Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Bråkar jämt med mamma - vad ska jag göra?

Hej, jag behöver verkligen tips för hur jag ska göra. Jag bråkar med min mamma väldigt ofta, min bror har flyttat ut och just nu är det bara jag och mina föräldrar i huset. Jag är nervös och rädd för de kommande åren tills jag själv får flytta ut.

Min mamma har ett behov att alltid vilja ha rätt. Hon tror alltid att hon vet bäst. Vi kan ha bråkat om något och sen när jag kommer och ber om ursäkt kan hon komma med kommentarer som att jag borde vara tacksam osv. Jag gör så mycket så hon ska tycka om mig, det känns som att hon bara vill bli av med mig. Det är hon som borde vara tacksam och ibland vill jag höra henne be om ursäkt.

Jag vill aldrig bråka men det är som om hon söker bråk och drama. Jag vill prata med någon som relaterar eller som kan ge mig ett tips (det går inte att bara prata med henne).
/Vill flytta ut

Svar:

 • Skriv typ ett mejl/SMS eller liknande och förklara hur du känner. Försök att inte anklaga, inte säga att ”du gör det här fel” utan att säga hur du mår, hur du känner. I slutet skulle du kunna fråga om ni skulle kunna gå i terapi för att få en bättre relation, det är ju lite trist att behöva vara spänd över sånt.
  /M
 • Hej, jag förstår dig totalt❣️ Min mamma är likadan. Det är alltid något man gör fel, hon har "alltid" rätt och om man gör något "fel" så blir hon jättesur eller gör saker för att reta upp en. Min mamma har gjort så i några år och har blivit sämre. Nu på senaste har det blivit lite bättre. Vad jag har gjort är att försökt att inte säga emot eller bråka tillbaka. Jag har även pratat med andra om min relation med mamma (med folk som känner både mig och henne) t.ex min pappa, farmor m.m. De har pratat lite och försiktigt med henne och det har hjälpt. Jag vet inte om detta funkar till din mamma också. Men försök även fråga henne oftare hur hennes dag har varit m.m för det kan hjälpa efter ett tag. Försök berätta för henne hur du känner och se om hon lyssnar och försöker sluta. Om inte så kommer hon sluta förr eller senare. Jag vet att det är superjobbigt att känna, undrar vad mamma kommer säga när jag kommer hem, kommer vi bråka, vad kan jag göra för att mamma ska gilla mig. Din mamma gillar dig. Detr nog bara att hon är orolig för dig och inte vill att du ska göra "fel" i livet. Men det blir för mycket. Hoppas något av detta kan hjälpa💖. Oroa dig inte för hur det kommer bli hemma, oro gör det bara värre. Lycka till❤️
  /MOA❤️
 • Exakt samma typ av mamma. 😭
  /:(
 • Hej, jag förstår presis. Min mamma är exakt likadan. Min syster flyttade ut för några år sedan och min bryr har oxå flyttat nu men bara mån-fre. Jag vet inte heller hur man ska göra men jag känner igen mig. Hoppas allt löser sig.
  /Tjej fatatr hur det är
 • Berätta för någon annan närstående eller bästa kompis! Det kan va så att det bara är en period så det kommer gå över, lovar dig.
  /04a
 • Jag har verkligen exakt samma problem med min mamma! Hon har nog aldrig bett om ursäkt, letar efter saker att bråka om och tror alltid att hon har rätt om allt! Har också ett äldre syskon som flyttat ut så nu är det bara mig hon bråkar med typ..

  Men jag brukar prata med min pappa om det och då känns det bättre, och då känner jag mig mindre ensam om att tycka att det är jobbigt. Jag har nog inget bra tips egentligen men du kanske också kan prata med din pappa om det eller med kompisar?💙 Annars har jag själv bara lärt mig att stå ut och inte prata så mkt med henne vilket är synd men det är så det har blivit :(
  /Kille
 • Skulle verkligen rekommendera att du pratar med din bror om hur er mamma beter sig, han kanske har haft likadana interaktioner med henne. Du borde också prata med en vuxen som du litar på. Förstår hur det känns, har själv knappt någon kontakt med min mamma p.g.a liknande saker.
  /en 16 årig tjej
 • Hej!!👋 Förstår att det är jobbigt. Jag och min mamma har också haft ganska mycket bråk, men det har löst sig, som tur är. Jag förstår att du eller din familj inte kanske har möjlighet till detta, men när vi skaffade våran hund nu i sommar, så har bråken typ slutat. Det händer ibalnd, men väldigt, väldigt sällan. Jag tycker att du ska prata med din pappa eller din skolkurator eller en lärare eller någon annan som du känner dig trygg med.

  Jag berättade för min bästa kompis, som har haft samma problem, fast med sin pappa. Jag tyckte att det hjälpte mig väldigt mycket att berättade för någon, det kändes som att det inte längre var mamma mot mig, typ. Hoppas att detta hjälper och att du och din mamma får en riktigt fin relation, utan bråk!! 😆🩷🫶💫 Hej då!! 💗💕
  /Tjej 11 år

Aktuella artiklar

Svara varandra

Vill ha snap men får inte för föräldrarna

Nästan alla har snapchat och jag känner mig utanför men mina föräldrar säger att man inte behöver vara som alla andra.

Svara varandra

Jobbigt att prata inför klassen - vad är era tips?

Varje gång vi gör någon muntlig uppgift i skolan får jag typ panik eller vad man ska kalla det, jag börjar skaka, ont i magen, blir yr, hyperventilerar och allting.

Svara varandra

Mina föräldrar bestämmer allt

Jag är myndig men mina föräldrar bestämmer fortfarande över mig. Jag är less på det här.

Svara varandra

Vill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Svara varandra

Jag mår dåligt, hur kan jag få hjälp?

Jag vill söka hjälp för mitt mående men jag kan inte prata med mina föräldrar om det och jag litar inte riktigt på psykologer.

Egna berättelser

Ta hjälp om ni mår dåligt!

Jag vill bara säga till alla er som känner att ni kanske har någon ätstörning, eller ångest eller minsta lilla, ta hjälp, eller prata med någon direkt, när jag inte trodde att det skulle vi värre så hade jag fel.

Svara varandra

Mamma tycker svenska flaggan är rasistisk

Mamma gillar inte att jag flaggar på epan för då hon tror att folk tror att jag är rasist. Det är jag INTE. Alla mina kusiner är ”svarta” och hade jag varit rasist hade jag flaggat sydstatsflaggan.

Svara varandra

Hur säger jag till föräldrarna att jag blir mobbad?

Jag och min bästis blir utsatt ganska mycket i skolan. Mina mentorer har ringt hem till 3 killar men ingen skillnad. Så nu kommer min lärare göra en kränkningsanmälan. Hur ska jag berätta för mina föräldrar om allt taskigt de har gjort?

Svara varandra

Mina föräldrar övervakar mig med kameror och GPS

Mina föräldrar satte in kameror i huset. Mamma satt igång ”Hitta” på mobilen så hon kunde se vart min mobil befann sig.

Egna berättelser

Mådde dåligt men hittade lycka igen

Till alla er som kämpar, ni klarar det! Ni är så starka! Jag vet det. Jag fick hjälp hos bup, fick gå i terapi och kbt. Allt kändes förgäves då och att det inte skulle hjälpa. Men sakta men säkert började jag hitta lycka igen.

Till toppen av sidan