Panik - lämna sidan!
Nedstämdhet och ångest

Vad gör du åt oro för klimatet?

Är du orolig för klimatet? Vad gör du för att hantera det? Ge dina bästa tips!

Andras svar:

 • Jag tar ångest medicin för att dämpa, gör filmklipp på sociala medier, tar reda på fakta och ser nyheter. Försöker tänka på det positiva som görs.
  /Niko
 • Jag försöker göra något konkret för att motverka klimatkrisen, tex. Så gillar jag att pyssla och skapa saker så i det försöker jag göra det på ett klimatvänligt sätt, som att laga mina kläder när de går sönder.

  Vissa gånger försöker jag laga så osynlig som möjligt, men oftast gör jag så att det verkligen syns att det är lagat med fina färger på tråd och lappar, det är liksom avkopplande att få göra något med händerna, samtidigt som jag vet att jag sparar resurser eftersom jag lagar.

  Jag brukar också upcycla saker, göra något helt nytt av något gammalt och trasigt. Tex. kan man göra örhängen eller julgrans dekorationer av godispapper i fina färger. Och kartongförpackningar kan man återanvända och pyssla hur mycket som helst av, klippa ut, skriva och måla på.

  Jag brukar också påminna mig själv att det inte är jag som ska ha hela världens ansvar på mina axlar, om alla bara gör en liten del blir det bättre och mer hanterbart istället, "många bäckar små". Och det är dessutom inte bara privatpersoner som har ansvar, företagen, regeringen etc har ju också ansvar. Så man ska inte acceptera att allt ansvar dumpas på privatpersoner!

  Om man vill och orkar kan man skriva till politiker och sätta press på dem (på ett schyst sätt, inget hat) att göra mer för klimatet. Jag brukar också påminna mig själv om hur det finns väldigt många personer i miljörörelsen, att det finns väldigt många som kämpar varje dag för att göra världen lite bättre så man ska alltid komma ihåg att man inte är ensam<3  Vi är hur många som helst

  Jag brukar också påminna mig själv om all bra som jag redan gjort för klimatet, alla små men viktiga saker, liksom berömma sig själv.  Ibland vilar jag och tar en tupplur också, för det är bra att vila och ta pauser så man inte bränner ut sig själv (been there done that).

  Och jag prövar olika vegetariska matrecept, ibland lyckas det och blir gott, ibland inte xD Men man ska våga testa! Det är inte hela världen om det inte blir som man tänkt. Och att omge sig med personer som också tycker klimatet är viktigt, jag tycker väldigt mycket om att följa andra på sociala medier som fokuserar mer på lösningar och att vara kreativ i det, man kan liksom inspirera varandra <3
  /Lovisa
 • Försöker väl läsa positiva framsteg man gjort inom t.ex forskning gällande klimatet, då får man ett litet ljus i allt det mörka.
  /Gudrun Svensson
 • Jag försöker hjälpa till genom att få andra att tänka på miljön. Det känns härligt och brukar funka.
  /Mr.s
 • Istället för att bara titta på dåliga nyheter om klimatet så kan man också försöka att hitta några positiva nyheter ibland.
  /En positiv brud!
 • Jag handar secondhand, man behöver inte vara klimatsmart med allt men försök hitta något du kan bidra med. Du kommer nog inte kunna göra så mycket för att påverka världen, men ett tips är att iallafall inte klistra fast dig på gatan😅😁😱 det hjälper inte så mycket.
  /hej hej
 • Jag brukar tänka på att cykla när jag kan, så att jag inte släpper ut avgaser.
  /Madapasa
Till toppen av sidan