Min mamma beter sig illa, vad ska jag göra?

Min mamma har sagt mycket konstiga saker om sex och om sina killar till mig och även kallat mig och andra medlemmar av min familj saker som till exempel hora. Jag har försökt att vara med min pappa mer då de är skilda och han är mer normal. Men det är jobbigt att prata om såna saker med min pappa då han har svårt att hantera det. Dessutom har min mamma försökt hitta andra vägar att få mig att komma till henne bland annat genom att locka med pengar och dyra saker. Min fråga är väl mest vad jag ska göra då alla tankar har påverkat mina betyg och tillvaro i skolan samt om många andra har en mamma som beter sig illa?
/Killen med familjeproblem

Skriv ditt svar

Svar:

 • Hej! Jag har en kompis vars föräldrar nyligen skilde sig, hon har ungefär samma situation. Men hennes mamma dricker dessutom och om kompisen vill prata om något hotar hon med att skicka iväg henne eller slänger ut henne. Så jag säger samma till dig som jag sagt till henne. Bry dig inte om att din pappa känner sig obekväm, han har ansvar för dig. Sätt ner honom och berätta allt om hur din mamma beter sig och att du inte vill bo hos henne längre.

  Om du inte känner dig bekväm med att prata med din pappa och/eller om han inte gör något kan du prata med någon annan vuxen du litar på. Det är inte okej att din mamma beter sig som hon gör mot dig, det är absolut inget du förtjänar. Kanske kan du berätta för dina lärare om din situation med mamman så du kan få extra hjälp med skolan? Även om det känns svårt tycker jag du ska avböja din mammas gåvor, hon måste förstå att så som hon beter sig är fel. Jag önskar dig all lycka med detta och i livet! :)
  femtonårig tjej
 • Känner igen mig. Jag har också skillda föräldrar och krångel med min mamma. Det är sjukt drygt och jag blir ganska påverkad av det själv. Mina föräldrar har en regel att jag och mina småsyskon ska vara varannan vecka hos varje förälder. Och veckorna jag är hos min mamma går det bara åt helvete. Detta har pågått ett tag.

  För typ en månad sen gick det lite över styr och när jag kom till skolan och hon körde mig stod hon och skrek på mig utansför min skola. Det var inte så kul och då hörde ju mina vänner va som hände. De stöttade mig typ till att prata med min pappa om mamma och allt som hänt. Det gjorde att jag först skrev ett långt sms till han och berättade om det bråket som just hänt. Sen när jag kom hem till han igen berättade jag allt som hänt och det känns bätter nu.

  Pappa sa såklart att jag kan åka hem till han när som helst men problemet är stt mamma aldrig skulle tillåta att jag var hos han under hennes veckor. Så det är fortfarande väldigt jobbigt men känns lite skänare när jag och pappa pratar om mamma varje gång jag kommer hem till han. (sorry för stavfel å sånt har dyslexi)
  /Föräldrar problems unge
 • Hej! Ledsen att du behöver vara i en situation som denna. Det din mamma gör är inte okej och skulle nästan kunna betraktas som psykisk misshandel. Det är absolut inte okej att använda könsord mot sina barn och överlag bete sig illa för den delen heller. Jag har inte varit med om någon liknande situation själv, men lider med dig. Din mamma använder förmodligen gåvorna för att locka dit dig, då hon vet med sig att hon beter sig illa och hoppas att du ska ge med dig när hon erbjuder dyra presenter. Om hon beter sig illa är detta helst inget du ska falla för, eftersom det kan vara ett sätt att manipulera dig att komma tillbaka till henne. Jag förstår om det är svårt att prata om det med din pappa; men om det någon gång skulle finnas tillfälle så gör gärna det. Det betyder mycket att få ventilera ut sina känslor och speciellt till någon nära. Angående skolan och betygen så skulle jag rekommendera dig att vara öppen med skolpersonal om hur du har det. De kan för förståelse för din situation och hjälpa dig att klara av skolan på bästa sätt. Skolkuratorn finns där för att stötta psykiskt, så det är bra om du uppsöker hen. Var öppen med dina känslor och din situation så kommer förhoppningsvis många förstå och stötta dig.
  /Tjej, 19 år
 • Försök hitta en stark anledning till varför du vill vara hos pappa. Är det närmare skolan? Är det närmare träning och kompisar? Har du mer plats där? Be pappan om hjälp mot mamma varför du vill bo hos honom. Men snacka inte skit om henne som argument utan mer JAG TRIVS BÄTTRE HOS PAPPA JUST NU.
  /Sanne 17
 • Din mamma beter sig allmänt illa, du kan prova att berätta att samhället har förändrats och att vi numera respekterar varandra. Du förtjänar bättre och borde berätta för någon hur du har det.
  /Hej
Till toppen av sidan