Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Fick veta varför mamma är ledsen

Kommer berätta 2 saker som hände samtidigt.

Min mamma har psykisk ohälsa. En dag var hon väldigt ledsen och hon, jag och min lillasyster (Lea, 11) var på hennes rum och pratade om en sak som hade hänt, men sen frågade jag om det det fanns plåster för jag hade skadat mig ganska mycket. Då pekar hon på ena sidan på sängen och tittar först på golvet men fanns inget där. Min mamma har en röd stol som nattduksbord typ och en svart låda med lock på den så jag kollar i lådan och ser något avlångt lila och säger typ ”men vad har du egentligen i den här lådan?” Och hon säger till mig att stänga det. Jag tänker att det antagligen var en sexleksak..

I alla fall min mamma och Lea börjar skratta massor och jag säger ”snälla säg inte detta till Stefan” (mina föräldrar är skilda så Stefan är min bonuspappa typ). Men Stefan har såklart suttit i soffan utanför rummet och hört allt. Skämdes i flera dagar och försökte undvika min mamma och Stefan.

Har dock ett problem där som på allvar är jobbigt. Jag undrar fortfarande vad det var, och om det verkligen var det jag trodde.

Men nu kommer jag till en mer allvarlig grej som var med i vår diskussion efter lådsaken. Jag frågar min mamma varför hon är så ledsen nu (ca 1-2 år sedan) medan hon var glad och "normal" innan. Hon har ju psykisk ohälsa som sagt.

Hon förklarar det som att hon hade tagit mediciner som gör att man är glad och allt jobbigt i livet läggs bort. Typ kastas i en soptunna i hjärnan (använder mina egna ord nu), men sen hände det något då allt jobbigt kom upp igen och hon började må väldigt dåligt. Ingen läkare förstod vad som hade hänt och min mamma har många.

Mamma ber Lea gå ut från rummet för hon hade fortsatt skratta massor efter det med lådan. Så jag är där ensam och pratar med min mamma. Jag får reda på massor saker, t.ex. att min mamma blev våldtagen vid 16 år, hon har blivit väldigt grovt misshandlad, och en nära person till vår familj hade begått självmord och hon visste det skulle hända för han hade berättat det för henne innan, men inte när. Och hon skilde ju sig från min pappa. Har hänt massor annat innan också men får inte reda på varendaste liten sak.

Jag har tänkt på det massor sedan jag fick reda på det och trodde det var väldigt ovanligt att bli våldtagen för det existerade ju inte i min värld. Tills jag visste mina mamma blivit det.

Skrev väldigt otydligt men om du tagit dig tid att läsa allt detta vill jag säga tack, tack för att du inte bara struntar i det.

Vet inte vem jag e längre

Mer på UMO

Artikel

När en förälder mår psykiskt dåligt

Det kan vara jobbigt om din förälder eller vårdnadshavare mår psykiskt dåligt. Det är viktigt att du gör saker som du mår bra av, och får stöd från andra personer.

Till toppen av sidan