:

 • Skriv typ ett mejl/SMS eller liknande och förklara hur du känner. Försök att inte anklaga, inte säga att ”du gör det här fel” utan att säga hur du mår, hur du känner. I slutet skulle du kunna fråga om ni skulle kunna gå i terapi för att få en bättre relation, det är ju lite trist att behöva vara spänd över sånt.
  /M
 • Hej, jag förstår dig totalt❣️ Min mamma är likadan. Det är alltid något man gör fel, hon har "alltid" rätt och om man gör något "fel" så blir hon jättesur eller gör saker för att reta upp en. Min mamma har gjort så i några år och har blivit sämre. Nu på senaste har det blivit lite bättre. Vad jag har gjort är att försökt att inte säga emot eller bråka tillbaka. Jag har även pratat med andra om min relation med mamma (med folk som känner både mig och henne) t.ex min pappa, farmor m.m. De har pratat lite och försiktigt med henne och det har hjälpt. Jag vet inte om detta funkar till din mamma också. Men försök även fråga henne oftare hur hennes dag har varit m.m för det kan hjälpa efter ett tag. Försök berätta för henne hur du känner och se om hon lyssnar och försöker sluta. Om inte så kommer hon sluta förr eller senare. Jag vet att det är superjobbigt att känna, undrar vad mamma kommer säga när jag kommer hem, kommer vi bråka, vad kan jag göra för att mamma ska gilla mig. Din mamma gillar dig. Detr nog bara att hon är orolig för dig och inte vill att du ska göra "fel" i livet. Men det blir för mycket. Hoppas något av detta kan hjälpa💖. Oroa dig inte för hur det kommer bli hemma, oro gör det bara värre. Lycka till❤️
  /MOA❤️
 • Exakt samma typ av mamma. 😭
  /:(
 • Hej, jag förstår presis. Min mamma är exakt likadan. Min syster flyttade ut för några år sedan och min bryr har oxå flyttat nu men bara mån-fre. Jag vet inte heller hur man ska göra men jag känner igen mig. Hoppas allt löser sig.
  /Tjej fatatr hur det är
 • Berätta för någon annan närstående eller bästa kompis! Det kan va så att det bara är en period så det kommer gå över, lovar dig.
  /04a
 • Jag har verkligen exakt samma problem med min mamma! Hon har nog aldrig bett om ursäkt, letar efter saker att bråka om och tror alltid att hon har rätt om allt! Har också ett äldre syskon som flyttat ut så nu är det bara mig hon bråkar med typ..

  Men jag brukar prata med min pappa om det och då känns det bättre, och då känner jag mig mindre ensam om att tycka att det är jobbigt. Jag har nog inget bra tips egentligen men du kanske också kan prata med din pappa om det eller med kompisar?💙 Annars har jag själv bara lärt mig att stå ut och inte prata så mkt med henne vilket är synd men det är så det har blivit :(
  /Kille
 • Skulle verkligen rekommendera att du pratar med din bror om hur er mamma beter sig, han kanske har haft likadana interaktioner med henne. Du borde också prata med en vuxen som du litar på. Förstår hur det känns, har själv knappt någon kontakt med min mamma p.g.a liknande saker.
  /en 16 årig tjej
 • Hej!!👋 Förstår att det är jobbigt. Jag och min mamma har också haft ganska mycket bråk, men det har löst sig, som tur är. Jag förstår att du eller din familj inte kanske har möjlighet till detta, men när vi skaffade våran hund nu i sommar, så har bråken typ slutat. Det händer ibalnd, men väldigt, väldigt sällan. Jag tycker att du ska prata med din pappa eller din skolkurator eller en lärare eller någon annan som du känner dig trygg med.

  Jag berättade för min bästa kompis, som har haft samma problem, fast med sin pappa. Jag tyckte att det hjälpte mig väldigt mycket att berättade för någon, det kändes som att det inte längre var mamma mot mig, typ. Hoppas att detta hjälper och att du och din mamma får en riktigt fin relation, utan bråk!! 😆🩷🫶💫 Hej då!! 💗💕
  /Tjej 11 år

Aktuella artiklar

Svara varandra

Kan jag gå till UMO med små problem?

Hur ni blivit bra bemötta när det inte är ett allvarligt problem? Utan kanske mer diffust och att man bara ”behöver lätta på trycket” lite och få lufta lite tankar?

Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om.

Svara varandra

Är ickebinär i kristen familj, hjälp!

Jag är ickebinär men har en väldigt kristen familj. Hur kommer jag ut?

Svara varandra

Min förälder är allvarligt sjuk - ge mig hopp!

Just nu känns allt jobbigt och jag känner mig aldrig helt glad. Jag skulle verkligen behöva höra av andra som varit med om samma sak och att det har slutat bra för dem.

Egna berättelser

Jag var sexberoende men fick hjälp

Sen började jag att skicka nudes till killar för att bli kåt, jag låg till och med en kille som var 19! Det fick överstyr men jag brydde mig inte om det. Jag låg med flera på skolan.

Svara varandra

Hur pratar jag med ungdomsmottagningen utan att föräldrarna vet?

Om jag åker på skoltid så får jag ju frånvaro och mina föräldrar får reda på det. Har någon av er hittat en lösning?

Svara varandra

Hur kontaktar jag skolkuratorn?

Det känns konstigt och nästan lite pinsamt att skriva till skolkuratorn för att jag har typ aldrig pratat med någon om mina problem förut.

Svara varandra

Orolig inför döden, vad tror ni händer?

På senaste har jag tänkt mycket på vad som händer efter döden och får riktig panik på när jag tänker att allt kanske bara försvinner. Har aldrig vågat varken prata eller skriva om det.

Artikel

Onlinemottagningar - digitala ungdomsmottagningar

Många ungdomsmottagningar kan du kontakta digitalt. En del mottagningar erbjuder videobesök och chatt, men det ser lite olika ut i olika delar av landet. Det finns också ungdomsmottagningar som bara är digitala.

Artikel

Stöd om du är utsatt för hot eller våld av familjen på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet

Är din familj rädd att förlora sin heder för att du är homosexuell, bisexuell, trans eller queer?

Till toppen av sidan