Panik - lämna sidan!
När vuxna inte mår bra

Att bo med en vuxen som har problem med alkohol eller droger

Det kan vara jobbigt att bo med någon som dricker för mycket, eller som använder droger. Du kan må dåligt på flera olika sätt, och det kan vara bråkigt eller rörigt hemma. Berätta för någon hur du har det. Du har rätt att få hjälp.

Två vuxna står och grälar över huvudet på en ung person som ser ut att må dåligt. Illustraion
Ditt liv påverkas om du bor med personer som har problem med alkohol eller andra droger.

Det kan vara jobbigt och stökigt hemma om en vuxen dricker för mycket eller tar andra droger. Den vuxna kan må dåligt, bete sig konstigt, vara otrevlig eller klarar inte att ta ansvar för sånt som vuxna brukar sköta.

Du och ditt liv påverkas

Här är några exempel på hur det kan vara att leva med någon som har problem med alkohol eller droger:

 • Saker funkar inte som de ska hemma. Till exempel kanske den vuxna inte handlar, städar eller lagar mat så ofta som det behövs.
 • Du får inte hjälp med läxor eller andra saker.
 • Den vuxna verkar inte bry sig om dig eller orkar inte göra saker med dig. Hen kanske bryter sina löften och saker blir inte som planerat.
 • Du oroar dig för att hen ska bete sig konstigt, göra bort sig eller göra sig illa.
 • Det är bråkigt hemma. Du kanske blir rädd ibland.
 • Du vill inte att andra ska få reda på hur det är hemma.
 • Du känner dig ledsen, ensam, arg eller har svårt att koncentrera dig.

Tar du större ansvar än du ska?

Vuxna som dricker för mycket eller använder droger kan vara dåliga på att sköta sånt som är deras ansvar. Då kanske du känner att du måste göra det. Men du ska inte ta för mycket ansvar. Till exempel ska du inte behöva ta hand om syskon, handla och laga mat för att de vuxna inte gör det. Du ska heller inte behöva ta hand om en vuxen som är full eller påverkad av droger.

Det är viktigt att du berättar för någon annan vuxen om du har det så. Du behöver få stöd om det är jobbigt hemma.

Det är aldrig ditt fel

Många som har problem med alkohol eller droger beter sig på ett sätt som inte är okej. Det är aldrig ditt fel om vuxna behandlar dig dåligt. Det är heller aldrig ditt fel om de dricker eller använder droger. Och du ska inte behöva skämmas för vad de gör.

Berätta hur du har det

Du kan pröva att berätta för den vuxna hur det känns för dig. Till exempel om du blir rädd, orolig, arg, ledsen eller känner dig sviken. Känns det svårt att prata om det, eller blir hen arg eller säger att du inte ska lägga dig i? Då ska du berätta hur du har det för någon annan.

Det är inte att skvallra eller svika om du pratar med någon du litar på. Du gör det för att hjälpa både dig själv och din familj.

Du ska be någon om hjälp direkt om den vuxna hotar dig eller gör dig illa. Ring 112 om det är bråttom.

Tips för att få stöd

Du har rätt att känna dig trygg hemma. En jobbig situation går att förändra, men du ska inte behöva göra det själv. Här är några tips på hur du kan få stöd:

Du kan få olika sorters hjälp

Olika personer påverkas på olika sätt av att bo med någon som dricker eller tar droger. Därför finns det olika sorters hjälp. Här är några exempel:

 • Du kan få prata med någon som är van att hjälpa unga som har det som du. Den personen kan lyssna på dig, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre.
 • Du kan få träffa andra som är i samma situation, i en så kallad stödgrupp. Det kan hjälpa mycket att prata med personer som vet hur det är, och som har varit med om liknande saker.
 • Du kan få en kontaktperson från kommunen om det behövs. Det är en trygg vuxen utanför familjen som du kan hitta på saker med ibland. Till exempel gå på bio eller fika.
 • Du kan få bo hos en annan familj ett tag om det behövs, i ett så kallat familjehem. Det kan vara för en kort tid eller en lång tid. Du kan också bo där ibland, till exempel varannan helg.

Hjälp för den som har problem med alkohol eller droger

Den vuxna som dricker för mycket eller använder droger kan få hjälp att sluta.

I en del behandlingar är det vanligt att de andra i familjen får vara med. Målet är att livet tillsammans ska funka. Men kom ihåg att den som dricker eller använder droger själv måste söka hjälp för sina problem. Det är inte ditt ansvar.

Mer på UMO

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Svara varandra

Vad gör ni när en förälder dricker för mycket?

Jag behövde ta hand om pappa och han bara pratade jätte konstigt.

Artikel

Bråkigt med föräldrar eller andra vuxna hemma

Det är inte konstigt att bli arg på och bråka med sina föräldrar eller någon annan vuxen hemma ibland. Men om du tycker att det är mycket bråk och att det gör er relation sämre, är det bra om ni försöker göra något för att lösa det.

Egna berättelser

Pappa drack, mamma mådde dåligt, stödgruppen räddade mig

Jag ser ut som en helt vanlig tjej. Det ingen visste när jag var yngre var att min pappa drack för mycket och att min mamma hade psykisk ohälsa.

Artikel

Om du inte kan bo kvar hemma

Kan du inte vara trygg hemma? Då har du rätt att få hjälp av din kommun. De ska hjälpa dig så att du har en säker plats att bo på.

Till toppen av sidan